Tarja Turusen ääni yllätti ja kuohui kosken rinnalla

Koskinäytökseen halutaan tulevaisuudessa joka viikonpäivälle oma teema.

SARI ANTTONEN

MINNA MÄKINEN

IMATRA. Kosken rannoilla kohahti perjantaina. Veden alkaessa virrata koskinäytöksessä, ei kaiuttimista kajahtanutkaan tuttu Sibelius.

– Mikä tämä musiikki on?

– Onpas dramaattinen. On tämä parempi kuin ennen.

– Musiikki on hyvä, tämä on se sama joka laulaa sen lumimiehen, sanoi joku venäläinenkin.

Joku taisi vihellellä mukana tunnistaessaan kappaleen.

Useat tiesivät, että kyseessä oli uudistuneen koskinäytöksen ensi-ilta, mutta harva tiesi etukäteen että musiikiksi oli vaihdettu suomalaisbändi Nightwish entisen laulajansa Tarja Turusen voimin.

Jarmo Puolakka ja Tarja Lajunen tulivat varta vasten katsomaan, minkälainen uudistettu esitys on.

– Vaihtelu virkistää. Turunenko se oli. Se oli ihan hyvä, arvioi Puolakka.

– Kumpikin musiikki on omalla tavallaan hyvä. Tämä on tosi kiva kesätapahtuma, Lajunen sanoi.

Neljän imatralaisrouvan seurue oli nähnyt kosken kuohut jo lukemattomia kertoja.

– Ainakin kerran kesässä tulemme koskinäytöstä katsomaan. Minusta Sibelius oli parempi. Se on niin jylhä, mutta tämä on tietysti vanhemman ihmisen mielipide, kertoi Aira Kontinen.

– Sibelius oli arvokkaampi. Tämä musiikki on varmasti nuorison mieleen, ja että saisivat tänne enemmän yleisöä, sanoi Raija Riikonen.

Näytöksen musiikki koki radikaalin nuorennusleikkauksen.

– Torstaina kokeilimme Nightwishiä koskinäytöksen aikana. Totesimme, että volyymiä pitää vielä lisätä. Nightwishiä ei voi soittaa varovasti. Koskiympäristö on äärettömän hankala, sillä vesi ja autoliikenne vievät musiikkia, kertoo näytöksestä vastaavan Taikuri ja teräsmiehen yrittäjä Janne Hinkkanen.

Näytöksessä soivat kappaleet Sleeping Sun, Dark Chest Of Wonders sekä Ghost Love Score. Hinkkanen haluaa täydentää tulevaisuudessa kokonaisuutta vielä yhdellä kappaleella.

– Loppuun tarvitaan vielä yksi hidas biisi. Tarkoitus on, että musiikki jää soimaan vielä kun näytös loppuu. Silloin tunnelma säilyy pidempään.

– Ja vielä kovempaa pitää tulla ja lisää kaiuttimia pitää saada. Se ei vielä tule niin, että puntit tutisee joka puolella, toteaa Hinkkanen.

Hinkkasen mukaan Nightwish on pomminvarma ratkaisu.

– Se on riittävän mahtipontista. Nightwish on nykypäivän Sibelius.

Yrittäjä haluaa kehitellä tulevaisuudessa koskinäytökseen joka viikonpäivälle oman teeman musiikkeineen, eikä Sibeliustakaan ole unohdettu.

– Silloin jokainen voi valita oman teemansa. Ja Sibeliusta soitetaan varmasti vielä tänä kesänä.

Uudistettu koskinäytös osui samaan aikaan Express Night–tapahtuman kanssa. Ennen kuohuja kaiuttimista soi pop-musiikkia puolen tunnin ajan ja koskinäytöksen juonsi Nrj:n Jussi Ridanpää.

Paikalle olisi pitänyt saapua myös Idolsista tuttu laulaja Katri Ylander jakamaan nimikirjoituksia. Neitoa ei kuitenkaan kuulunut, ja useat lapset ja nuoret pettyivät.

– Hän oli kyllä Imatralla, mutta ei saapunut koskinäytökseen nimmarin jakoon. Sain itsekin siitä tiedon vasta varttia vaille seitsemän. Meillä oli mustaa valkoisella ja kaikki oli jo vahvistettu, Hinkkanen sanoo.

Hinkkanen epäilee, että Ylanderilla meni pupu pöksyyn, koska hänellä olisi ollut samalla mahdollisuus liukua kosken yli Imatra Expressillä.

– Vaikka eihän sopimuksessa lukenut, että hänen pitää liukua kosken yli, vaan että paikalla on nimmareiden jako ja mahdollisuus liukua yli. Eniten minua ottaa päähän niiden lasten puolesta, jotka tulivat häntä katsomaan. En voi korvata sitä heille millään, Hinkkanen harmittelee.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Uudistettu musiikki yllätti monet koskinäytöstä katsomaan saapuneet.

Reippaat eläkeläisrouvat Aira Kontinen (vas.), Maila Äijälä, Raija Riikonen ja Helli Lapakko pitivät enemmän Jean Sibeliuksen musiikista kuohujen rinnalla.

Jarmo Puolakan ja Tarja Lajusen mielestä Tarja Turunen ja Nightwish oli hyvä valinta.

Kirjoittaja:
Sari Anttonen, Minna Mäkinen