Koulujen lakkautus alkaa joko Savikannasta tai Teppanalasta

Yläkouluista lakkautuslistalle päätyi Tainionkoski. Sienimäen alakoulun lopettaminen on ajoitettu vuodelle 2013.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Kasvatus- ja opetuslautakunnan mielestä luontevin ja helpoin tapa aloittaa Imatran kouluverkon tiivistäminen on Kosken kouluun kuuluvien Savikannan ja Teppanalan toimipisteiden yhdistäminen.

Savikannan ja Teppanalan toimipisteiden yhdistäminen on tarkoitus toteuttaa kaupunginhallituksen vaatimassa aikataulussa eli ensi vuoden elokuun alusta.

Myöhemmässä vaiheessa lakkautuslistalle tulevat Tainionkosken yläkoulu ja Sienimäen alakoulu.

Se kumpi toimipisteistä, Savikanta vai Teppanala jää jatkossa opetuskouluksi, on vielä auki. Tästä päätösesitys tehdään lautakunnan seuraavassa kokouksessa toukokuun 20. päivänä.

– Haluamme siihen kokoukseen vielä lisäselvityksiä yhdistämisen vaikutuksista molempien toimipisteiden osalta. Tarkastelussa on esimerkiksi koulujen nykyinen kunto ja mahdolliset saneeraustarpeet, kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Timo Forsman (sd.) kertoo.

Lautakunnan varapuheenjohtajan Lea Sairasen (kok.) mielestä Savikannan ja Teppanalan toimipisteiden yhdistäminen nähtiin lautakunnassa tarkoituksenmukaisimmaksi ratkaisuksi nykyisessä tilanteessa.

– Koulujen oppilaat mahtuvat yhteen kouluun, ja opetusryhmät säilyvät järkevän kokoisina. Käyttötalouden kannalta ei ole juurikaan eroa siinä, kummassa koulussa opetusta jatkossa annetaan, Sairanen kertoo.

Käyttötalousmenojen säästöä saadaan koulujen yhdistymisen jälkeen vuonna 2010 noin 240 000 euroa, seuraavina vuosina hiukan enemmän.

Valinta Teppanalan ja Savikannan välillä ratkennee koulujen investointitarpeiden mukaan. Teppanalassa investointitarve on alustavien tietojen mukaan Savikantaa suurempi, kaikkiaan noin kaksi miljoonaa euroa.

– Sekin pitää selvittää, mitkä kaikki investoinnit ja peruskorjaukset ovat todella välttämättömät, Sairanen miettii.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan kontolle on Imatran palvelurakenneuudistuksessa sälytetty kahden alakoulun ja yhden yläkoulun lopettaminen vuoteen 2013 mennessä. Kaupunginhallituksen vaatimus on ollut, että ainakin yksi alakouluista pitää lopettaa jo vuonna 2009.

Yläkouluista lakkautus on lautakunnan mielestä järkevin toteuttaa Tainionkoskella, josta oppilaat siirretään Mansikkalaan ja osin myös Vuoksenniskalle ja Kosken kouluun. Mansikkalassa yläkoulu loppuu vuonna 2011.

Viimeisenä on sitten vuorossa Sienimäen alakoulun alasajo. Tämä on tarkoitus toteuttaa vuonna 2013.

Oma lukunsa on vielä lukiopäätös eli se, toimiiko Imatralla jatkossa yksi vai kaksi lukiota. Jos lukio-opetus keskitetään Mansikkalaan, eivät Tainionkosken yläkoululaiset sinne ilman lisätilojen rakentamista mahdu.

Imatra haikaileekin Vuoksenniskan yhteiskoulun lukiosta niin sanottua seudullista lukiota eli yhteistyötä myös kustannusten jaossa Ruokolahden ja Rautjärven kanssa. Lea Sairasen mielestä seudullisen lukion malli olisi myös Ruokolahden ja Rautjärven kuntien etu.

KAI SKYTTÄ

Kuvateksti

Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtajan Timo Forsmanin mielestä kouluverkkolinjauksissa on katsottava riittävän pitkälle tulevaisuuteen.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen