Lappeenrannan tax free -myynti kasvaa yhä rajusti

Kesäkukat ovat halvempia Lappeenrannassa kuin Venäjällä.

OUTI SALOVAARA

Lappeenrannan tax free

-myynnin kasvuluvut ovat rajan läheisyyden, uusien liikkeiden ja venäläisten kasvavan ostosmatkailun ansiosta edelleen huikean suuria.

Huhtikuussa Lappeenrannan tax free -kauppa kasvoi 42 prosenttia edellisvuoden huhtikuuhun verrattuna.

Muissa Suomen kaupungeissa voidaan vain haaveilla vastaavista lukemista. Ainoastaan Kajaani meni Lappeenrannan ohi 79 prosentin kasvullaan.

Lappeenrantaan verrattuna Kajaani pelaa kuitenkin tax free -kaupan vilttiketjussa, sillä Kajaanin kokonaismyynti oli alle kymmenesosa Lappeenrannan myynnistä.

Muutamalla suomalaispaikkakunnalla tax free

-myynti painui huhtikuussa jopa pakkaselle edellisvuoteen verrattuna. Esimerkiksi Töysän kunnan Tuurin kyläkauppa notkahti alaspäin, mutta miinuksella olivat myös Kuopio, Jyväskylä, Tampere ja Lahti.

Kaikkein voimakkaimmin kasvaa päivittäistavaroiden tax free -myynti. Huhtikuussa se kasvoi 41 prosenttia edellisvuoden huhtikuuhun verrattuna. Myös moottoriajoneuvojen osien ja varusteiden myynti kasvoi voimakkaasti, kun taas kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan sekä jalkineiden kauppa laski.

Kevätsesonki on tuonut venäläisasiakkaat Lappeenrannan puutarhamyymälöihin. Viipurilaiset Jelena ja Andrei Otroshkin olivat maanantaina päivämatkalla Lappeenrannassa. He kävivät Myllymäen Robinhoodissa ja K-Raudan puutarhamyymälässä.

– Täällä on parempi valikoima kuin Viipurissa, missä puutarhamyymälöissä on vasta vähän tuotteita tarjolla, sanoo Jelena Otroshkina.

Andrei Otroshkin arvioi, että Pietarissa valikoimaa voisi olla jo paremmin tarjolla kuin Viipurissa. Mutta olipa valikoima mikä hyvänsä, hinnat ovat joka tapauksessa Suomessa kohdallaan.

– Tämä jalokärhö maksaisi meillä luultavasti noin 400 ruplaa, laskeskelee Jelena Otroshkina.

Suomessa saman kukan sai noin puolella hinnalla, viidellä eurolla. Myös laatu on Otroshkinan mukaan Suomesta ostetuissa tuotteissa hyvä.

– Täältä ostetut kasvit todella kasvavat, hän totea

Kirjoittaja:
Outi Salovaara