Metsäpalojen pienhiukkasten mittaus alkaa Lappeenrannassa

Kauppatorille ja Tirilään on asennettu pienhiukkasia mittaavat laitteet. Pienhiukkasia voi kulkeutua Suomeen eteläisestä Euroopasta asti.

ANNA ONALI

LAPPEENRANTA. Muun muassa metsäpaloista ja omakotitalojen lämmityksestä kantautuvia pienhiukkasia aletaan mitata Lappeenrannassa. Kaupunkiin asennettiin kaksi pienhiukkasten mittauspistettä kesäkuussa. Toinen sijaitsee kauppatorilla, toinen Tirilän omakotialueella.

Pienhiukkasten pitoisuuksia ei ole mitattu aikaisemmin Lappeenrannassa, vaikka pienhiukkaset aiheuttavat oireita muun muassa astmaatikoille ja sydän- ja verisuonitauteja sairastaville. Uusien laitteiden ansiosta ilmanlaadun muutoksista voidaan tiedottaa kaupunkilaisille, Lappeenrannan kaupungin ympäristötarkastaja Sara Piutunen kertoo.

– Voimme varoittaa herkkiä väestöryhmiä, jotta he saavat lääkityksensä kohdalleen.

Pienhiukkasia syntyy etenkin erilaisista polttoprosesseista kuten metsäpaloista ja kulotuksista. Vaikka metsäpaloja ei Suomessa esiintyisikään, pienhiukkasia voi tulla tänne kaukokulkeutumana eteläisestä Euroopasta asti.

Pienhiukkasia aiheutuu myös omakotitalojen ja puusaunojen lämmityksestä. Tirilän mittauspisteessä kerätään lukemia siitä, miten pientalojen lämmitys vaikuttaa ilmanlaatuun.

Ilmatieteenlaitoksen nettisivujen mukaan Suomessa ei ollut palamisesta kantautuneita pienhiukkasia keskiviikkona.

Virossa, Kuolan niemimaalla ja Tukholman seudulla sen sijaan näytti väreilevän pieni määrä metsäpaloista peräisin olevia pienhiukkasia.

Lappeenrannassa on mitattu aiemmin vain hengitettävien hiukkasten pitoisuuksia. Hengitettävät hiukkaset ovat pienhiukkasia kookkaampia ja aiheuttavat oireita ylähengitysteissä.

Hengitettäviä hiukkasia mittaavat laitteet asennettiin kauppatorille kymmenkunta vuotta sitten. Ne eivät kuitenkaan edes värähtäneet Venäjän suurten metsäpalojen aikaan vuonna 2006. Metsäpaloista kun aiheutuu enimmäkseen pienhiukkasia, jotka eivät näy hengitettäviä hiukkasia mittaavissa laitteissa.

Hengitettävien hiukkasten osalta ilmanlaatu oli huonoimmillaan keväällä.

– Huhtikuun alussa ilmassa oli paljon katupölyä. Samaan aikaan täällä tuntuivat kevään kulotukset Keski-Euroopassa, Piutunen kertaa.

Kevään jälkeen ilmanlaatu on ollut pääosin hyvä. Kauppatorin ilmassa oli pienhiukkasia kolme mikrogrammaa keskiviikkona. Hyvän ilmanlaadun mittana pidetään alle kymmentä mikrogrammaa.

Hengitettäviä hiukkasia oli kuusi mikrogrammaa.

– Keväällä niitä saattoi olla ilmassa useita satoja, Piutunen vertaa.

l l l

Kauppatorin mittauspisteen avajaiset tänään torstaina kello 8.30–12. Paikalla voi tutustua mittauslaitteistoon ja ilmatieteenlaitoksen ilmanlaatuportaaliin ja metsäpalojen leviämisennusteisiin.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Terveydelle haitallisia pienhiukkasia on alettu mitata Lappeenrannassa.

Ympäristötarkastaja Sara Piutunen kertoo, että pienhiukkasten pitoisuuksia ei ole mitattu Lappeenrannassa ennen kesäkuuta.

Kirjoittaja:
Anna Onali