Lappeen kirkon sytyttäjä yritti polttaa myös Imatrankosken kirkon

Poliisi ei esittänyt miestä vangittavaksi esitutkinnan aikana. Nyt mies on joko lääkärin määräämässä pakkohoidossa tai vapaalla jalalla.

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. Lappeen Marian kirkon viime tammikuussa sytyttänyttä miestä epäillään myös Imatrankosken kirkon oven sytyttämisestä joulukuussa. Jälkimmäinen rikos tuli ilmi rikoskomisario Leevi Hakulisen mukaan esitutkinnassa. Lappeenrannan poliisi sai esitutkinnan valmiiksi keskiviikkona.

Lappeenrannan keskustassa sijaitsevan Marian kirkon seinä sytytettiin palamaan tammikuun 6. päivänä aamuyöstä. Sen jälkeen vuonna 1986 syntynyt mies kävi Kimpisessä polttamassa kaksi roskalaatikkoa.

Poliisi otti epäillyn tuoreeltaan kiinni. Vaikka kyseessä oli vakava rikos, poliisi ei esitutkinnan aikana esittänyt miestä kuitenkaan vangittavaksi. Poliisi toimitti miehen lääkäriin tämän terveydentilan arvioimiseksi.

– En tiedä, missä hän on nyt, komisario Hakulinen sanoo.

Myöskään kihlakunnansyyttäjä Ilpo Kohonen ei lähde arvuuttelemaan miehen olinpaikkaa. Vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä: hänet on joko toimitettu hoitoon tai sitten ei.

– Lääkäri päättää pakkohoidosta. On myös mahdollista, että henkilö on vapaalla, ja todennäköisesti näin onkin, Kohonen toteaa.

Rikoskomisario Leevi Hakulisen mukaan esitutkinnassa mies yhdistettiin myös kahteen kuukautta aiemmin Imatralla tapahtuneeseen tulipaloon. Imatrankosken kirkon ovipalon lisäksi hänen epäillään syyllistyneen Imatrankosken yläasteen roskakatoksen polttamiseen.

Rikokset, joissa kohteena on ollut kirkko, on tutkittu Hakulisen mukaan tuhotyö-nimisinä rikoksina. Roska-ja jäteastioiden polttamiset on tutkittu vahingontekoina. Poliisi jätti jutun eilen syyteharkintaan.

Suomessa on itsenäisyyden aikana tuhoutunut tulipaloissa yli 60 kirkkorakennusta. Luonnonvoimia useammin sytyttäjänä on ollut ihminen. Vuodesta 1980 Suomessa on sattunut reilut parikymmentä kirkkopaloa.

Tänä vuonna päivää ennen Lappeen Marian kirkon tulipaloa tammikuussa Tampereella tuhoutui mormonikirkko lähes kokonaan.

Tampereen poliisi pidätti kaksi miestä mormonikirkon tuhopoltosta epäiltynä. Lisäksi kolmatta miestä kuulusteltiin. Epäillyt myönsivät sytyttäneensä palon. Kaksi nuorukaisista oli teon aikaan alkoholin vaikutuksen alaisina.

Porvoon tuomiokirkon toukokuussa 2006 sytyttänyt 18-vuotias mies sai Porvoon käräjäoikeudessa kolmen vuoden ja kahden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen tuhotyöstä. Mukana olleet 18-vuotias nainen ja 20-vuotias mies tuomittiin pelastusrikkomuksesta.

Tuhotyöksi osoittautui myös Vantaan Kaivokselan kirkon palo lokakuussa 2006.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen