Jari Juutisen näytelmä Avignonin festivaalin off-ohjelmistossa

Suomalaisia näytelmiä ei juurikaan ole näytelty Ranskan suurimmassa ja Euroopan yhdessä suurimmassa teatterifestivaalissa.

LIISA KUKKOLA

Lappeenrannan kaupunginteatterin johtajan Jari Juutisen kirjoittama näytelmä Minä olen Adolf Eichmann on mukana ensi kesän Avignonin teatterifestivaaleilla.

Luxemburgilainen Théâtre du Centaure esittää ranskaksi käännettyä näytelmää festivaalin off-ohjelmistossa kolme viikkoa 10.7.-2.8. Sama teatteri on esittänyt Juutisen näytelmää lukuteatterina Luxemburgissa viime vuoden helmikuussa viisi kertaa ja lähtee kesäkuussa lukukiertueelle Eichmannin kanssa Belgiaan, Ranskaan ja Luxemburgiin.

Avignonin teatterifestivaali on Edinburghin teatterifestivaalin kanssa ehdotonta ykköskaartia, kuten Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Riitta Seppälä sitä luonnehtii.

– Off-ohjelmisto on isoilla teatterifestivaaleilla merkittävä. Festivaaleilla käy paljon ihmisiä, ja katsojia riittää off-puolellekin, varsinkin, kun sekä virallisen ohjelmiston että off-ohjelmiston esitysaikoja yritetään sovittaa toisiinsa, Seppälä kertoo.

Off-ohjelmistoon pääsee rahalla. Pitää vain tietää, mistä kannattaa vuokrata tilat, millä ohjelmistolla kannattaa mennä ja ottaa taloudellinen riski.

– Suomesta käsin meillä ei ole siihen mitään mahdollisuutta. Luxemburgilainen Centaure-teatteri tekee sen, koska heillä on suhteet ja he pitävät Minä olen Adolf Eichmannia sopivana festivaalin ohjelmistoon. Lukuteatterina näytelmä menestyi Luxemburgissa erinomaisesti.

Avignoniin pääseminen on Seppälän mielestä iso juttu suomalaiselle teatterille, ja se avaa mahdollisuuden myös muille suomalaisille. Festivaalilla liikkuvat niin sanotusti kaikki eurooppalaiset teatterintekijät.

Aikaisemmin Avignonissa on suomalaisista esitetty Reko Lundánin Teillä ei ollut nimiä vuoden 2005 ohjelmistossa.

Etelä-Saimaa lähtee kesällä Avignonin festivaalille seuraamaan Minä olen Adolf Eichmann -näytelmän festivaalivierailua.

Aki Loponen

Kuvateksti

Minä olen Adolf Eichmann -näytelmä kertoo natsirikollisen elämän viimeisestä päivästä. Eichmannina Jussi Johnsson.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola