Energometall vetäytyy Ylämaalta asukkaiden vastustuksen takia

Sata asukasta ilmaisi kunnalle vastustavansa hanketta. Savitaipaleen vaurioiden rikostutkinnat ovat päässeet vasta alkuun.

JOHANNA SJÖHOLM

YLÄMAA. Räjäytyshitsausyritys Energometall ei haluakaan aloittaa koeräjäytyksiä Ylämaalla. Yritys veti koeräjäytyslupaa koskevan hakemuksensa pois Ylämaan kunnalta.

Energometall havitteli paikkaa räjäytystoiminnalle vanhasta kivilouhimosta Ylämaan Lahnajärven kylästä. Kunnan ympäristönsuojelusihteerin Sa-

ri Janhusen oli määrä päättää koeräjäytysluvan myöntämisestä viimeistään ensi viikolla.

Energometall lähetti Janhuselle päätöksestään kirjallisen ilmoituksen. Ilmoituksessa yritys kertoo, että syinä vetäytymiselle ovat ”koetoimintaa vastaan tehdyt lukuisat muistutukset ja maanomistajien kielteisen kanta toimintaa kohtaan”.

– Monet ovat valittaneet hakemuksestamme. Emme halua enää kuluttaa aikaa ja rahaa hankkeeseen, Energometallin toimitusjohtaja Markku Tyrväinen sanoo.

Janhunen kertoo saaneensa ylämaalaisilta paljon lupahakemukseen liittyviä yhteydenottoja. Kirjallisia muistutuksia ja mielipidekirjelmiä ovat lähettäneet niin vakituiset kuin loma-asukkaat.

– Kaikki muistutukset ja mielipiteet olivat hanketta vastustavia.

Ylämaalaiset toimittivat Janhuselle kaksi hanketta vastustavaa adressia, jotka on allekirjoittanut yhteensä sata henkilöä. Lisäksi Janhunen sai lupahakemuksesta kahdeksan yksittäistä muistutusta.

Asukkaat nostavat kirjelmissään esiin haittoja, joita räjäytystoiminta olisi aiheuttanut ihmisille, eläimille, kiinteistöille ja alueelle.

– Melusta, tärinästä ja paineaalloista on paljon huomautuksia, Janhunen kertoo.

Ylämaan kirkonkylän eteläpuolella asuva Ilkka Saarenniemi iloitsee Energometallin päätöksestä.

– Vihdoinkin yritys tajusi, ettei hanke kannata, kun sitä vastustetaan niin paljon. Jos asukkaiden mielipiteet ovat jo lupaa haettaessa tällaisia, eivät ne muutu koeräjäytysten aikana. Ehkä yritys alkaa pikkuhiljaa ymmärtää, että lupaa kannattaa hakea paikasta, missä toiminnasta ei ole häiriötä kenellekään.

Energometall teki koeräjäytyksiä viime kesänä Savitaipaleella Takomäen vanhassa louhoksessa.

Lähialueiden asukkaat tekivät viime syksynä poliisille tutkintapyynnön kahdeksan räjäytysalueen lähistöllä sijaitsevan talon vaurioista. Tutkinnoissa selvitetään, vaurioittivatko koeräjäytykset talojen rakenteita.

Kouvolan poliisi on saanut rikostutkinnat vasta alulle. Tutkintaa johtavan rikoskomisario Juha Paukkusen mukaan poliisi aloittaa pikapuoliin epäiltyjen ja Savitaipaleen ympäristöviranomaisten kuulustelut.

– Pyrimme saamaan tutkinnan valmiiksi kesän aikana. Juttu on ollut jo pitkään vireillä ja korvausvastuut varmasti huolettavat asianosaisia.

Energometall havittelee räjäytysaluetta parhaillaan Kemijärveltä. Yritys sai jo luvan koeräjäytyksille ja niiden oli määrä alkaa 7. heinäkuuta. Kemijärven rakennustarkastajan Sauli Särkelän mukaan Energometall on kuitenkin vastikään ilmoittanut haluavansa siirtää koeräjäytykset elokuulle.

– Kukaan asukas ei ole valittanut koeräjäytysluvasta. Poromiehet ovat kyllä suhtautuneet hankkeeseen nuivasti, Särkelä kertoo.

Energometallin Markku Tyrväinen ei halua kommentoida yrityksen suunnitelmia Kemijärvellä.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm