Kanavan uutta vuokrahintaa ei kerrota vieläkään

Ministerit hyväksyivät korotetun vuokran. Jatkossa vuokra määräytyy kiinteän perusosan ja kanavan liikennemäärän perusteella. Korotettu vuokra tulee voimaan aikaisintaan vuonna 2010.

URPO LAANINEN

Saimaan kanavan uudesta vuokrasta on nyt yhteisymmärrys Suomen ja Venäjän välillä. Suomen hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta hyväksyi tiistaina vuokran suuruuden, mutta sitä ei kerrota vieläkään julkisuuteen.

– Emme kerro sitä eurolleen, koska valtioiden välinen prosessi on vielä kesken. Vuokra on olennaisesti suurempi kuin nykyään, sanoo Suomen kanavavaltuutettu, liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen.

Pursiainen jatkaa nyt neuvotteluja kollegansa Sergei Aristovin kanssa vuokra-artiklan tarkemmasta sisällöstä.

Kanavan vuokra määräytyy jatkossa Pursiaisen mukaan kiinteän perusosan ja kanavan liikennemäärään perustuvan muuttuvan vuokraosuuden perusteella.

– Vuokran määrä ei siten ole eksaktisti sanottavissakaan. Se on x euroa plus y senttiä per tonni.

Joka tapauksessa uusi vuokra on huomattavasti nykyistä suurempi. Tällä hetkellä Suomen valtio maksaa kanavasta vuokraa vuosittain noin 290 000 euroa.

Pursiainen muistuttaa, että vuokran määrää on tarkistettu vuoden 1963 jälkeen vain yhden kerran, silloin kun ruplasta tuli vaihdettava valuutta.

– Saimaan kanavan historiassa sanotaan hauskasti, että vuokraa ei voinut sitoa mihinkään indeksiin, kun neuvostotalous ei tuntenut inflaatiota.

Korotettu vuokra tulee voimaan aikaisintaan vuonna 2010.

Jotta kanavaliikenteen kilpailukyky säilyisi, vuokrankorotusta ei ole tarkoitus periä kokonaan kanavan käyttäjiltä. Käyttäjien lupamaksuja jouduttaneen kuitenkin korottamaan nykyisestä uuden vuokrasopimuksen tullessa voimaan.

Kanavavaltuutettu Pursiainen arvelee, että vuokrasopimusta koskevat neuvottelut saadaan päätökseen vuoden loppuun mennessä. Hän ja Aristov pyrkivät pistämään nimikirjaimensa sopimuksen alle tämän vuoden aikana.

Ratifiointi edellyttää, että Suomen eduskunta ja Venäjän duuma ovat sopimuksen hyväksyneet.

Pursiaisen mukaan lopullisesta aikataulusta on vaikea sanoa mitään tarkkaa, koska se on kiinni toisesta maasta.

Venäjän presidentin vaihdoksen ei pitäisi vaikuttaa kanavaneuvotteluihin.

– Toivokaamme, että ei. Näin minua on informoitu. Venäjällä neuvotteluille on presidentin toimeksianto, joka ei happane presidentin vaihtuessa. Näin minulle on kerrottu.

Pursiainen pitää Suomen ja Venäjän yhteisymmärrystä vuokran suuruudesta myönteisenä uutisena.

– Neuvottelut käyvät nyt huomattavasti kepeämmin, kun linja on vedetty.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen