Lappeenrannan länsialueen asukkaat arvostavat taajamametsiään

Kaupunkilaiset käyttävät viheralueita monta kertaa viikossa. Lähiympäristön siisteyteen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.

KIRSI KERKKÄNEN

Lappeenranta. Lappeenrannan länsialueen asukkaat ovat yllättävän kiinnostuneita ja tietoisia omista lähimetsistään. He käyvät metsässä monta kertaa viikossa. Viheralueet ovat asukkaiden mielestä yksi Sammonlahden, Skinnarilan ja Ruoholammen parhaista puolista.

Tämä käy ilmi metsätalousinsinööriksi Kotkan ammattikorkeakoulusta valmistuneen Johanna Kuikan opinnäytetyöstä. Opinnäytetyössään Kuikka tutki Lappeenrannan länsialueen asukkaiden mielipiteitä viheralueista, taajamametsien hoidosta ja yleensä alueen kehittämistarpeista.

– Itseäni yllätti se, miten positiivisesti alueen asukkaat suhtautuvat metsiin ja miten tietoisia he ovat metsien ja viheralueiden hoidosta. Yllättävää oli myös, että Sammonlahden, Skinnarilan ja Ruoholammen asukkaiden mielipiteet olivat hyvin samanlaisia, Kuikka kertoo opinnäytetyön tiedotustilaisuudessa.

Tutkimuksen mukaan länsialueen asukkaat käyttävät viheralueita jopa kolme kertaa viikossa. Eniten metsiä ja puistoja käytetään hiihtämiseen, kävelyyn ja lasten kanssa ulkoiluun.

– Tutkimus osoittaa, että olemme olleet varsin oikeilla linjoilla taajamametsien hoidossa, sanoo Lappeenrannan kaupungin metsätalouspäällikkö Risto Laukas.

Kyselytutkimuksessa asukkaat antoivat hyviä arvosanoja länsialueen vuoden 2007 hoito- ja hakkuutoimenpiteille. Asukkaiden mielestä hyvin hoidetut taajamametsät lisäävät asuinalueen arvostusta.

Parannusta asukkaat vaativat liikenteen sujuvuuteen, katujen kunnossapitoon ja lähiympäristön siisteyteen. Monet toivoivat myös lähipalvelujen säilyttämistä ja satsausta terveyspalveluihin.

Laukaksen mukaan asukkaiden mielipiteen selvittäminen on olennaista alueiden kehittämisessä.

– On paljon helpompaa perustella päättäjille esimerkiksi roskien keräämiseen kuluvaa rahaa, jos sen merkityksestä viihtyvyyteen on selvää faktaa paperilla, hän huomauttaa.

Johanna Kuikan opinnäytetyön kyselyyn vastasi 113 Lappeenrannan länsialueen asukasta. Kyselyjä lähetettiin yhteensä 400, joten vastausprosentiksi muodostui 28.

Kirjoittaja:
Kirsi Kerkkänen