Lappeenranta haluaisi tukea lasten kotihoitoa kustannuksitta

Jos Lappeenranta-lisän myöntämiskriteereitä löysennetään, varhaiskasvatuksen menot kasvavat vääjäämättä. Viime vuonna Lappeenranta-lisää maksettiin yhteensä 461 000 euroa.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANNAN kaupungin tämän vuoden talousarvioon on kirjoitettu toiminnalliseksi tavoitteeksi alle 3-vuotiaiden lasten kotihoidon tukeminen. Kaupunginvaltuuston hyväksymä tavoite tarkoittaa, että mahdollisimman moni alle 3-vuotias lapsi hoidetaan omassa kodissaan tai perhepäivähoidossa.

Kotihoito vähentää paineita päiväkotipaikkojen lisäämiseen. Parantunut työllisyystilanne on johtanut siihen, että Lappeenranta joutuu rakentamaan lähiaikoina kaksi uutta päiväkotia. Osittain ne korvaavat olemassa olevia hoitopaikkoja, mutta osa paikoista on myös uusia.

Lappeenranta-lisä on yksi keino lisätä alle 3-vuotiaiden kotihoitoa. Sitä maksetaan Kelan yleisen kotihoidon tuen lisäksi, jos perhe täyttää tietyt ehdot.

Viime vuonna kaupunki maksoi Lappeenranta-lisää yhteensä 461 000 euroa. Sitä sai noin 280 alle 3-vuotiasta lasta, joita isä tai äiti hoiti kotona. Sitä ilman jäi arvion mukaan noin 500 alle 3-vuotiasta, koska Lappeenranta-lisän myöntämisehdot ovat varsin tiukat.

KOKOOMUKSEN valtuustoryhmä on tehnyt aloitteen Lappeenranta-lisän myöntämisehtojen muuttamisesta. Ryhmä haluaa, että myöntämisehdoista poistetaan työssäoloehto ja tulosidonnaisuus.

Nyt lisän saamisen ehtona on, että lapsen huoltaja on ollut työssä vähintään kuukauden ennen hoitovapaalle jäämistään. Lappeenranta-lisä jää saamatta myös siinä tapauksessa, että perheen tulot ovat liian suuret.

Kokoomuksen aloitteessa esitetään myös, että lasta voisi hoitaa joku muu kuin huoltaja, ja kokoomus ehdottaa lopuksi 50 euron Lappeenranta-lisää alle 3-vuotiaan vanhemmille sisaruksille, mikäli nämä hoidetaan kotona.

ALOITE on menossa lausunnoille. Sen menestyminen riippuu paljon siitä, millaista kiinnostusta lapsiperheet osoittavat Lappeenranta-lisään ulkopuolisen päivähoitopaikan sijaan. Perheiden kiinnostusta on tarkoitus selvittää kyselyllä.

Aloitteen hyväksyminen kokonaisuudessaan saattaa lisätä Lappeenrannan varhaiskasvatuksen menoja jopa miljoonalla eurolla, mikäli kaikki lisään oikeutetut tarttuvat mahdollisuuteen.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen sanoo, että kaupungilla ei ole varaa menojen lisäyksiin.

– Valmistelussa pitää arvioida tarkasti, mitkä vaikutukset lisän ehtojen lieventämisellä saattavat olla. Vanhempien käyttäytymistä on mahdoton etukäteen tietää.

Miettisen mielestä lopputuloksena ei voi olla pelkkä menojen lisäys.

– Asiaa arvioidaan syksyllä, kun se tulee kasvatus- ja opetuslautakuntaan käsittelyyn.

LAPPEENRANTA-LISÄ

Lappeenranta-lisää on haettava, ja sen suuruus on 143 euroa.

Maksetaan alle 3-vuotiaasta lapsesta, jota jompikumpi vanhemmista hoitaa kotona.

Lisän saamisen ehto on, että äiti on ollut työssä vähintään kuukauden ennen äitiysloman alkua.

Jos isä jää hoitamaan, hänen on pitänyt olla työssä vähintään kuukausi ennen lisän maksamisen alkamista.

Lisä on myös ansiosidonnainen. Sen myöntämisen ehtona on, että perhe saa Kelan yleisen kotihoidon tuen lisäksi hoitolisää.

Vuonna 2008 hoitolisään (ja Lappeenranta-lisään) oikeuttava bruttotulojen enimmäismäärä on 2-henkisellä perheellä 2 622 euroa, 3-henkisellä perheellä 3 219 euroa ja 4-henkisellä perheellä 3 829 euroa.

Vain joka kuudes Suomen kunta maksaa kotihoidon kuntalisää.

Etelä-Karjalassa kuntalisää maksavat Lappeenranta ja Taipalsaari.

Taipalsaari maksaa kuntalisää alle 3-vuotiaasta 150 euroa kuussa ja sisaruslisää 100 euroa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen