Imatran valtuusto vahvisti koulujen lakkautuslistan

Esitys asian viemisestä uuteen valmisteluun ei saanut riittävää kannatusta. Vihreiden Ritva Kärmeniemen näkemykset Teppanalan koulun lakkauttamisen virheellisistä perusteista kuumensivat keskustelua.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Imatran kaupunginvaltuusto kävi maanantaina pitkän keskustelun kouluverkon tiivistämisestä. Kouluverkko on yksi asia palvelurakenneuudistuksessa.

Kaupunginhallituksen esittämä koulujen karsintalista hyväksyttiin lopulta yhdellä äänestyksellä. Ensimmäisenä lopetetaan Teppanalan koulu ensi vuonna. Sitä seuraa Tainionkosken yläkoulu vuonna 2011. Kolmas sulkeutuva koulu on Sienimäen koulu vuonna 2013 edellyttäen, että Tainionkosken päivähoidon uudet järjestelyt on siihen mennessä saatu toteutettua.

KESKUSTELUN kärki kohdistui lakkautusten ensimmäiseen vaiheeseen. Ritva Kärmeniemi (vihr.) ei hyväksynyt Teppanalan koulun lopettamista ja koulun oppilaiden siirtämistä Savikantaan. Kärmeniemen mielestä oikea menettely olisi päinvastainen.

Kärmeniemi katsoi, että nyt ollaan lopettamassa parempaa ja oppilaille terveellisempää koulua. Savikannan Kärmeniemi epäili tulevaisuudessa tarvitsevan suuria remontteja. Hän myös syytti päätöksen valmistelijoita väärien tietojen esittämisestä ja ehdotti koulukarsintojen palauttamista uuteen valmisteluun.

Asia käsiteltiin kuitenkin loppuun saakka. Pöydällepanon taakse Kärmeniemen mukaan ryhmittyi kolme muuta valtuutettua, Eija Rautakorpi (kd.), Nanna Hintsanen (kd.) ja Anssi Piiranen (vas.).

Anu Urpalainen (kok.) sydämistyi pöydällepanoesityksen perusteluihin. Kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan Urpalaisen mielestä väitteet vääristä tiedoista päätöksen valmistelussa ovat vakavia syytöksiä. Urpalainen ei suostunut uskomaan, etteivätkö faktat kaupunginhallituksen esityksessä olisi olleet oikeita.

Jaakko Viuhko (kok.) uskoi myös kannattavansa Savikannan säilyttämistä oikein perustein.

– Tunteella olisin kyllä ollut Teppanalan säilyttämisen kannalla, Viuhko sanoi.

Siirtymisen kolmen toimialan ja lautakunnan malliin valtuusto hyväksyi yksimielisesti.

Anna Helminen (kok.) sanoi ryhmänsä olleen jo vuosia vain kolmeen toimialaan siirtymisen kannalla. Lea Sairasen (kok.) mielestä muutos on tehtävä nyt hallitusti niin, että sen taloudelliset vaikutukset seuraava valtuusto pääsee selkeästi kokemaan.

Kirjastoista päätettiin karsia Imatrankosken kirjasto. Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Leena-Maija Sandholm (kok.) piti ratkaisua pienimpänä pahana.

-Kaupungin äärilaidoilla saatiin lähikirjastot sentään säilymään.

KAUPUNGIN viime vuoden tilinpäätöskeskustelujen ryhmäpuheissa todettiin yhteen ääneen, että velkaantumista on saatava hillittyä rakenneuudistuksilla. Arto Siitonen (sit. krist.) laski veroprosentin nousevan ensi vuosikymmenellä yli 20:een, jos nykyinen menojen kasvu jatkuu.

Kaupunginjohtaja Pertti Lintunen kertoi ensi vuoden budjetin raamien rakentuvan niin, että kymmenen miljoonan euron vuosikate on mahdollista saavuttaa. Suurin talouden ongelma on Lintusen mukaan sosiaali- ja terveystoimen menojen huono ennustettavuus, joka johtuu kaupungin ulkopuolisista syistä.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen