Aleksanteri I lumoaa Linnoituksessa

Teatteri Kareluksen nukketeatteri luo taianomaista tunnelmaa Vihreässä makasiinissa.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Aleksanteri I näyttäytyy sittenkin ensi kesänä Lappeenrannassa. Jotain unenomaista, satumaista ja lumoavaa lupaa Emma Jussila tarjota aiheesta Linnoituksen Vihreässä makasiinissa.

Etelä-Karjalan museon suuri Aleksanteri-näyttely peruuntui. Museokuvien sijaan huomattavasti eläväisempi, vaikkakin puinen, Aleksanteri on koko perheen nukketeatteriballadin päähenkilö.

– Nukketeatteri keisarin elämästä oli alunperin ajateltu museon näyttelyn kylkiäisiksi, mutta tämä toimii vallan mainiosti omillaankin, uskoo Emma Jussila.

Jussila luonnehtii esitystä koko perheen nukkesaduksi.

– Onko keisarin elämä kuin satua, vain onko tämä satu ollut joskus totta?

JUSSILA on nivonut käsikirjoitukseen siteeksi faktoja, mutta esitys liitelee vahvasti myös Aleksanteriin liitettyjen legendojen ja tarinoiden varassa.

– Isoäidin kasvattama Aleksanteri eli erossa äidistään. Loppuelämä oli mysteeri. Väitettiin, ettei hän kuollutkaan, vaan elikin evakkona Siperiassa. Huhuttiin myös, että hänet oli nähty kuolemansa jälkeen Englantiin menevässä laivassa. Käsikirjoituksessa herkuttelen näillä tarinoilla, otan ilon irti kaikista juoruista.

Vihreä makasiini tarjoaa hämyisän ympäristön taianomaiselle tunnelmalle. Viime kesän loppuunmyyty Prinsessa Kierosilmä esitettiin Pihatossa.

– Näytelmä ei lepää niinkään sanoissa vaan visuaalisissa kuvissa ja hetkissä. Näytelmä on sekä marionetti- että varjoteatteria ja vielä musiikkiteatteria.

Jussilan kanssa esitystä valmistaa musiikista vastaava Emma Pesu, jonka säveltämä haitarimusiikki soi.

Teatteri Karelus on lappeenrantalainen ammattinukketeatteri. Se on kiertänyt muun muassa kouluja, kirjastoja ja päiväkoteja.

Karelus vetää kesällä nukketeatteriopastuksia Etelä-Karjalan museon perusnäyttelyssä.

l l l

Aleksanteri I – nukketeatteriballadia keisarin elämästä esitetään 28.6.-13.7. Kaikenikäisille sopiva esitys kestää 45 minuuttia.

KUVATEKSTI

ANNE KOTIHARJU

Aleksanteri I näyttäytyy sittenkin ensi kesänä Linnoituksessa. Myös keisarin äidillä on rooli nukketeatteriballadissa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju