Lintuharrastaja johtaa käkipitäjää

Kristiina Järvenpää ujostelee vielä lintujen tarkkailua Suomenniemellä. Luontoarvot ovat kunnalle hyvä houkutin monessa mielessä.

ANNE KOKKONEN

SUOMENNIEMI. Kristiina Järvenpää oli täydellinen kunnanjohtajavalinta Suomenniemelle. Mikä sen sattuvampaa, kuin että lintuharrastaja johtaa käkipitäjää!

Nälkäkuurille joutunut vaakunalintu ei muni kultamunia, mutta sunnuntaina 50 vuotta täyttävä Järvenpää näyttää toiveikkaalta. Monet pienet merkit herättävät tunteen kunnan vetovoimaisuuden kasvamisesta.

– Suurta väestönlisäystä tai yritystoiminnan kasvua on turha odottaa, mutta suunta voi olla lievästi nouseva. Suomenniemen sijainti on edullinen, ja hyvien rakennus- ja asumispaikkojen löytäminen alkaa olla isompi ongelma kuin tulijoiden houkuttelu, Järvenpää arvioi.

Tällä hetkellä kunta ei voi tarjota kaikkein himotuinta tonttimaata Saimaalta tai Kuolimolta. Tilanteet kuitenkin muuttuvat, ja Järvenpään mukaan silmiä pidetään auki esimerkiksi Kauriansalmen osalta.

JÄRVENPÄÄ sai viime vuonna lisää hallinnoitavaa, kun hänet valittiin Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtajaksi. Paperityöstä ja matkustelusta ei olisi ollut niin väliä, mutta rakkaan harrastuksen tähden ihminen tekee mitä vain.

– Etelä-Karjala on harrastusmielessä erittäin mielenkiintoinen. Suomenniemellä vielä vähän ujostelen kaukoputken kanssa liikkumista, vaikka Suomenkylän pellot ja Kiesilänjoki olisivat erinomaisia paikkoja lintujen tarkkailuun.

Järvenpää korostaa olevansa ennen kaikkea lintujen tarkkailija, vaikka myös bongausta tulee harrastettua. Tänä vuonnakin lajihavaintoja on ehtinyt kertyä toista sataa.

– Elämyksellisyys on minulle tärkeää lintuhavainnoissa. Parasta on saada ihailla ja katsella jotain lintua kaikessa rauhassa.

Tuoreimman ison elämyksen Järvenpää koki toissaviikolla Savitaipaleen Lavikanlahdella. Sinisuohaukkanaaras lentää lekutteli pitkän aikaa keväisellä taivaalla yleisön ihmeteltävänä.

SUOMENNIEMEN kunta järjestää Kristiina Järvenpäälle syntymäpäivävastaanoton Mutterituvalla perjantaina 25. huhtikuuta kello 12-16.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Kristiina Järvenpää kasvoi kaupungissa, mutta on viihtynyt jo pitkään maaseudun rauhassa.

50-VUOTIAS

Kristiina Järvenpää

Syntynyt 27.4.1958 Lahdessa.

Hallintotieteiden maisteri.

Suomenniemen kunnanjohtaja vuodesta 2006.

Rivitaloasuja sekä Suomenniemellä että Mäntyharjussa.

Perheessä kolme poikaa.

Harrastuksena linnut.

Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen