Asun ja meikin on oltava kohdillaan lähtötelineissä

Ilona Ranta iloitsee siitä, että maajoukkueasut ovat muuttuneet naisellisemmiksi. Ennen starttia kilpailijat mittelevät toistensa ulkomuotoa ja olemusta.

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Pekingin olympialaisiin tähtäävä aituri Ilona Ranta ei löytänyt kaupasta juuri sopivan kokoisia piikkareita. Yhdet olivat himpun verran isot, ja toiset pikkuisen liian tiukat. Ranta valitsi ne pienemmät.

– Istuin ensin piikkarit jalassa lämpimässä saunassa, ja kuivattelin ne sitten riisumatta jalasta. Sain ne sillä tavalla venymään juuri omaan jalkaan sopiviksi, Ranta kertoo.

Asuilla, kengillä ja välineillä on suuri merkitys urheilijalle. Sopiva koko ja oikea malli ovat tärkeitä suorituksen kannalta, mutta niillä on merkitystä myös urheilijan henkisessä valmistautumisessa.

– Jos on onnistunut tietyllä välineellä, niin siitä tulee hyvä fiilis, ja sitä haluaa käyttää jatkossakin.

Ennen kilpailua urheilijat käyvät henkistä taistelua. He mittailevat toisiaan katseillaan lämmitellessään ennen starttia.

– Sitä katsoo toisia, että kuka näyttää kovalta. Silloin on tärkeää, että tuntee itsensä itsevarmaksi.

Olo on sitä varmempi, mitä paremmin vaatteet istuvat ja tukka asettuu. Vasta heränneen näköisenä lämmittelyradalle ei kannata pölähtää. Ranta meikkaa aina ennen kisoja. Kampauksen suhteen on oleellisinta, etteivät hiukset valahda silmille.

Viestijuoksuporukat hakevat yhteishenkeä myös yhteisillä ulkonäköjipoilla.

– Laitamme seuraan tai maahan viittaavaa väriä kynsiin ja hiuksiin, Ranta kuvailee.

AITURIN ASU valikoituu kisojen mukaan. Suomen joukkueessa urheillessa Rannalla on yllään maajoukkuesponsorin Niken vaatteita, ja muissa kilpailuissa henkilökohtaisen sponsorin Puman valitsema kilpa-asu. Omaa seuraa Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustaessaan hänen yllään nähdään vihreä kokonaisuus.

– Ensimmäisellä maajoukkuereissulla piti pukeutua telttaan. Onneksi siinä asiassa on otettu vastaan palautetta, ja nyt on naisellisimpia asuja, Ranta kertoo.

Ranta epäilee maajoukkueen ongelman johtuneen siitä, että aiemmin kisa-asujen valinta oli miesten kontolla.

– Nikellä on varmasti otettu joku nainen hommaan, hän virnistää.

Oman seuran Lappeenrannan Urheilu-Miesten kilpa-asut eivät saa Rannalta kiitosta. Tuulipuku lepattaa päällä, eikä shortsit ja paitakaan oikein istu.

– Lähtötelineissä on epävarma olo, kun pitää miettiä lörpsähtääkö asu pois päältä.

Sponsoriaan hän kiittelee hyvästä mausta. Vaikka Ranta ei pääse itse valitsemaan Puman kamppeita, niin sponsorin lähettämät asut ovat olleet mieleisiä.

Ranta on oppinut kantapään kautta, että reissussa pitää olla varakampetta mukana. Ruotsin EM-kisoissa hänen toiseen piikkariinsa tuli vikaa. Tuolloinen sponsori Nike lupasi toimittaa uudet kengät pikalähetyksenä tilalle.

– Kysyin joka päivä respasta ovatko piikkarit tulleet, mutta ne tulivat neljä päivää kisojen jälkeen. Piti juosta risoissa piikkareissa.

ILONA RANTA parantelee tällä hetkellä SM-viesteissä krampannutta reittä, eikä osallistu alkuperäisen suunnitelman mukaan juhannuksena Eurooppa-cupiin Portugalissa.

– Jalka kestäisi varmasti, mutta on viisainta parannella se nyt rauhassa.

– Ajattelen aina, että kaikella on tarkoituksensa. Olen treenannut kovaa ja pieni lepo on ehkä nyt paikallaan, Ranta pohtii positiivisesti.

Kauden päätähtäin on Pekingin olympialaisissa. Sinne Ranta pyrkii 400 metrin aitoihin sekä pikaviestijoukkueeseen. Matkalippu ei ole vielä piirongin laatikossa, vaan näyttöjä pitäisi syntyä niin ratakierroksella kuin viestissäkin.

400 metrin B-raja olympialaisiin on 56,50. Ranta on juossut tänä kesänä 58,60.

TUULI TRUHPONEN

Kuvateksti

Ilona Ranta istui piikkarit jalassa saunassa, jotta sai ne juuri omaan jalkaan sopiviksi.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen