Lakimuutos ei lisää tilaa Konnunsuon vankilassa

Sakon muuntorangaistuksesta luopuminen vähentää Konnunsuon vankilukua noin neljällä vuodessa. Monelle sakkovangille vankila saattaa olla pelastus.

HELI KARTTUNEN

JOUTSENO. Joutsenon Konnunsuon vankilassa istuu tällä hetkellä kahdeksan sakkovankia. Eduskunta hyväksyi keskiviikkona äänin 123–55 lakimuutoksen, jonka mukaan poliisin määräämiä maksamatta jääneitä sakkoja ei enää muuteta vankeudeksi. Muutos ei koske tuomioistuimen määräämiä sakkoja.

– Lakimuutos vähentää sakkovankien määrää vuosittain karkeasti arvioiden noin neljällä, sanoo Konnunsuon vankilan apulaisjohtaja Jyrki Heinonen.

Lakimuutos ei juurikaan tuo vankilaan lisätilaa. Konnunsuon vankiluku oli vuonna 2007 keskimäärin 202 vankia.

KONNUNSUON vangit ovat pääasiassa pitkäaikaisvankeja ja sakkovankien osuus on pienentynyt kaiken aikaa.

Heinosen mukaan enemmistö sakkovangeista istuu vankilassa tuomioistuimen määräämän sakon vuoksi. Monilla pitkäaikaisvangeilla on sekä sakkoja että vankeutta. Sakkovankeus suoritetaan aina ensimmäisenä.

– Joidenkin vankien osalta lakimuutos saattaa lyhentää vankilassaoloaikaa.

LAKIMUUTOKSEN piti tulla voimaan jo kesäkuun alussa, mutta lain eduskuntakäsittely venyi yli voimaantulopäivän. Voimaantulosta päättävät hallitus ja presidentti.

Muutos koskee alle 20 päiväsakon suuruisia rangaistusmääräyksiä eli poliisin määräämiä sakkoja. Jos sakotettu ei maksa päiväsakkojaan, menee sakko ulosottoon. Sakon muuntorangaistusta suorittavat käytännössä päihdeongelmaiset ja maksukyvyttömät henkilöt.

Sakkovangeilla on Heinosen mukaan tavallisesti paljon terveysongelmia. Joillekin heistä joudutaan antamaan delirium-estolääkitys tai kuljetus muutamaksi päiväksi psykiatriselle osastolle. Heinonen arvioi kuljetusliikenteen todennäköisesti vähenevän lakimuutoksen myötä.

– Vankila on pelastanut monen ihmisen hengen. Tiedän henkilöitä, jotka ovat vankilaan toimitettaessa olleet hyvin huonossa kunnossa. Kun sellaiset tapaukset jäävät siviiliin, kuolee heitä todennäköisesti enemmän, Heinonen ennakoi.

HEINOSEN mukaan vuosien varrella rangaistuksissa on tapahtunut paljon lievennyksiä. Sakkovankeudelle on asetettu maksimimääräksi 90 päivää. Maksamatta jääneiden sakkojen muuntorangaistuksissa vankeusaika on vähintään neljä ja enintään 60 päivää.

Vielä 1980-luvulla yksi päiväsakko vastasi yhtä vankeuspäivää. Nykyisin yhtä vankeuspäivää vastaa kolme päiväsakkoa.

– Sakkovankien määrä on nykyisin supistunut murto-osaan siitä, mitä se on takavuosina ollut.

SAKKORANGAISTUS

Sakko tuomitaan päiväsakkoina, joiden vähimmäismäärä on yksi ja enimmäismäärä 120 päiväsakkoa. Päiväsakkojen lukumäärä riippuu rikoksen törkeydestä.

Poliisi määrää alle 20 päiväsakon suuruisia sakkoja tavallisesti pienimuotoisista liikennerikkomuksista, näpistyksistä ja ilkivallasta.

Päiväsakon rahamäärä määräytyy tuomitun maksukyvyn mukaan. Maksamatta jäänyt sakkorangaistus muunnetaan erillisessä oikeudenkäynnissä vankeusrangaistukseksi.

Rikesakko on euromäärältään kiinteä varallisuusrangaistus, jota ei voida muuntaa vankeudeksi.

Lähteet: vankeinhoitolaitos, rikosseuraamusvirasto, Lappeenrannan poliisi

Kirjoittaja:
Heli Karttunen