Oma kunto on Ilona Rannalle arvoitus Kalevan kisojen alla

Pekingin kisalippu voi varmistua Rannalle, jo lauantaina Kalevan kisoissa, jos naisten viestijoukkueen valinta varmistuu. LUM:n Elina Sorsalla on Tampereella mahdollisuudet Suomen mestaruuteen pituudessa ja kolmiloikassa. Juho-Matti Pimiä hakee kärkisijoj

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Pienestä ja pippurisesta Etelä-Karjalasta löytyy useita mitalisuosikkeja viikonlopun yleisurheilun Kalevan kisoihin. Lappeenrannan Urheilu-Miesten menestyjäsuosikit ovat loikkapaikalla uurastavat Elina Sorsa ja Juho-Matti Pimiä sekä olympiapaikkansa puolesta jännittävä 400 metrin aitajuoksija Ilona Ranta.

Tilastot povaavat mitalintäyteisintä viikonloppua Sorsalle, jolla on hallussaan naisten kolmiloikan kauden kotimainen kärkitulos sekä pituushypyn toiseksi pisin leiskautus.

– Tavoite on hypätä molemmissa lajeissa lähelle omaa ennätystä, mieluiten vähän ylikin. Sellaiset tulokset riittäisivät pitkälle, Sorsa kertoo.

Sorsa urakoi Kalevan kisojen jokaisena neljänä päivänä. Ykköslaji kolmiloikka odottaa vasta viikonloppuna, pituuden karsinnan ja loppukilpailun jälkeen.

– Aikataulu ei haittaa, sillä olen tottunut kilpailemaan tiiviillä tahdilla.

– Mietin kyllä pituuden jättämistä pois, mutta en malttanut. Olen sen verran ahne, Sorsa nauraa.

Tampereelle on povattu poutaista hellekeliä koko kisaviikonlopun ajaksi. Sääennusteet saavat selkävaivoja läpi kauden poteneen Sorsan hymyilemään aurinkoisesti.

– Viihdyn lämpimässä hienosti. Tällä kaudella on tuntunut siltä, että kaikissa kisoissa on kuusi–kymmenen astetta, Sorsa sanoo.

Sorsan uran toiseksi pisin loikka, 13,47, tuli Jämsässä reilu kuukausi sitten. Tulos jäi vain kuuden sentin päähän omasta ennätyksestä.

– Toinen hyppy jäi tosi huonoksi, eli vielä parempaa on varmasti luvassa.

Kolmiloikassa Sorsan pahin uhkaaja on viime kesän SM-hopeamitalisti Sohvi Seppälä, jonka kauden paras on 13,23. Pituudessa kärkitulos on Noora Pesolan 632.

Yleisurheilun monitaituri Juho-Matti Pimiä keskittyy nyt toista kauttaan pelkästään pituushyppyyn. Panostus on tuonut tulosta.

23-vuotiaan ennätys hilautui Lapualla kesäkuun alussa 768:aan, mutta hirmuiset myötätuulitulokset kertovat potentiaalia löytyvän pidemmälle myös sallituissa oloissa.

Viime syksynä Suomi-Ruotsi-maaottelussa Göteborgissa Pimiä ponkaisi 5,3 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötäisessä tasan kahdeksan metriä. Viikko sitten Joensuussa tuli kolmen metrin myötäpuhurissa 792.

Pimiää pidemmälle sallituissa oloissa ovat Suomessa hypänneet tällä kaudella vain Tommi Evilä (822 SE), Petteri Lax (793) ja Otto Kilpi (769).

– Tämän kauden tulostavoite on kahdeksan metriä. Kalevan kisoissa tarkoituksena on sijoittua paremmin kuin koskaan aikaisemmin, eli viidennen sijan yläpuolelle, Pimiä kertoo.

Viikonlopun kenties suurin mestarisuosikki on Ilona Ranta, jolle ei ole vuosiin löytynyt kotimaasta kunnollista haastajaa 400 metrin aidoissa.

Aituri palaa ykkösmatkalleen viiden viikon kilpailutauon jälkeen. Reisivamma oli vähällä pilata Rannalta koko olympiakauden.

– Vammaa hoidettiin aluksi kramppina. Kun se ei lähtenyt paranemaan, tarkemmissa tutkimuksissa huomattiin revähdys, Ranta kertoo.

– Enää jalka ei tunnu, mutta juoksu hakee vielä uomaansa. Olen juossut jo vähän aitojakin, mutta onneksi on pari päivää aikaa ennen kisoja.

Ranta, 25, on noussut ennenkin vaikeuksien kautta voittajaksi. Vaaditut tulosrajat ovat paukkuneet viime hetkellä.

– Nytkin olin tosi hyvässä kunnossa, joten pitihän sitten joutua viideksi viikoksi sairauslomalle. Ehkä mie kaipaan aina tällaista trilleriä.

Ennen loukkaantumistaan Ranta ehti kesäkuussa juosta kauden kotimaiseksi kärkitulokseksi 58,67, joka jää yli kaksi sekuntia lappeenrantalaisen omasta ennätyksestä.

Viime viikolla Jenniina Halkoaho alitti toisena suomalaisena tällä kaudella 60 sekunnin rajan, mutta jäi sekunnin päähän Rannan kauden parhaasta.

Revähdyksestä toivuttuaan Ranta haki vauhtiaan aidattomalla 400 metrillä. Parikkalan piirikilpailuissa kello pysähtyi aikaan 54,41, joka on yhä kauden kotimainen kärkitulos.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Lappeenrannan Urheilu-Miesten loikkasankarit Juho-Matti Pimiä (oik.) ja Elina Sorsa (kesk.) tavoittelevat Kalevan kisoissa omia ennätyksiään. 400 metrin aitajuoksussa Tampereella kilpaileva Ilona Ranta (vas.) jännittää olympiamatkansa puolesta.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen