Arkkitehtuurikilpailun keskeytymisestä hämminkiä

Tali-Ihantala-toimikunta käynnisti kilpailun aikataulusyistä, vaikka rahoitus puuttui.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrantaan kaavaillun Tali-Ihantala-keskuksen arkkitehtuurikilpailun keskeytyminen hämmentää kilpailuun osallistuneita. Museokeskustoimikunta lähetti toukokuun lopulla 29 osallistuneelle pahoittelun viivytyksestä.

Toimikunta käynnisti kilpailun 18. helmikuuta. Toimikunta kertoo ottaneensa varaslähdön aikataulusyistä, vaikkei kilpailun vaatima rahoitus ollutkaan varmistunut. Arkkitehtuurikilpailun kustannukset ovat 100 000 euroa.

Lappeenrannan valtuuston puheenjohtajan Heikki Järvenpään (kok.) johtama museokeskustoimikunta antoi selvityksen keskuksen valmistelun tilanteesta kaupunginhallitukselle. Hallitus käsittelee selvitystä maanantaina.

Memoriaalin suunnittelukilpailun loppusuoralle piti valita keväällä neljä kilpailuun osallistuneista. Toimikunta toivoo, että runsaslukuinen ja korkeatasoinen ilmoittautujien joukko olisi edelleen mukana huolimatta asian lykkäytymisestä.

Niin arkkitehtuurikilpailun ja keskuksen sisältösuunnittelun kuin itse keskuksenkin rahoitus on vielä auki. Kaupungin päätösten mukaan keskusta ei rakenneta, jos valtio ei myönnä haettua kahta miljoonaa euroa eikä muilta tahoilta saada kahta miljoonaa euroa. Kaupungin osuudeksi jää kaksi miljoonaa.

Lisäksi tarvitaan maakuntaliiton päätös maakunnan kehittämisrahasta, jota on haettu keskuksen 367 000 suunnittelukustannuksiin.

Kilpailu ja sisältösuunnittelu voi jatkua syksyllä, jos valtio myöntää haetut rahat ja Etelä-Karjalan liitto maakunnan kehittämisrahaa. KäsikirjoitAusta ja sisältöä varten on valittu 15 asiantuntijaa.

Kilpailu käsittää Linnoituksen rakennusten 1 A ja 1 B väliin sijoittuvan täydennysrakennuksen. Siihen tulisi tieto- ja näyttelykeskuksen sisääntulo ja aputilat. Panoraamateatteri sijaitsisi taas maan alla.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju