Kipinät lensivät Energometallin ja ylämaalaisten keskustelussa

Kohtaamisessa käytiin painia yrityksen vaiheista Savitaipaleella. Lähes kaikki äänessä olleet ylämaalaiset suhtautuivat hankkeeseen kielteisesti.

JOHANNA SJÖHOLM

YLÄMAA. Ylämaalaiset pistivät Energometallin koville perjantaina. Räjäytyshitsausyritys järjesti kuntalaisille tiedotustilaisuuden, koska se haluaa aloittaa koeräjäytykset Ylämaalla heinäkuussa.

Miltei kaikki tilaisuudessa puhuneet ylämaalaiset suhtautuivat hankkeeseen nihkeästi ja epäilevästi.

Kohtaaminen veti kunnanviraston valtuustosalin täyteen. Yhteensä kuntalaisia ja loma-asukkaita saapui paikalle kolmisenkymmentä.

Kunnanjohtaja Esko Hämäläinen ja ympäristönsuojelusihteeri Sari Janhunen korostivat, ettei kunnalla ole Energometallin hakemukseen vielä minkäänlaista kantaa.

– Haluamme itsekin vielä lisätietoa, Janhunen sanoo.

Kuntalaisia ihmetytti, miksi räjäytyshitsausalue pitää tuoda juuri Ylämaalle. Energometallin toimitusjohtaja Markku Tyrväinen kertoi, että pääosa heidän asiakkaistaan on Venäjällä.

– Miksette sitten mene Karjalan korpeen, siellä on ennenkin ammuttu? loma-asukas Lasse Lehmusvaara kysyi ja sai yleisöltä raikuvat aplodit.

Tyrväinen perusteli valintaa muun muassa sillä, että yrityksen omistuksesta suurin osa on Suomessa.

– Suomessa on myös tuotteillemme paljon ostajia, kunhan pystymme toimittamaan heille tavaraa.

Monilla kuntalaisilla oli tuoreessa muistissaan Energometallin lyhyt, mutta värikäs historia Savitaipaleella.

– Savitaipaleella kahdeksan taloa kärsi vaurioita. Lisäksi koeräjäytysalue on edelleen siivoamatta. Käykö Ylämaalla samalla tavalla? Ilkka Saaraniemi kysyi.

– Hauska kuulla perättömiä valheita. Savitaipaleella kuuden mökin kohdalta tehtiin rikosilmoitus, mutta meille ei tullut yhtään syytettä tai korvauspyyntöä, Energometallin tuotantojohtaja Kari Kinnunen vastasi.

Kinnusen mukaan Savitaipaleen koealueen siivoustöistä on jo sovittu paikallisen yrityksen kanssa.

Vanha rakennuskivilouhos, jossa Energometall nyt haluaisi aloittaa koeräjäytykset, sijaitsee Lahnajärven kylässä.

Louhimon läheisyydessä asuvaa Timo Leinoa kiinnosti, aikooko Energometall tehdä ennen koeräjäytysten alkamista tarkistuksia lähitaloissa.

– Ja aikooko Energometall korvata mahdolliset vauriot? Leino tiedusteli.

Kinnusen mukaan yrityksellä on vastuuvakuutus ja kaikki oikeiksi todistetut vauriot korvataan.

– Savitaipaleen tapauksesta oppineina aiomme nyt tehdä lähitaloissa kuntotarkastukset sekä etu- että jälkikäteen, Kinnunen kertoi.

Ylämaan kunnanjohtaja Hämäläinen muistutti, että Energometallin tarinan Savitaipaleella kaatoi lupahakemusmenettely, ei yrityksen toimintaan.

– Yrittäjä ei toiminut vastoin lupia.

Yksi kuntalainen uskaltautui kannattamaan Energometallin hanketta.

– Jotta maailma kulkisi eteenpäin ja saisimme jotain elämää kylälle, kannattaisi edes kokeilla, miltä koeräjäytykset tuntuvat ja kuulostavat, koetoiminta-alueen läheisyydessä asuva Seppo Lahtela sanoi.

Tilaisuuden jälkeen muutaman kuntalaisen joukko pui kunnan edustajien käyttämiä mielipiteitä.

– Kunnanjohto näyttää suhtautuvan hankkeeseen myönteisesti, joukkio puuskahti.

Näin hanke etenee

Energometall on suunnitellut aloittavansa koeräjäytykset 21. heinäkuuta. Räjäytyksiä tehtäisiin kahden viikon ajan kahdesta viiteen kertaa päivässä.

Ylämaan ympäristönsuojelusihteeri Sari Janhunen päättää viimeistään 20.6., myönnetäänkö Energometallille koetoimintalupa. Päätös tehdään ympäristönsuojelulain perusteella.

Valitukset koetoimintaluvasta pitää tehdä Vaasan hallinto-oikeuteen viimeistään 30 päivää lupapäätöksen jälkeen.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm