Lappeenranta ja Imatra ilmastotalkoisiin

MATTI VEIJALAINENImatran ja Lappeenrannan kaupungit ryhtyvät rakentamaan pai

MATTI VEIJALAINEN

Imatran ja Lappeenrannan kaupungit ryhtyvät rakentamaan paikallista välinettä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Kaupungit aloittavat yhteisen hankkeen, jonka lopputuotteita ovat omat ilmasto-ohjelmat kaupunkeihin. Ohjelmiin sisällytetään tavoitteet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä ja keinot tavoitteisiin pääsemiseksi.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen EU-rahoin tukema ohjelmahanke jatkuu ensi kevääseen. Projektipäällikkönä toimii Imatran ympäristöpäällikkö Anna-Maija Wikström. Hän kertoo, että suunnittelutyöhön perustetaan työpajoja, joihin osallistuu kaupunkien henkilöstöä ja luottamushenkilöitä. Suunnittelun valmistuttua ohjelmista tehdään poliittiset päätökset.

OHJELMATYÖ alkoi Imatralla maanantaina järjestetyllä Imatran kaupungin henkilöstön seminaarilla. Lappeenrannassa seminaari järjestetään syksyllä.

Laskentatulosten mukaan Imatralla, kuten teollisuuspaikkakunnilla yleensä, kasvihuonekaasupäästöt ovat asukasta kohti verraten suuret. Suurimmat päästöt tulevat teollisuuden käyttämistä polttoaineista. Pääasialliset päästökaasut ovat hiilidioksidi ja typen oksidit.

Imatralaisia ideointiin kannustanut kansanedustaja Kimmo Tiilikainen (kesk.) korosti, että teollisuuspäästöt hoituvat päästökauppasäätelyllä. Kunnat ja niiden asukkaat voivat vaikuttaa päästöihin erityisesti energian säästöllä.

– Kotitalouksien sähkönkulutus on kasvanut 1970-luvun alusta seitsenkertaiseksi.

Anna-Maija Wikströmin mukaan Imatran kokoinen kaupunki saa tehtyä ilmastolle ja budjetille hyvää jo tavallisimmilla energiansäästökeinoilla, kuten valaistusten tarkistamisella. Ilmasto-ohjelmien seurantaan liitetään taloudellinen seuranta.

Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen odottaa, että ilmasto-ohjelmasta tulee osa Imatran kaupunkistrategiaa maankäytössä, liikenteessä ja materiaalihallinnassa.

Ohjelmahankkeen tavoitteet ovat kansallista tasoa. Imatra ja Lappeenranta haluavat toiminnoissaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 20 prosentilla vuoden 1990 tasosta. Työssä on mukana myös Joutseno.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen