Barbaarimaista katusählyä

Barbaarit suuntaa ykkösdivisioonaan positiivisella meiningillä. Seura järjestää katusählytapahtuman Lappeenrannan satamatorille.

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Yhden salibandyn tuhkimotarinan seuraava luku alkaa hahmottua. Lappeenrantalainen Barbaarit kipusi viidessä vuodessa viitosdivisioonasta ykkösdivisioonaan.

Viimeisin porras oli haastavin, mutta Barbaarit onnistui.

– Kakkosdivisioonasta nousu ei ole helppoa. Onhan se nähty. Kouvola ja Ruokolahden Raju ovat yrittäneet sitä lukemattomia kertoja, Barbaarien puheenjohtaja-päävalmentaja-bussikuski Ville Hyyryläinen muistuttaa.

Salibandyn kakkosdivisioonaa vo luonnehtia harrastesarjaksi. Ykkösdivisioona on puhdas kilpasarja ja yksi Salibandyliiton kolmesta pääsarjasta.

– Emme lähde pelaamaan mistään jämäpaikoista. Joukkue täynnä pelaajia, jotka ovat tottuneet voittamaan, kapteeni Toni Kokkonen sanoo.

Kaveriporukkameiningillä porskuttava Barbaarit on alkukesän aikana koonnut joukkonsa sellaiseksi, että kilpasarjassa pelaaminen luonnistuu. Lähipiiristä löytyi joukkueenjohtajaksi Toni Isotalo ja taustalle Kari Pyysing.

Kakkosdivisioonaan harvinainen varustesopimus Excelin kanssa on sekin päivitetty viime vuotta järeämpään muottiin.

– Pelaajia on ollut helpompi houkutella mukaan, kun taustat on saatu hyvään kuntoon, Kokkonen kertoo.

– Valmennusapuja etsitään vielä. Oman ajan riittävyyden kanssa on vähän niin ja näin, Hyyryläinen myöntää.

Tähän mennessä Barbaarit on hoitanut vierasmatkat pelaajien omin voimin, kuten kaiken muunkin toimintansa.

Kevään nousukarsintaotteluun Ouluun joukkue huristeli kahdella pikkubussilla. Toista vaunua kuljettanut Hyyryläinen sai mittariinsa vuorokaudessa 1 200 kilometriä.

Ykkösdivisioonassa Barbaarien lähin vierasottelu pelataan Savonlinnassa. Matkat hoidetaan jatkossa linja-autolla.

– Pelasimme välillä vieraissa alakanttiin, kun matkalla pikkuautoissa oli kyhjöttänyt viisi ukkoa, joista yksi takakontissa poikittain, Kokkonen heittää.

Tärkein Barbaareilla on kunnossa vanhastaan: pelaajisto. Osin NST:n entisistä liigapelaajista koostuvaa joukkuetta on luonnehdittu liian hyväksi alasarjoihin. Väite osoittautui todeksi.

Joukkue ei ole kokenut yhtään suurta menetystä, joskin ykköspistemies Petri Pyysingin opiskelupaikkakuviot ovat yhä auki. Samoin perheenlisäyksen vaikutus NST-legenda Jussi Väänäsen jatkoon on pieni kysymysmerkki.

Kokkonen haarukoi liikenteen vilkkaudeksi ”viisi pelaajaa ulos, viisi sisään.” Yksi uusi tukipilari on jo hankittu, kun maalivahti Eero Kosonen vaihtaa NST-vermeet Barbaarien sotisopaan.

– Tavallisesti joukkueet menevät täysin uusiksi, kun ne nousevat kakkosesta ykköseen. Meillä sitä ongelmaa ei ole, Hyyryläinen sanoo.

Barbaarit on pelannut kotiottelunsa Saimaan Salibandykeskuksessa, jonka toiminta päättyi keväällä. Uusi kotikenttä on vielä haussa.

– Mattoalusta on ollut viiden vuoden aikana meille iso etu. Esimerkiksi viime vuonna emme hävinneet yhtään kotiottelua, Kokkonen sanoo.

Joukkue kokoontuu torstaina harjoittelemaan Sammonlahteen, joka on viralliseksi pelipaikaksi alimittainen. Vahvimmin uudeksi pelipaikaksi on tarjolla Lappeenrannan urheilutalo, jossa ruuhkaa on riittänyt ilman Barbaarejakin.

Maltillisten kasvukipujen keskellä Barbaarien elossa on jotain tuttua ja turvallistakin. 14. kesäkuuta Lappeenrannan satamatorilla pelataan Barbaarien organisoima katusählytapahtuma.

Epäviralliseen Lappeenrannan mestaruusturnaukseen osallistui viime vuonna 36 joukkuetta.

– Pelaajia on mukana aina ihan laidasta laitaan, sählyyn tutustuvista paikallisiin salibandyn puoliammattilaisiin. Pääasia on aina ollut hyvä fiilis. Niin tänäkin vuonna, Hyyryläinen kertoo.

l l l

www.katusahly.fi – Katusählykiertueen omat sivut.

www.katusahly.com – Lappeenranta Openin omatsivut.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen