Lappeenrannan Penttilään vienee vastedes Ratsutilantie

Penttiläntie vie kauas Lappeen pitäjän historiaan. Sieltä löytyi myös ehdotus tien uudeksi nimeksi.

LEENA SALLINEN

Paikallishistoriaa on tutkittu kaukaa menneisyydestä pohdittaessa uudisnimiä Joutsenon ja Lappeenrannan kaduille ja teille. Niistä viitisenkymmentä samannimistä pitää kastaa uudestaan, ettei ensi vuonna yhdeksi muuttuvan kaupungin osoitteissa tulisi sotkuja.

Lappeenrannan Penttiläntien nimi juontaa syvälle Penttilän kylän ja samannimisen suvun historiaan. Siitä tietää sukuselvityksen pohjalta Penttiläntiellä asuva Ritva Tamminen, omaasukua Penttilä.

– Nykyinen Penttilän suku on asuttanut Lappeen Penttilän kylää ainakin vuodesta 1589, hän kertoo.

Tammisen mukaan jo vuoden 1543 voudinkirjoissa mainitaan Lappeen pitäjästä veronkantoalue nimeltä Begttileby. 1620-luvulla esiintyy ensimmäisen kerran sukunimi Begtinen eli Penttinen, joka muuntui Penttiläksi.

Tämä pitkä tausta puoltaisi Tammisen mukaan Lappeenrannan Penttiläntien säilyttämistä, mutta Lappeenrannan kartalle jää näillä näkymin Joutsenon Penttiläntie, koska se on pitempi ja sen varrella on enemmän asutusta.

Lappeenrannan Penttiläntielle uudisnimeksi on nyt ehdolla Ratsutilantie.

– Sitä ehdotti alunperin Saara Pulli kun kerroin Kasukkala-Haapajärvi-kylätoimikunnan kokouksessa sukumme historiaa. Olen omalta osaltani propagoinut nimen puolesta, Tamminen kertoo.

Suvun esi-isät ovat alunperin ruotsalaista Begtsson-nimistä ratsuväkisukua.

Penttilässä on ollut Ruotsin vallan aikana rustholli eli ratsutila, joka on todennäköisesti toiminut myös kestikievarina Viipurin ja Turun välisen tien kulkijoille.

Tamminen muistaa lapsuudestaan isoäitinsä viitanneen Penttilän kylän keskellä olevaan kiviraunioon ja todenneen, että ”tuoss on se vanha paikka mis ne niitä hevosia vaihto”.

Uudisnimiä Lappeenrannan ja Joutsenon samannimisille kaduille ja teille on pohdittu asukkaiden ja viranomaisten ehdotusten pohjalta. Työryhmä on laatinut niistä alustavan esityksen.

Sen mukaan Joutsenon tulentallojatkin saavat viimein nimikkokadun. Tulentallojantie on ehdolla Joutsenon Joosepintien uudeksi nimeksi.

Tulentallojat on kotiseututyössä vaalittu joutsenolaisten lempinimi. Tarinan mukaan se juontaa Häränojankankaan tulipaloon, jonka joutsenolaiset polkivat sammuksiin ojassa kastelluilla virsuillaan.

Tulentallojantietä ehdotettiin uudisnimeksi myös Joutsenon Imatrantielle, jolle oli monta muutakin ehdotusta, muun muassa Rieskaemännäntie ja Kirkonmäentie. Työryhmän suosikki ehdotuksista on Pitäjätuvantie.

Satamatien uudeksi nimeksi oli ehdolla muun muassa Satamatornintie ja lukuisia veneilyyn liittyviä nimiä. Työryhmä esittää Poijutietä.

Linnunnimet ovat Joutsenossa olleet kovassa käytössä sekä entisissä nimissä että uusien pohdinnassa. Närhintien uudeksi nimeksi on kahdeksasta ehdotuksesta tarjolla Kuukkelinkaari, ja Tikantiestä on tulossa Nakentie. Myös fasaani, puukiipijä, pajulintu ja sirittäjä ovat saamassa Joutsenoon nimikkokadun tai -kujan.

Lappeenrannassa kuukkelille tarjoteltiin polkua, kujaa ja tietä Peiponpolun uudisnimeksi, joksi ehdolla on nyt Kurkikuja.

Eniten ehdotuksia Lappeenrannassa näyttää tuottaneen Peltotien uusi nimi. Tarjolle tuli muun muassa Kuutamokuja, Viherpolku ja Kaviopolku. Työryhmän suosikki on ehdotuksista hauskin, ja se on Hevosvoimaintie.

Työryhmän ehdotukset Joutsenon ja Lappeenrannan katujen ja teiden nimenmuutoksista tulevat nähtäville toukokuun viimeisellä viikolla. Nimiä koskevat kaavaluonnokset ovat ennakkokuulemisessa 28. toukokuuta alkaen 19. kesäkuuta saakka. Päätökset nimenmuutoksista tehdään kummassakin kaupungissa syksyllä.

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Penttiläntie lähtee suuntaan ja toiseen Lappeenrannan eteläpuolella sijaitsevasta Penttilän kylästä.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen