Remontteja ja hiljaiseloa, mutta hyvinkin menee

LEENA SALLINEN MATTI VEIJALAINEN ANSSI KEMPPINEN Saimaan itärannalla Ruoko

LEENA SALLINEN MATTI VEIJALAINEN ANSSI KEMPPINEN

Saimaan itärannalla Ruokolahden Rantalinnalta on kesäsesonki menossa sivu suun. Keväällä omistajaa vaihtaneessa hotelliravintolassa on remontti.

Uusi isäntä ilmoittaa pyrkivänsä avaamaan Rantalinnan ravintolan ja hotellin syksyllä. Alunperin ravintola oli tarkoitus avata jo sydänkesäksi, mutta linnan ennakoitua suuremmaksi ilmenneet remonttitarpeet toivat suunnitelmiin viivettä.

Venäläisen ylimystön ennen asumaa jugendlinnaa peruskorjaa Ruokolahden Linna Oy. Sen sataprosenttinen omistaja on helsinkiläisyritys Forinvest Oy.

Remontissa on myös entinen Luumäen motelli eli nykyinen Kivijärven Helmi, joka sijaitsee Kuutostien varressa Jurvalassa. Täksi kesäksi siitä on avautunut yksi siipi, jossa on 11 huonetta majoitustilaksi.

Kivijärven Helmi on vaihtanut omistajaa useaan otteeseen, ja se pääsi huonoon kuntoon. Syksyyn mennessä koko rakennus pannaan uusiksi, kertoo paikan venäläisen omistajayhtiön edustaja. Enempää hän ei halunnut kertoa.

Venäläisomistukseen on siirtynyt useita muitakin Etelä-Karjalan lomakeskuksia.

Niistä Lomakeskus Saimaanranta Taipalsaarella valmistautuu vilkkaaseen kesään. Juhannuksen asiakkaat ovat kuulemma pääosin suomalaisia, mutta joukossa on myös hollantilaisia ja venäläisiä.

Saimaanrannan osti viime kesänä Saimaan Lomahovi Oy, joka edellisenä vuonna osti Ruokolahden Loma-Hovin. Yhtiön taustalla on pietarilainen rakennusyhtiö.

Karjalan Lomahovi Kuutostien varressa Parikkalassa avautui viime kesänä hiljaiselon jälkeen venäläisten sijoittajien omistuksessa. Se toiminta kuuluu päässeen hyvään alkuun, ja paikassa on kehittämishankkeita vireillä.

Joutsenon Joutsenranta on ollut kiinni vuodesta 2004, ja hiljaiselo näyttää jatkuvan tänäkin kesänä.

Joutsenranta sijaitsee Saimaan rannalla Joutsenon Pellisenrannassa. Alunperin oli alunperin mielisairaala. Lappeenrantalainen kauppias Pauli Matikainen remontoi sairaalan hotelliksi 1980-90-luvun vaihteessa.

Sittemmin paikkaa on yrittänyt pyörittää useampikin yrittäjä, mutta menestystä matkailumarkkinoilla sille ei ole tullut. Venäläisomistukseen Joutsenranta siirtyi 2000-luvun alussa.

Ruokolahden Freelandia-lomakylä siirtyi venäläisomistukseen vuonna 1995. Sittemmin se on kadonnut maakunnan matkailukartalta.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen, Matti Veijalainen, Anssi Kemppinen