Lappeenrannassa yllättävän vähän tyhjiä toimistotiloja

Tyhjentyneille liike-, toimisto- ja teollisuustiloille on löytynyt uusia tulijoita. Ulkomaalaiset sijoittajat tekivät jo 65 prosenttia viime vuoden kiinteistökaupoista Suomessa.

URPO LAANINEN

Lappeenrannassa on yllättävän vähän tyhjiä liike- ja toimistotiloja. Näin siitäkin huolimatta, että kaupunkiin nousi viime vuoden aikana peräti 70 000 neliömetriä uutta myymälä- ja toimistotilaa, pääosin Galleriaan ja Myllymäkeen.

Toimitilojen kysyntä on ollut vilkasta Lappeenrannassa, mutta sen sijaan Imatralla kauppa ei käy.

Myös teollisuustiloja on aika vähän tarjolla Lappeenrannassa. Vapautuneet hallit ovat saaneet uudet yrittäjät.

Kaakon Notariaatti Oy:n toimitusjohtaja Jari Vahviala kertoo, että Lappeenrannassa on tyhjillään siellä täällä hajahuoneistoja. Tyhjentyvät tilat menevät nopeasti kaupaksi ja vuokralle.

Catella Property Groupin kokoaman kiinteistömarkkinakatsauksen mukaan toimistotilojen vajaakäyttö on Suomen kasvukeskuksissa noin kuusi prosenttia, eli tilanne on hyvä. Liike- ja varastotilat ovat lähes täydessä käytössä joka puolella Suomea.

Catellan kasvukeskusten johtajan Juhani Lehtisen mukaan toimistotilat ovat hyvin herkkä mittari, jotka reagoivat nopeasti talouden muutoksiin. Jos talous on menossa huonompaan suuntaan, toimistotilat tyhjenevät ja vajaakäyttö kasvaa nopeasti.

Lehtinen toteaa, että neljän viiden prosentin vajaakäyttöä pidetään vielä ”terveenä”: tiloja on reservissä, jotta kiinteistömarkkinat pyörivät.

– Talouskehitys ei ole vielä vaikuttanut laskevasti toimistokysyntään, Lehtinen sanoo.

Lappeenrannan toimistojen neliövuokrat liikkuvat keskimäärin 10-13 eurossa neliöltä, mutta esimerkiksi Galleriassa ja Technopoliksen uudessa toimistotalossa vuokrat ovat Jari Vahvialan mukaan jo 16-18 euroa. Vanhojen toimistotilojen keskimääräiset myyntihinnat ovat liikkuneet 1 000-1 500 euroon neliöltä.

Katutason liiketilojen vuokrat liikkuvat suuremmalla haarukalla eli karkeasti 10-35 euroon. Kauppakeskuksissa ja kävelykaduilla vuokrat ovat selvästi korkeammat kuin muualla Lappeenrannan keskustassa.

Katutason liikehuoneistojen kauppahinnat ovat olleet 1 200-1 800 euroa, mutta uudet tilat maksavat jo yli 2 000 euroa neliöltä.

Teollisuustilojen vuokrat ovat nousseet Lappeenrannassa maltillisemmin. Ne vaihtelevat kuuden ja kahdeksan euron välillä. Myymälähalleissa vuokrat nousevat kymmenen euron tuntumaan.

Vanhoja heikkokuntoisia teollisuus- ja varastotiloja voi ostaa 250-350 euron neliöhintaan, mutta uudemmista joutuu maksamaan 500-800 euroa neliöltä. Jari Vahviala toteaa, että vuokran ja myyntihinnan määrää kohteen koko, sijainti ja kunto.

Catellan markkinakatsauksesta käy selville, että Suomen toimitilasijoittamisessa tehtiin viime vuonna uusi ennätys, noin kuusi miljardia euroa. Myös toimitilakauppojen määrä oli edellisvuotta selvästi suurempi.

Etelä-Karjalassakin tehtiin viime vuonna isoja kiinteistökauppoja. Esimerkiksi Oka myi Gallerian englantilaisille ja Lappeenrannan kaupunki Mustolan 14 terminaalia tanskalaisille.

Valtaosan eli 65 prosenttia kaupoista tekivät ulkomaalaiset sijoittajat. Johtaja Juhani Lehtinen arvioi, että vahva ulkomainen sijoituskiinnostus jatkuu edelleen. Myös kotimaiset sijoittajat ovat aktiivisia, ja nykyinen tuottotaso mahdollistaa uusien sijoitusten tekemisen.

– Ulkomaalaiset kiinteistösijoittajat alkoivat kiinnostua Suomesta vuonna 2002, kun siirryimme markasta euroon. Suomen talous on hyvässä kunnossa, sopimuskäytännöt ovat selkeät ja kiinteistöjen hinnat ovat olleet halvat. Suomesta on saatavissa parhaat tuotot.

Lehtinen kertoo, että Suomessa toimii yli 70 ulkomaista kiinteistösijoittajaa, kaikista maanosista Afrikkaa lukuun ottamatta.

Venäläiset eivät ole vielä lähteneet Suomessa toimitilasijoittamiseen.

Sen sijaan he ostavat asuntoja, kesämökkejä ja lomakyliä.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Galleriassa on vielä vapaana kolme toimistotilaa, yksi katutasolla ja kaksi kerroksissa.

CATELLA PROPERTY GROUP

Eurooppalainen kiinteistöasiantuntijayritys, jolla on 12 maassa 325 asiantuntijaa, myös Moskovassa ja Pietarissa. Omistajat ruotsalaisia, ja pääpaikka on Tukholmassa.

Catella tuli Suomeen 1997, jolloin se osti Merita-pankilta Huoneistomarkkinoinnin.

Suomessa toimistot Helsingissä, Tampereella, Turussa, Lahdessa, Jyväskylässä ja Oulussa. Lappeenrannassa toimii yhteistyökumppanina Kaakon Notariaatti.

Catella laatii kaksi kertaa vuodessa Suomen kiinteistömarkkinakatsauksen.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen