Kymmeniä kiloja salaisia asiakirjoja eksyi jäteasemalle

Savitaipaleen Peijonsuolta löydetyt salaiset paperit olivat sekaisin muun keräyspaperin kanssa.

SEIJA HACKMAN

Savitaipaleen terveyskeskuksen salassa pidettäviä asiakirjoja on löytynyt Savitaipaleen Peijonsuon jäteasemalta. Jäteaseman keräyspaperivarastoon oli joutunut vanhoja terveystietopapereita ja henkikirjan sivuja vuodelta 1993.

Kunta sai tiedon löydöstä perjantaina. Vielä tiistaina ei ollut selvinnyt, miten salaiset paperit olivat päätyneet tavalliseen paperinkeräykseen.

– Edelleen selvitellään sitä, ovatko ne päätyneet sinne terveyskeskuksesta vaiko yrityksen kautta, joka ne yleensä hävittää, perusturvaosaston päällikkö, kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi kertoo.

Kunnalla on sopimus nuorten työpaja Morovan kanssa salassa pidettävän aineiston tuhoamisesta.

Salassa pidettävät asiakirjat olivat sekaisin muun, ei salaisen aineiston kanssa, mikä Tapio Iso-Mustajärven mukaan viittaa inhimilliseen erehdykseen.

– Tutkintapyyntöä ei ole tehty, kun mikään ei viittaa rikokseen. Meillä on ollut muun muassa ei-vakituista väkeä töissä. Asia selvitellään juurta jaksain ja katsotaan, mihin toimiin pitää ryhtyä.

Papereiden sijainti kierrätyspaikassa viittaa siihen, että ne ovat ilmestyneet sinne huhtikuun jälkipuoliskolla.

Kun löydöstä perjantaina tuli tieto, kunta reagoi Iso-Mustajärven mukaan välittömästi.

– Kanslisti lähetettiin paikalle kuin paloauto tulipaloon sulkemaan paikkaa ja käymään läpi papereita. Salaisimmat puolitoista säkillistä otettiin kunnan arkistoon ja varmuuden vuoksi paperia kerättiin suljettuun konttiin runsaalla kädellä, 6 000 kiloa.

Salassa pidettävää aineistoa oli Iso-Mustajärven mukaan noin 30-40 kiloa.

Talteen otettuja salaisia papereita ei hävitetä ennen kuin asia on selvitetty. Muu kontillinen tuhotaan tänään Kuusankoskella valvotusti.

Tapio Iso-Mustajärvelläkään ei ole tietoa siitä, kuka salaiset paperit jätekeskuksessa huomasi. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yhteissanomat.

– Siellä kulkee roskisdyykkareita. Epäillään, että joku sellainen olisi keksinyt asian.

Savitaipaleella on asiakirjojen hävityksessä Iso-Mustajärven mukaan tarkat säännöt. Tuhottavat paperit jätetään lukolliseen astiaan. Myös tuhoamisen hoitavassa yrityksessä paperit ovat lukollisessa astiassa. Astia on erikseen aidattuna lukon taakse, jonka avain on vain yhdellä henkilöllä.

Kirjoittaja:
Seija Hackman