Eläinlääkärit säilyvät kunnissa Imatran ympäristöyksikössä

Matkakulut ja puhelinkulut kasvavat seutukunnan ympäristöyksikössä. Viranhaltijoiden mielestä yhteistyö ja laatu parantuvat.

ANSSI KEMPPINEN

PARIKKALA. Parikkala haluaa säilyttää eläinlääkärinsä Imatralle tulevassa seutukunnan ympäristöyksikössä. Sosiaali- ja terveyslautakunta pitää kahden eläinlääkärin ja toimitilojen säilymistä kunnassa tärkeänä, jotta eläinlääkintäpalvelut säilyvät asiakkaiden lähellä.

Lautakunta nosti asian erikseen esille, vaikka eläinlääkäreiden säilyminen juuri Parikkalassa on kirjattu Imatran, Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan yhteisen yksikön perustamissopimukseen.

– Perustamistyöryhmässä on keskusteltu, että myös Ruokolahden ja Imatran eläinlääkärit pysyvät peruskunnissaan, sanoo Ruokolahden ympäristönsuojelusihteeri-terveystarkastaja Juha Hyrkäs.

Hyrkkään mukaan yksikköön siirtyvän muun henkilöstön sijaintipaikkaa ei ole vielä tarkkaan mietitty, vaan se jää yksikön harteille. Imatralaisten lisäksi muissa kunnissa päätöksiä odottaa neljä terveystarkastajaa ja ympäristönsuojelusihteeriä.

Parikkalan valvontalautakunta toivoo, että myös ympäristönsuojelutehtävät säilyisivät kunnassa itsenäisinä. Sosiaali- ja terveyslautakunta kantoi taas huolta kunnan terveystarkastuksista.

– Parikkalassa olisi hyvä olla ainakin yksi terveystarkastaja, sillä valvontakohteita on paljon, sanoo Parikkalan terveysvalvonnan johtaja ja eläinlääkäri Pekka Lapinlampi.

Lapinlammen mukaan uudessa yksikössä on pelkona, että palvelut siirtyvät kauaksi asiakkaista. Hän toteaa, että myös viranhaltijoiden matkakulut kasvavat, mikä jää veronmaksajien maksettaviksi.

– Viranhaltijoille on alustavasti pohdittu tiettyjä palvelupäiviä pienemmissä kunnissa, kertoo Hyrkäs.

Sekä Hyrkäs että Lapinlampi näkevät uudessa yksikössä paljon hyvää. Lapinlammen mielestä yhteistyö tiivistyy entisestään esimerkiksi terveysvalvonnassa, ja yhden terveysvalvonnan johtajan malli selkeyttää työtä.

– Yhteistyöllä saadaan myös laaja-alaisempaa osaamista kuntiin, toteaa Hyrkäs.

Uudessa Imatran yksikössä hoidettaisiin kuntien ympäristönsuojelu ja ympäristöterveydenhuolto. Toiminta alkaa ensi vuonna, mikäli kunnat lähtevät mukaan. Uudistuksen taustalla on kuntien palvelurakenneuudistus.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen