Vanha keisarinasema tyrkylle arvoympäristöksi

ANNE KOTIHARJU Lappeenrannan vanha keisarinasema saattaa nousta valtakunnall

ANNE KOTIHARJU

Lappeenrannan vanha keisarinasema saattaa nousta valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen joukkoon. Lappeenrannan ympäristö- ja rakennuslautakunta harkitsee aseman esittämistä museoviraston valmistelussa olevalle uudelle listaukselle. Snellmaninkadun varrella sijaitseva Keisarinasema on suojeltu kaavassa.

– Lautakunta keskusteli siitä, että kohdeluetteloa voisi jatkaa vanhalla asemalla. Rapasaaren asema listalla onkin, selvittää rakennustarkastaja Mika Sairanen.

Kaupunki harkitsee koko alueen tuoreen kaavan muuttamista. Alueen omistava rakennusliike NCC ei saanut vietyä eteenpäin mallia, jossa asema olisi suojeltu ja sen lähistöön olisi rakennettu asuintaloja. Aseman kunnostaminen osoittautui pulmalliseksi.

Kaupungin kaavoituspäällikkö Erkki Jouhki kertoo, että kaupungilla on valmius kaavan muuttamiseen. Kaupunki, NCC ja aseman mahdollinen ostaja ovat neuvotelleet uudesta ratkaisusta.

– Yhdessä mallissa nykyisessä kaavassa aseman eteen piirretyistä kahdesta rivitalosta on luovuttu. Uudisrakennusoikeus keskittyisi kokonaan Loasin keltaisen kerrostalon ja radan väliin.

Lappeenrannan kaupungin on annettava lausunto kohteista museovirastolle kesäkuun puoliväliin mennessä. Museovirasto on aiempien lausuntojen avulla viimeistellyt valikoimaa. Koko maata koskeva aineisto siunataan valtioneuvoston päätöksellä uudeksi inventoinniksi, joka korvaa vuonna 1993 julkaistun.

Valtioneuvoston päätös saataneen ensi vuonna.

Lappeenrannan

valtakunnallisesti

arvokkaat kohteet

Kaukaan teollisuusympäristö sekä Kanavansuun ja Mälkiän asuntoalueet

Konnunsuon vankila

Lappeen kirkko

Lappeenrannan linnoitus- ja varuskuntakaupunki

Lappeenrannan raatihuone ja kauppiastalot

Lauritsalan kirkko ja seurakuntakeskus

Nuijamaan kirkko

Pulsan rautatieasema-alue

Rapasaaren rautatieasema

Rutolan ylivientilaitos

Saimaan kanava

Salpalinja

Lähde: Museovirasto

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju