Categories
Artikkelit

Ilman tukijoita Namikan kuolinkello soi viikon päästä

Erilaisia velkoja on kertynyt 440 000 euroa. Namikan taustaryhmä esitti vetoomuksen tukijoille ja kannattajille, jotta he sitoutuisivat auttamaan. Ellei riittävästi tukipäätöksiä saada, Lappeenrannan NMKY haudataan.

VESA SALMINEN

LAPPEENRANTA. Namikan velkataakka on arvioitua suurempi. Seuralla oli osto-, pankki-, palkka- ja verovelkaa huhtikuun lopussa 440 000 euroa.

Suurin osa miinuksesta kertyi viime kaudelta, kun Namika haki valmentaja-puheenjohtaja Mika Turusen johdolla menestystä sekä Eurocupista että korisliigasta.

Namikan taustaryhmä esitti julkisen vetoomuksen seuran kannattajille ja tukijoille:

”Mikäli yhteistyökumppaneille ja koripalloyleisölle tehty vetoomus ei johda seuran taloudellisen tilanteen riittävään varmistamiseen viikon kuluessa, taustaryhmä katsoo seuran toiminnan jatkumisen pääsarjatasolla mahdottomaksi.”

Taustaryhmässä ovat mukana seuran varapuheenjohtaja Kari Melto, junioripuolen vetäjä Jarmo Pirhonen sekä yrityselämästä tunnetut Pekka Hakkarainen, Turo Puittinen ja Timo Huttunen, pelaajaneuvotteluita käynyt Rati Meriläinen ja seuran ex-puheenjohtaja, Lappeenrannan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Ilpo Hakula.

– Jos Namika pelaa pääsarjassa, liikevaihto on 470 000 ja tulos 50 000, silloin 3-4 vuodessa saadaan vastuut pois, taustaryhmä laskee.

Yksittäisille ihmisille takausvastuita ei ole lankeamassa.

Hakkarainen arvioi, että 440 000 euron kokonaismiinuksesta viime kausi toi 250 000 euroa.

TAUSTARYHMÄ on saanut neuvoteltua osan veloista anteeksi, tehnyt vastakauppaa tulevaisuudella sekä neuvotellut maksuaikaa kolmen vuoden ohjelmalla.

Palkkavelkoja joukossa on, mutta pelaajille palkat on taustaryhmän mukaan maksettu bonuksia lukuun ottamatta.

Verottaja heräsi viime talven kohun aikana tutkimaan Namikan asioita ja otti samalla tarkasteltavaksi pari vuotta taaksepäin. Suurimmat tulkintaerot Namikan käytäntöjen kanssa syntyivät vuoden 2006 alkupuolen palkanmaksusta.

Jälkiverot lankeavat seuralle, mutta osa niistä voi lopulta jäädä silloisten pelaajien maksettavaksi.

Taustaryhmä alkoi toimia, kun puheenjohtaja-valmentaja Mika Turunen kertoi viime vuoden joulukuussa, ettei jatka enää seurassa. Koko ryhmä oli kasassa viime helmikuussa.

– Tulevaisuuteen ei ole pystytty keskittymään, aika on mennyt taaksepäin katselemisessa, Turo Puittinen toteaa.

Namikan isoista tukijoista pääosa, muun muassa Lappeenrannan kaupunki, on jo mukaan ilmoittautunut ja yksi isohko uusikin on joukossa, mutta valtaosa rahoista tulee pienistä puroista. Kaikkien niiden läpikäymiseen taustaryhmällä ei ole aikaa. Siksi esitettiin toivomus, että tukijat voisivat ottaa myös itse yhteyttä seuraan.

NAMIKAN suurin ongelma rahanpuutteen rinnalla on juuri aika. Jos korisliigaan halutaan rakentaa asiallinen joukkue, sen pelaajat ja valmennus on saatava kokoon nopeasti. Myös Koripalloliitolle on saatava parin viikon sisällä luotettava selvitys maksuohjelmasta.

– Meillä pitää olla riittävä realismi tukena, toiveajattelulla tämä ei enää onnistu, Timo Huttunen sanoo.

– Vanhojen tukijoiden pitäisi nostaa tasoa ja uusia tulla mukaan, Pekka Hakkarainen linjaa.

Tukiryhmä toivoo Namikan kannattajien sitoutuvan kausikorttien ostamiseen seuran nettisivun kautta. Rahaa ei vielä kaivata, vaan vain ostositoumus, joka raukeaa, jos seura ei pääsarjassa pysty jatkamaan.

Puittisen mukaan riittävien sitoumuksien jälkeen ”kaupungissa olevien rahamiesten” avulla akuutti rahoitustilanne saadaan ratkaistua.

SE TOINEN VAIHTOEHTO ei puheissa vilahdellut, mutta suunnitelma b on ainakin seuran junioripuolella olemassa.

– Junioritoiminta jatkuu jollakin nimellä ja meillä on edustusjoukkue, joka pelaa jossakin, junioritoiminnan vetäjä Jarmo Pirhonen vakuutti.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen