Koulujen puolesta ei jakseta enää nousta edes barrikadeille

Imatran kasvatus- ja opetuslautakunta sai kouluverkko-päätökselleen kovin vähän eväitä vanhempaintoimikunnilta. Monien mielestä on korkea aika tehdä ratkaisu ja lopettaa vuosittainen veivaaminen koulujen kohtalosta.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Kasvatus- ja opetuslautakunnan sekä koulujen vanhempaintoimikuntien yhteisen tilaisuuden anti jäi tulevan päätöksenteon kannalta varsin laihaksi. Lautakunta joutuu sorvaamaan ennen kesäkuun kaupunginvaltuuston kokousta esityksen yhden alakoulun lakkauttamisesta ensi vuoden elokuun alusta lukien.

Vanhempaintoimikunnan jäsenille esiteltiin vaihtoehtoisia laskelmia eri kouluratkaisuista, mutta kovin vilkasta tai ainakaan kiivasta keskustelua ei asiassa saatu aikaan. Useampi kuin yksi oli jo kyllästynyt jatkuvaan kouluverkkokeskusteluun.

Tiina Sutinen Teppanalan koulusta tunnusti suoraan, ettei hän jaksa enää nousta barrikadeille puolustamaan kouluaan.

– En jaksa enää taistella, toivottavasti nyt tulee joku päätös aikaan, Sutinen sanoi.

Savikannan koulun vanhempaintoimikunnan puheenjohtajan Niina Jukkaran mielestä lautakunnan ja vanhempaintoimikunnan yhteinen tilaisuus oli periaatteessa todella hyvä asia.

– On niin monta vuotta puhuttu siitä, että Savikanta tai Tappanala joutuu lakkautettavaksi. Jompikumpihan se kuitenkin on, Jukkara epäili.

Imatrankosken koulun vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja Petri Sjöholmin mielestä Imatralla ei saa alistua väestö- ja oppilasmäärän vähenemiseen tosiasiana, johon ei ole mahdollisuutta vaikuttaa.

– Yhdessäkään yrityksessä ei suvaittaisi tällaista trendiä. Meidän on saatava asukasvirrat kääntymään toiseen suuntaan. Ellemme saa, niin jossakin vaiheessa meidät liitetään Ruokolahteen ja ahdetaan Vaittilan kouluun, Sjöholm kevensi tunnelmaa.

KOULUTOIMI on tehnyt kouluverkkoratkaisun pohjaksi vaihtoehtoiset laskelmat usean eri koulun lopettamisesta. Toimialajohtaja Jussi Virsusen mukaan helppoa ratkaisua ei löydy.

Hänen mielestään pääpaino tulee olla tulevaisuudessa opetuksen laadussa ja siinä, että opetusta annetaan kunnoltaan parhaissa kiinteistöissä.

Vaihtoehtolaskelmissa olivat mukana muun muassa Savikannan ja Teppanalan toimipisteiden yhdistäminen yhdeksi kouluksi joko Savikantaan tai Teppanalaan. Molemmissa vaihtoehdoissa jäljelle jäävään kouluun tarvitaan kunnostusinvestointeja, Teppanalaan Savikantaa enemmän.

Savikannan ja Teppanalan yhdistämistä puoltaa se, että yksiköiden oppilaat mahtuvat samaan koulutilaan.

Yhtenä vaihtoehtona oli Kaukopään koulun lakkauttaminen ja 3.-6. luokkien ohjaaminen Vuoksenniskan kouluun sekä 1.-2. luokkien opetus Raution päiväkodissa. Kaukopään kohdalla ongelmaksi muodostuu oppilaiden mahduttaminen Vuoksenniskan mäelle. Tämä ei onnistu, jos lukio säilyy Niskalla.

Imatrankosken koulun lakkauttamisen esteenä on taas se, etteivät koulun oppilaat mahdu Linnalaan ja Meltolaan.

Tainionkosken yläkoulun lakkauttamisen myötä 7.-9. luokkien oppilaat siirtyisivät pääosin Mansikkalan yläkouluun. Tilaa olisi juuri ja juuri riittävästi, mutta Mansikkalaa ei saisi tässä vaihtoehdossa ”rasittaa” Niskan lukiolaisilla.

Sienimäen koulun lakkauttamisen jälkeen koulun oppilaat siirtyisivät pääosin Tainionkoskelle, mutta mahdollisesti myös osin Savikantaan tai Virasojalle.

KAI SKYTTÄ

Kuvatekstit

Kasvatus- ja opetuslautakuntaan kuuluvat Eija Rautakorpi ja Lea Sairanen (oik.) kuuntelivat tarkkaan vanhempaintoimikuntien edustajien evästyksiä tulevan päätöksensä pohjaksi.

Imatrankosken koulun vanhempaintoimikunnan puheenjohtajan Petri Sjöholmin mielestä Imatraa uhkaa Ruokolahteen liittäminen, jos väestökatoa ei saada pysäytetyksi.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen