Imatrasta tuli laulun ja soiton kaupunki

Laulun ja Soiton Vuoksi huipentuu tänään urheilutalossa järjestettävään pääjuhlaan.

HEIKKI SAIRANEN

IMATRA. Imatra on tänä viikonloppuna laulun ja soiton kaupunki. Suomen Työväen Musiikkiliiton Karjalan piiri täyttää tänä vuonna 85 vuotta. Juhlien yhteydessä Imatralla järjestetään viikonloppuna musiikkitapahtuma Laulun ja Soiton Vuoksi. Kaksipäiväinen tapahtuma huipentuu tänään urheilutalossa järjestettävään pääjuhlaan.

Tapahtumassa on esiintymässä lukuisia kuoroja ja soittokuntia. Juhlatoimikunnan puheenjohtajan Eero Majurin mukaan osallistujien määrä on noin 600.

– Mukana on soittokuntia, lapsi-, nais-, mies- ja sekakuoroja ympäri Suomea.

Juhlien teemana on Karjala ja karjalaisuus. Juhlatoimikunnan puheenjohtaja Eero Majuri lisäsi siihen eilen myös Imatran, imatralaisuuden ja Vuoksen. Teema näkyy myös lauluissa ja esiintyjissä. Esiintyjiä on saatu eri puolilta Suomea ja ensimmäistä kertaa mukana on myös kuoro Imatran kaksoiskaupungista Svetogorskista.

Laulun ja Soiton Vuoksessa soitetaan myös maakunnan valtakunnallisesti kuuluisimpien säveltäjien, kuten lappeenrantalaisten Arvo Vehviläisen ja Toivo Pyörteen sekä ruokolahtelaisen Artturi Ropen sävellyksiä.

– Tapahtuman yhtenä ajatuksena on ollut nostaa esille eteläkarjalaisia musiikin merkkihenkilöitä, Majuri toteaa.

Uudempia kappaleidensa muodossa mukana olevia tekijöitä on alkuperältään imatralainen säveltäjä-sovittaja-kapellimestari Kari Litmanen.

Suomen Työväen Musiikkiliitto perustettiin vuonna 1920 Tampereella. Karjalan piirijärjestö perustettiin kolme vuotta myöhemmin Imatralla, joten piirijärjestö palaa juurilleen tänä viikonloppuna.

Parhaimpina aikoina Karjalan piirijärjestöllä oli noin 1 700 jäsentä. Nyt jäseniä on noin 500.

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Imatra on tänä viikonloppuna yhtä laulua ja sottoa. Erkki Ovaska (vas.), Arkko Kalpio, Sirpa Koskinen, Ritva Charafeddine ja Tanja Jaala osallistuivat lauantaina Varpasaaressa järjestettyyn yhteislaulutilaisuuteen.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen