Metrilakuja ei Linnoituksen yön pyhimmästä paikasta enää löydä

Linnoituksen yön esiintymisalueet on jaettu sisältöjensä puolesta kokonaisuuksiksi. Iso esiintymisteltta ja isot nimet puuttuvat, ne korvataan lappeenrantalaisilla vahvuuksilla.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Satamatorilla markkinatunnelmaa ja metrilakua, Pusupuiston teltassa ilmainen musiikkifestivaali aikuiseenkin makuun sekä Linnoituksessa Lappeenrannan historiaa ja tätä päivää.

Linnoituksen yön uusitun konseptin tarkoitus on selventää juhlaa teemoittamalla esiintymisalueet.

– Esiintymispaikkojen erilaisten sisältöjen toivotaan auttavan yössä kävijöiden suunnistamista paikasta toiseen. Jokainen voi ikään kuin rakentaa omanlaisensa Linnoituksen yönsä, toteaa Jyri Hänninen, joka on Ville Hyyryläisen kanssa ideoinut ja toteuttanut tämänvuotisen Linnoituksen yön.

Näkyvin muutos on Linnoituksen rauhoittaminen metrilakuilta, kebabeilta ja isolta teltalta. Hännisen mielestä Linnoitus on sillä tavalla pyhä paikka, ettei sinne pidä roudata mitä tahansa markkinahumua.

– Iso teltta olisi yksinään maksanut 15-20 000 euroa, mikä olisi taas tarkoittanut, että kulujen kattamiseen olisi pitänyt metsästää isoja nimiä, mikä olisi puolestaan aiheuttanut, että yksi esiintymispaikka olisi vienyt valtavasti energiaa muulta järjestämiseltä, Hänninen sanoo.

Tänä vuonna Linnoituksen alueella näkyviin pääsevät lappeenrantalaiset ja eteläkarjalaiset vahvuudet.

– Ei ole mitään mieltä kopioida valkosipulifestivaaleja vaan tehdä sellaista mitä muualla ei ole. Nyt ensimmäisenä vuonna katsotaan, toimivatko teemat ja onko niissä kehitysideaa tuleville vuosille.

Hänninen ja Hyyryläinen ovat varautuneet juhlien jälkeiseen kritiikkiin.

– Kun oli iso teltta, sitä kritisoitiin. Aivan varmaa on, että nyt kritisoidaan sitä, ettei isoa telttaa ole.

– Linnoituksen yölle oli aivan pakko tehdä jotain, juhla ei voinut jatkaa entisellä konseptilla. Uskomme, että uusi käy lappeenrantalaisille paremmin. Ilmaista ohjelmaa on nyt paljon enemmän kuin aikaisempina vuosina.

Hännisen ja Hyyryläisen ongelmista suurin on ollut aikapula. Uudenlaisen Linnoituksen yön järjestäjät valittiin tämän vuoden alussa.

– Kontaktien luominen vei oman aikansa, Hänninen sanoo.

Helppoakin on ollut.

– Paikalliset kulttuuritoimijat ovat tulleet hyvin mukaan. Meille on tärkeää, että he luottavat meihin tilaisuuden järjestäjinä ja haluavat esiintyä Linnoituksen yössä.

Linnoituksen yö saa kaupungilta 50 000 euroa, summa on ollut jo vuosia sama.

– Minunhan on järjestäjänä tyhmä sanoa, ettei juhla enempää kaupungilta tarvitsekaan, mutta toisaalta totuus on, ettei Linnoituksen yötä pelkästään rahamäärää kasvattamalla paranneta.

Muut juhlan tulolähteet ovat vihreän makasiinin kolme maksullista konserttia.

– Laila Kinnusen tytär Milana Misicin ja Lappeenrannan kaupunginorkesterin sekä Jani Wickholmin kolmeen konserttiin mahtuu yhteensä tuhat ihmistä, siitä voi jokainen laskea, paljonko niillä voi hankkia.

Satamatorien myyntipaikoilla hankitaan lisää, ja Maakunnan makuja Linnoituksen yössä sai rahaa TE-keskukselta matkailun kehittämisrahaa.

– Yhteistyö läänintaiteilija Minna Pirilän kanssa tuo Linnoituksen yöhön italialaisen katuteatterin. Sekin on tavallaan meille tulopuolta, Hänninen sanoo.

Lappeenrannan syntymäpäiväjuhlan kustannuksista suurimman osan nielaisee turvallisuuden ja infrastruktuurin rakentaminen.

– Työvoimakustannuksiin ja vuokravessoihin menee 20 000 euroa. Pusupuiston Twang Festin teltta on kolmanneksen pienempi kuin aikaisempi Linnoituksen yön teltta, mutta silti telttavuokriin menee kaikkiaan vähintään 5 000 ja korkeintaan 10 000 euroa.

– Esiintymispalkkiot alkavat 50 eurosta ja vaihtelevat enimmäkseen 200-1000 euron välillä. Ilmaiseksi esiintyy muutama yhteensä 170 esityksestä, Hänninen sanoo.

Es-arkisto

Elokuun 8.-9. päivä järjestettävä Linnoituksen yö palaa tänä vuonna juurilleen: luvassa on paljon paikallista ja ilmaista ohjelmaa kansantanssista tulishow’hun. Ainoa teltta löytyy Pusupuistosta, jossa vietetään Twang festia – sen esiintyjiksi on valittu muitakin kuin perinteisimpiä rautalankabändejä, mukana mm. Laika and the Cosmonauts (alh. vas) Jani Wickholmin ja Milana Misicin konsertit ovat ainoat maksulliset.

Linnoituksen yön esiintyjiä

Twang fest Satamatorilla ja Pusupuistossa pe ja la: The Youngers, Happy Times, Lost Fiction, Lemmen Lepakkomiehet, Periferia, Somethin’ Else, Soul Island, Olavi Kekkonen&Läpiveto, Suuret Setelit, In the Mood, Zephyr, Atomic Boogie Band, Laika & the Cosmonauts, Silver Hawks

Vihreässä makasiinissa: Milana Misic, Lappeenrannan kaupunginorkesteri, Jani Wickholm & kitara.

Lasten Linnoituksen yö lauantaina: sadunkerrontaa, kirjaston käytettyjen lastenkirjojen myyntiä, aarrerasteja, Pellekaija Pum, taikuri, nukketeatteria, lasten draamakierrosta, Teatro Due Mondin lasten työpajat (5 euroa)

Muuta: kuoroja, taidekoulu Estradin tulishow, ilotulitus, ruokatapahtuma: Maakunnan makuja, draamakierroksia, Willimiehen ja Joutsenen kulkue ja seremonia, italialaista katuteatteria, trubaduureja, valokuvanäyttely, venäläinen naiskuoro, discoshow, soihtukulkue.

Ortodoksinen kirkko ja Lappeenrannan kirkko mukana omilla ohjelmakokonaisuuksillaan muun muassa kirkkokonsertteja ja jumalanpalveluksia.

Tarkka ohjelma osoitteesta www.linnoituksenyo.net.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola