Ensi kertaa ison orkesterin solistiksi

Lappeenrannan kaupunginorkesterin Nuorten solistien konsertissa torstaina kuullaan kahdeksaa nuorta soittajaa. Monelle heistä musiikki on myös ammattihaave.

SARI PULLINEN

LAPPEENRANTA. Kahdeksan nuorta musiikinharrastajaa saa taakseen ison orkesterin ja eteensä ison yleisön. Se on kokemuksena uusi ja antoisa, kun on vuosikaudet harjoitellut opettajan kanssa ja esiintynyt yleensä pienissä matineoissa tai oppilasorkesterin kanssa.

Aarne Ruokokoski, 13, on konsertin kaikkein nuorin solisti. Hän esittää pianolla Haydnin pianokonserton C-duuri I osan. Vanhimmasta päästä on puolestaan Olli-Pekka Paakkonen, 19, jonka esitys on niin ikään Haydnia, sellokonserton C-duuri I osa.

Jokainen torstain solisteista on harrastanut musiikkia Lappeenrannan musiikkiopistossa jo niin monta vuotta, että elämää ilman musiikkia on vaikea kuvitella. Musiikki on myös monen ammattihaave.

– Kyllä muusikon ura on tulevaisuuden haave, Olli-Pekka Paakkonen myöntää.

– Olisi se upeaa, mutta miulla on niin hirveästi muutakin tekemistä, jalkapalloa, kaukalopalloa, kavereita ja tyttöystäväkin, Antti Turtiainen luettelee.

Turtiainen esittää oboellaan Cimarosan konserton oboelle ja jousille.

– Nyt tarvitaan konserttia varten enää henkistä harjoittelua. Biisit on treenattu kuntoon jo tähän mennessä, hän jatkaa.

Haydn ja Cimarosa edustavat kevätkonsertissa vanhempaa musiikkia.

– Minä vedän uudempaa musiikkia, sillä saksofoni keksittiin aika myöhään. Esimerkiksi joku Mozart ei sitä nähnytkään, valistaa Perttu Nurkka.

Hän esittää saksofonilla Ridoutin Concertinon saksofonille ja jousille.

Ensimmäiset harjoitukset olivat maanantaina. Kapellimestari Vytautas Lukocius sanoo nuorten musiikinopiskelijoiden olevan orkesterin johtajalle erilaisia johdettavia kuin vanhemmat.

– Jotkut heistä haluavat edetä soitossaan hitaasti, toiset ovat nopeita. Siksi kapellimestarin on luotava kontakti jokaiseen erikseen.

Konsertin ohjelmistoa Lukocius luonnehtii paljolti opetukselliseksi.

– Esimerkiksi Fagerudd on vaikea, sillä hän säveltää matemaattisesti, Lukocius kuvailee.

Markus Fargeruddin Wilma-suiten harmonikalle ja jousille soittaa harmonikalla Janne Valkeajoki. Harmonikka on myös Vilma Räikkösen ja Matti Pulkin soitin. He esittävät yhdessä Veikko Huuskosen Vainionpään Kallen soiton kahdelle harmonikalle ja jousille.

Saara Markkasen instrumentti on huilu. Hän esittää Mozartin Andanten huilulle ja orkesterille.

Solistit valittiin konserttiin helmikuisen koesoiton perusteella. Nuorten solistien konsertteja on pidetty aiemminkin takavuosina, mutta kahtena viime vuonna konsertteja ei ole ollut.

Konsertti päättää samalla Lappeenrannan kaupunginorkesterin konserttien kevätkauden.

l l l

Nuorten solistien konsertti 8. toukokuuta Lappeenranta-salissa kello 19. Lappeenrannan kaupunginorkesterin solisteina Lappeenrannan musiikkiopiston kahdeksan nuorta.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Nuoret solistit vasemmalta: Aarne Ruokokoski, Saara Markkanen, Olli-Pekka Paakkonen, Perttu Nurkka, Janne Valkeajoki, Antti Turtiainen, Vilma Räikkönen ja Matti Pulkki.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen