Pentti Saarimäki kertoo toisenlaisia sotajuttuja

Nuoren miehen ääni kantaa läpi jatkosodan melskeiden. Pidetyt tarinat ilmestyivät nyt omakustanteena.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Nuori mies on nuori mies myös keskellä sodan melskettä. Nälkä, pelko ja vilu eivät pysty nuorukaista niin pahasti kiusaamaan, etteivätkö kepposet ja tytöt tulisi edes joskus mieleen.

Savitaipalelaisen Pentti Saarimäen toisenlaisia sotajuttuja on viime vuosina luettu paikallislehti Yhteissanomista. Nyt lämminhenkiset ja rehelliset kertomukset on saatu yksiin kansiin omakustannekirjana.

Jatkosodan taisteluista ja strategioista on jo ilmestynyt kyllin monta kertomusta, joten Saarimäki halusi muistella aivan muuta. Toisenlainen sotajuttu -kirjassaan Saarimäki kertoo muun muassa alokasajoistaan, lomistaan ja kaikesta siitä, mitä tapahtui etulinjan ulkopuolella.

– Kirjailijan ansio on siinä, miten hyvin ja elävästi hän osaa kertoa asiansa. Jo Hyrkkälän kyläkirjan tekemisen yhteydessä paljastui, että Pentillä on selviä kirjoittajan taipumuksia, Saarimäen kirjallisena tukena toiminut pikkuserkku kotiseutuneuvos Pertti Jurvanen tähdensi lauantaisessa kirjanjulkistustilaisuudessa.

SAARIMÄEN kirjat eivät ole syntyneet kevyesti. Viime huhtikuussa julkaistussa Etelä-Saimaan Essin haastattelussa Saarimäki kertoi vaimon kuolemaa seuranneesta yksinäisyydestä sekä unettomuudesta ja siitä, kuinka hän alkoi laittaa yön tunteina sotamuistojaan paperille. Viimein niitä tuli tarjottua myös paikallislehden julkaistaviksi.

– Kiinnostaviahan ne Pentin jutut ovat olleet. Saadun palautteen perusteella hyvin monen ikäiset ovat niitä lukeneet, Saarimäen kustannustoimittajana toiminut Kaija Lankia totesi.

Pöytälaatikkoon jäi vielä runsaasti materiaalia, mutta uusia kirjoja Saarimäki ei lukijoilleen lupaa. 86-vuotias esikoiskirjailija etenee niin kirjoittamisessa kuin muussakin päivä kerrallaan.

KUVATEKSTI

ANNE KOKKONEN

Pentti Saarimäki sai tehtailla omistuskirjoituksia ystävien kirjoihin melkein koko kirjanjulkistustilaisuuden ajan.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen