Ilona Rannan pääsy Pekingiin riippuu Johanna Mannisesta

Naisten viestijoukkueen olympiamatka riippuu Johanna Mannisen juoksukunnosta. Valmennusjohtaja Jarmo Mäkelän mukaan Ilona Rantaa ei valita aitajuoksuun, jos pikaviestijoukkue ei lähde kisoihin.

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Urheilu-Miesten aitajuoksija Ilona Rannan olympiamatka varmistuu tai raukeaa Kalevan kisoissa. Suomen naisten pikaviestijoukkue valitaan kisoihin lauantai-iltana, jos loukkaantumisistaan toipuvat Ranta ja Johanna Manninen juoksevat Ratinan mondolla omalla tasollaan.

Rannan kilpaileminen Pekingissä henkilökohtaisessa päälajissaan 400 metrin aidoissa on kiinni viestijoukkueen valinnasta.

– Olen vähän pettynyt, ettei liitto antanut vielä mahdollisuutta juosta rajaa rikki. Jos viestijoukkue jäisi valitsematta, en näillä näkymin pääse Pekingiin, vaikka aidat menisivätkin jostain syystä hyvin, Ranta sanoo.

– Tosin itsellänikin oli aika paljon kovemmat odotukset tästä kaudesta kuin mitä on tullut.

Reisirevähdyksen vuoksi viisi viikkoa kilpailuista sivussa ollut Ranta myöntää, että oma kunto on tällä hetkellä täysi arvoitus.

– Aika voi olla yhtä hyvin 65 kuin 56.

Rantaa ei valittu Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n jälki-ilmottautumislistalle, johon lisätyillä urheilijoilla on aikaa antaa näyttöjä 30. heinäkuuta asti. Tiettävästi Suomen Urheiluliiton SUL:n pika- ja aitajuoksujen lajiryhmän johto esitti Rantaa listalle.

Näyttöpaikka annettiin muun muassa kymmenottelija Jaakko Ojaniemelle ja pituushyppääjä Petteri Laxille, joilla ei ole lajeissaan B-rajaa suoritettuna edes viime kaudelta, kuten Rannalla.

– Rannan tie pelkälle henkilökohtaiselle matkalle on tukossa, SUL:n valmennusjohtaja Jarmo Mäkelä vahvistaa.

– Jos pikaviestijoukkue valitaan olympialaisiin, Manninen ja Ranta voivat kilpailla Pekingissä henkilökohtaisilla matkoilla, sillä ne eivät häiritse valmistautumista urheilijoiden kisojen päälajiin, pikaviestiin.

Mäkelän mukaan Ojaniemen ja Laxin valinnat listalle oli perusteltuja.

– Ojaniemi kilpailee lajissa, jossa näytön antaminen ei ole ihan joka viikonloppu mahdollista. Edellisen näyttömahdollisuuden aikaan hän sairasteli, joten päätimme antaa hänelle vielä tilaisuuden.

– Laxin potentiaali tiedetään, hän vain ei ole saanut parastaan vielä esiin, Mäkelä sanoo.

Onko Rannan kohtelu ollut tasapuolista?

– Tasapuolista kuin urheilussa yleensäkin. Paremmilla on paremmat mahdollisuudet kuin heikommilla, Mäkelä toteaa.

– Tämän kauden näyttöjen perusteella keihäänheittäjä Jelena Jaakkola ja kiekonheittäjä Mikko Kyyrö olisivat olleet tarjolla listalle ennen Rantaa.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO

Johanna Mannisen juoksukunto Kalevan kisoissa ratkaisee käytännössä naisten viestijoukkueen valinnan Pekingiin.

Ilona Ranta juoksee Pekingissä sekä viestissä että aidoissa, jos naisten viestijoukkue kisoihin valitaan.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen