Lappeenranta päivittää Myllymäen kaavamääräykset

Kaupunki haluaa selvittää, rakennetaanko Myllymäen aluetta asetettujen kaavatavoitteiden mukaisesti. Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen on huolestunut kaupunkirakenteen viimeaikaisesta kehityksestä.

JYRKI NUOTTIMÄKI

LAPPEENRANTA. Anttilan tavaratalon siirtyminen Myllymäen alueelle yllätti kaupungin virkamiesjohdon niin sanotusti housut kintuissa. Kaupunginjohtajaa myöten asiasta luettiin ensi tiedot Etelä-Saimaasta.

Asia on kurja kaupungin kannalta siksi, että Anttilan tavaratalon siirtymisellä keskustan Isosta-Kristiinasta Myllymäkeen voi olla iso merkitys kaupunkirakenteen tulevalle kehitykselle.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen pitää erittäin valitettavana kehitystä, jossa erityistavarakauppa siirtyy pois keskustasta.

– Olen huolestunut viimeaikaisesta kehityksestä, jossa keskustan palvelut heikkenevät. Se on valitettavaa kaupunkilaisten ja kaupunkirakenteen kannalta.

MIETTINEN on kutsunut jo maanantaiksi maankäytön vastaavat tahot palaveriin. Tarkoitus on silloin pohtia, onko vanhoja voimassa olevia Myllymäen alueen kaavoja tarvetta arvioida uudestaan.

– Rakentamisen Myllymäessä ja yleensä eteläisellä taajama-alueella pitää toteutua niiden tavoitteiden mukaisesti, jotka niille on aikoinaan asetettu, Miettinen sanoo.

– Yksittäisen yrityksen tekemään sijoittumispäätökseen en voi ottaa kantaa, mutta kaupunkina meidän on arvioitava Myllymäen asemakaavaa siltä osin, rakennetaanko aluetta yleis- ja asemakaavassa sovittujen periaatteiden mukaisesti vai onko meillä tarvetta asemakaavan tarkistamiseen.

KAUPUNGIN tavoitteena on ollut sijoittaa Myllymäkeen niin sanottua tilaa vievää kauppaa ja pitää erikoistavarakauppa keskustassa. Isojen hypermarkettien rakentaminen Myllymäkeen on ollut kiellettyä.

Kaavoituspäällikkö Erkki Jouhkin mukaan voimassaolevassa kaavassa suurmyymälärajoitus koskee pääsääntöisesti yli 2 000 neliön myymälöitä.

– Myllymäkeen on ohjattu niin sanottuja tilaa vieviä kauppoja. Toinen tavoite on ollut se, että erikoistavara- ja päivittäistavarakauppa säilyvät keskustassa. Robinhood on rajatapaus Myllymäessä, luokitellaanko se tilaa vieväksi kaupaksi vai päivittäistavarakaupaksi.

Jouhkin mielestä Anttila ei sovi voimassa oleviin kaavamääräyksiin, vaan se vaatii uudet kaavat ja kaavamääräykset.

– Nyt joudutaan pohtimaan laajemminkin sitä linjaa, millaisia kaavoitustavoitteet ovat valtakunnallisesti ja miten niitä sovelletaan paikallisesti.

Jouhki haluaisi säilyttää jatkossakin tavaratalotyyppisen toiminnan ydinkeskustassa.

– Anttilan lähtö Myllymäen alueelle ei kuulosta hyvältä kehitykseltä.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki