Homekoulut ja budjettiylitykset huolenaiheita Lappeenrannassa

Lappeenrannan tarkastuslautakunta antoi aika vähän moitteita. Audiator Oy kuvaa Lappeenrantaa hyvään kierteeseen kääntymässä olevaksi kaupungiksi.

URPO LAANINEN

Lappeenrannan kaupungin talous on kääntynyt parempaan. Tarkastuslautakunnalle jäi loppujen lopuksi aika vähän huomauttamista viime vuodesta. Lautakunnan puheenjohtajan Kullervo Lehtosen (kok.) mukaan isompiin moitteisiin ei ollut aihettakaan, eikä väärinkäytöksiä juuri löytynyt.

Ongelmat olivat pitkälti samat kuin aikaisemmin: sosiaali- ja terveystoimi ylitti budjettinsa viime vuonna 2,2 miljoonalla eurolla, ja kaupungin kiinteistöjen korjausvelka vain kasvaa. Se on arvioitu 40 miljoonaksi euroksi.

– Joko sosiaali- ja terveystoimessa ei osata budjetoida vieläkään, tai sitten sen yllätyskustannukset ovat niin hallitsemattomia, että niitä ei pysty kukaan tietämään.

Lautakunta oli huolissaan myös kasvatus- ja opetustoimen menojen korkeasta tasosta ja nopeasta kasvusta, vaikka oppilasmäärä vähenee. Erityisesti perusopetuksen ja lukion menot ovat kasvaneet reilusti.

– Rakenteisiin puuttuminen ei tietysti tapahdu sormia napsauttamalla.

Kulttuuritoimessa kaupunginteatteri sai pyyhkeitä kävijäkadosta, kun katsojamäärä väheni viime vuonna 31 prosentilla.

Teknistä toimea lautakunta tukisti arviointikertomuksessa julkisten rakennusten kunnossapidon riittämättömyydestä. Kullervo Lehtonen on huolissaan kaupungin omaisuuden tuhoutumisesta ja häviämisestä.

Korjausinvestointien pitäisi asiantuntijaselvityksen mukaan olla vuosittain 13-15 miljoonaa euroa.

– Meillä on homekouluja, jotka ovat terveydelle vaarallisia. Ne pitäisi ottaa selvästi ensi sijalle.

Lehtosen mielestä Lappeenrannan kaupungilla ei ole varaa uusiin investointeihin, vaikka taloutta on saatu kuntoon.

Vuoden 2007 tilinpäätös näytti ylijäämää kuusi miljoonaa euroa, mutta totuus ei ole yhtä kaunis.

Plussatulos tuli käytännössä vesilaitoksen yhtiöittämisestä syntyneestä kertaluonteisesta sisäisestä myyntivoitosta.

Lappeenranta velkaantui lisää viime vuonna. Asukasta kohti lainoja oli vuoden lopussa 1 694 euroa.

– Kaupungilla ei kerta kaikkiaan ole varaa uusiin investointeihin ja ylimääräisiin hömpsötyksiin, jotka lisäävät käyttömenoja, Lehtonen sanoo.

Audiator Oy kuvaa omassa talousanalyysissään Lappeenrantaa lähihistorian perusteella taloudellisesti hyvään kierteeseen kääntymässä olevaksi kaupungiksi. Asukasluku on hallitussa kasvussa, ja väestön ikääntyminen on maltillista.

Vinoutunutta tulo- ja menorakennetta on pystytty oikaisemaan, vaikka menot kasvoivat vielä viime vuonna tuloja nopeammin.

Lappeenrannan kaupungin henkilöstö on kevyempi kuin saman kokoisissa vertailukaupungeissa.

Sosiaalitoimen ja opetuksen menot ovat kasvaneet viime vuosina ripeästi, mutta sen sijaan terveysmenot hitaammin. Armilan vuodeosaston menot ovat jopa vähentyneet. Kirjaston ja nuorisotyön menot ovat vertailussa alhaiset. Liikuntaan ja ulkoiluun sekä museoon ja teatteriin Lappeenranta panostaa keskimääräistä enemmän.

l l l

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto käsittelee vuoden 2007 tilinpäätöksen ja tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen maanantaina 26. toukokuuta.

ES-ARKISTO/JOHANNA KANNASMAA

Kuvateksti

Alakylän koululla tehtiin viime kesänä kattoremontti. Tarkastuslautakunnan mukaan korjaustarvetta on 25 koulussa ja 12 päiväkodissa. Kasvatus- ja opetustoimi pyysi remontteihin tälle vuodelle 12,6 miljoonaa, mutta sai budjettiin vain 3,5 miljoonaa euroa.

TARKASTUSLAUTAKUNTA

Tarkastuslautakuntaan kuuluvat pj. Kullervo Lehtonen (kok.), vpj. Voitto Ampuja (sd.), Sari Hanski (sd.), Jukka Himanen (vihr.), Kirsti Lamminpää (sd.), Anna Turunen (kesk.), Tarja Vahtokari-Sahari (myö), Nyky Vanhanen (kok.) ja Antti Vilkko (kesk.).

Kaupungin tilit tarkasti Oy Audiator, ja vastuullisena tilintarkastaja toimi Ulla-Maija Lakonen.

Ulkoisen arvioinnin teki Audiator-Kehittämispalvelut.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen