Myllymäen villi länsi

Oka on rakentanut valtaosan liikkeistä. Tilaa vievän kaupan alueelle on noussut muun muassa Robinhood, Intersport, Iittalan myymälä ja Lidl. Kaupunki ei oikein osaa selittää, kuinka siellä nyt niin kävi.

ANNE KOTIHARJU

Myllymäen liikekeskusalue Lappeenrannassa on ollut rakennusliikkeistä Okan valtakuntaa. Valtaosa äärimmäisen kilpailluista kohteista on päätynyt Okalle.

– Helpompaa, jos kysyisit, mitä muut ovat sinne rakentaneet, myhäilee Okan aluejohtaja Kari Metsäkallio.

Okan kädenjälki näkyy myös Nova Groupin Myllymäen Kodinkeskuksessa. Tiloihin muuttivat Robinhood, Suomi Soffa, Motonet, Hirvox ja Intersport.

Samoin Nova Group on mukana Okan Viipurintien toiselle puolen kaavailemassa, mittavassa Anttila-vetoisessa liikekeskuksessa.

Viime aikoina Nova Group on ollut esillä erityisesti Kehittyvien maakuntien Suomen vaalirahoitussotkujen takia.

Jos Oka on noussut Lappeenrannassa muutenkin suurimmaksi rakentajaksi, on toiseksi suurin NCC – myös Myllymäessä.

– Alalla yleensäkin ja etenkin Myllymäessä kilpailu on ollut kovaa. Myllymäki on erinomainen paikka tilaa vievälle kaupalle. Käyttäjiä olisi tulossa enemmän kuin on jäljellä tontteja, arvioi NCC:n aluejohtaja Juha Rahkonen.

KAUPPOJEN sijoittumista keskustojen ulkopuolelle säätelevää maankäyttö- ja rakennuslakia on tulkittu eri puolilla Suomea vähän miten sattuu. Niin ilmeisesti Lappeenrannassakin.

Okan suunnittelema Anttila- ja erikoisliikevetoinen liikekeskus käynnisti kaavakeskustelun. Myllymäki on kaavoitettu tilaa vievän kaupan alueeksi, ja siellä on päivittäistavarakaupan suuryksikön kielto. Kaupungin voimassa olevien linjausten mukaan erikoiskauppa kuuluu keskustaan ja tilaa vievä kauppa Myllymäkeen.

Kun Myllymäkeen on saanut rakentaa Robinhoodin, Lidlin, Intersportin ja muuta vastaavaa, Kari Metsäkallion mukaan myös Anttila-vetoinen uusi liikekeskus täyttää tilaa vievän kaupan kriteerit.

– Kaupungin maankäyttöjohtaja Jussi Salo on vetänyt neuvotteluja. Mukana on ollut muun muassa rakennustarkastaja Mika Sairanen. Olen niin kokenut näissä asioissa, että en olisi tehnyt tilojen käyttäjien kanssa sopimuksia, jos en olisi varmistanut, että tämä asia on ok. Virkamiesten kanssa on sovittu, että tätä ja tätä tulee ja näin edetään. Jos muuta väitetään, on se tekopyhää hurskastelua.

LIIKEKESKUKSEN vaatima kaavamuutosluonnos ei ole vielä valmistunut eikä rakennuslupahakemus vireillä. Kaupunki on pyytänyt nyt Okalta selvitystä siitä, mitä liikkeitä keskukseen tulee.

– Jos hanketta ei hyväksytä, me vetoamme yhdenvertaisuuteen eli siihen, mitä on tehty Myllymäessä. Kaupunki on antanut tontin suoraan Biltemallekin, joka ei ole tilaa vievää kauppaa.

– Kerrankin kun tekee näin, että menee normaalia virkatietä, niin tällainen on tulos.

Metsäkallion mukaan useat poliitikot ovat ottaneet häneen yhteyttä ja ihmetelleet moista mölyä.

– Eniten ihmettelen kaavoituspäällikkö Erkki Jouhkin ja teknisen johtajan Ensio Koikkalaisen kannanottoja keskeneräisessä asiassa. Minulta kysytään, että mitä miehiä nämä ovat, kun yrittävät estää tämän kaupungin rakentamisen.

ENSIO KOIKKALAINEN katsoo, ettei kaupunki oikeasti olekaan antanut kritisoituja rakennuslupia Myllymäkeen.

– Tässä on ollut sellainen virheajattelu, että me olisimme myöntäneet intersporteille, robinhoodeille tai muille vastaaville rakennuslupia. Luvat on myönnetty rakentajille ja kiinteistönomistajille kaavanmukaiseen tarkoitukseen.Jos siellä toimii muita kuin tilaa vieviä erikoiskaupan liikkeitä, ne toimivat vastoin asemakaavaa ja rakennuslupaa.

– Sen valvonta, ovatko tilat kaavanmukaisessa käytössä, kuuluu rakennusvalvonnalle.

– Oleellista on pitää huolta siitä, että estetään kaupunkikeskustojen näivettyminen, että vähittäis- ja erikoistavarakauppa ei karkaisi keskustoista.

Rakennustarkastaja Mika Sairanen sanoo, ettei lupia myönnettäessä aina ole ollut tiedossa, mitä liikkeitä liiketiloihin tulee. Aiempi Myllymäen Robinhood oli tullut tontille, jota oli alunperin haettu Iskun huonekalumyymälää varten.

– Siinä vaiheessa ei kellekään pälkähtänyt päähän, ettei se olisi kaavanmukaista toimintaa. Robinhood on päässyt ikäänkuin takaovesta sisälle.

– Minulle koko tämä keskustelu on tuonut uutta tietoa. Asiaan nyt perehdyttyäni olen huomannut, että kaavan rajoite ei koske pelkästään päivittäistavarakaupan suuryksikköjä, vaan rajoite on huomattavasti laajempi.

JUSSI SALO ei lähde lehtien palstoilla antamaan lausuntoja tulkinnoistaan. Kari Metsäkallion väitteisiin siitä, että Salo on näyttänyt vihreää valoa Okan esittelemille käyttäjille Hyrymäen liikekeskukseen.

– Yksin ei kukaan tuollaisia neuvotteluja käy, vaan isolla joukolla on näistä neuvoteltu.Jokainen virkamies on käyttänyt puhevaltaa omalta osaltaan noissa palavereissa. Meille esiteltiin lähinnä pohjapiirustusta ja tuotiin esiin eri vaihtoehtoja tulijoista.

Salo toteaa, että jos Myllymäessä asemakaava ei ole toteutunut, pitää myös pystyä miettimään sitä, voidaanko kaavaa jollain tavalla muuttaa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju