Rempseä rautjärveläinen rakentaa ralliunelmaansa

Imatran Urheiluautoilijoita edustava Jussi Tiippana kilpailee N-ryhmän Subaru Imprezalla Suomen MM-rallissa helmi-elokuun vaihteessa. Tavoitteena on kartuttaa kokemusta ja antaa näyttö nopeudesta.

ANSSI SILVENNOINEN

RAUTJÄRVI. 19-vuotias Jussi Tiippana on jo rutinoitunut kävijä Jyväskylän MM-rallissa. Silti tämän vuoden kilpailu tulee olemaan jotain, minkä Tiippana muistaa takuulla koko loppuelämänsä ajan. Ralliperheen vesan kohdalla toteutuu jokaisen suomalaisen rallikuljettajan unelma: kilpaileminen Jyväskylässä.

Tiippana on huristellut vekaraikäisestä asti kotimaisemiensa Korpjärven villisti polveilevan maaston hiekkateillä. Nyt kerätyt opit joutuvat koetukselle.

– Aiempina vuosina on tullut luettua Tekniikan maailman ralliliitteestä, että mille pätkille kannattaa mennä katsomaan. Tuli jotenkin ontto olo, kun näin oman nimeni tämän vuoden lähtölistalla, Tiippana sanoo.

– Ei perhana, nyt lähdetään Jyväskylään ajamaan.

Tiippana ajaa italialaistalli Motoring Clubin Subaru Imprezalla. Samasta tallista ovat ponnistaneet maailmanmaineeseen Mikko Hirvonen ja Jari-Matti Latvala.

Kulkupeli on sama, jolla Tiippana ajoi elämänsä ensimmäisen MM-rallin Ruotsissa viime helmikuussa. Sijoitus oli N-ryhmän 11:s, mutta tärkeämpi tieto oli aikaero luokan kärkinimiin.

Rallin alussa Tiippana jäi neljä sekuntia kilometrillä, mutta loppua kohden ero pieneni puoleentoista sekuntiin.

– Viimeinen sekunti N-ryhmän kärkeen on todella kovan työn takana, Tiippana sanoo.

– Auto on niin hyvä, että puikkomies ajaa sillä kyllä voitosta.

Auton sisältä Ruotsin rallin aikana kertynyt videomateriaali paljasti heti virheitä, jotka korjaamalla aika paranee.

– Ajoin liikaa pöperössä, eli urien ulkopuolella. Lisäksi käännän mutkiin liian aikaisin. Aikaa kuluu, kun joutuu kääntämään mutkaan kolmeen kertaan.

Tiippana ei ole kilpaillut Ruotsin jälkeen, eli ajotuntuma nelivetoon voisi olla Jyväskylän alla parempikin. Testikilometrejä on muutenkin kertynyt vain kotitiellä.

– Kisaviikon maanantaina on luvassa tallin yhteistesti. Parempi sekin, kun ei mitään.

Tiippana voi keskittyä ajamiseen, sillä talli hoitaa auton sekä huollot ja luottokartturi Marko ”Simo” Salminen paperityöt. Ruotsin rallissa Tiippanan nuottiautona toiminut vuosimallin 1989 diesel-Mersukin päivittyi sekin nykyaikaisempaan värkkiin kotimaan koitosta varten.

MM-ralliin osallistuu tukku kuljettajia, jotka ovat sahanneet Jyväskylän legendaarisia teitä vuosikaudet. Tiippana tietää antavansa ensikertalaisena muille tasoitusta.

– Pakko myöntää, että vähän jännittää. Kokemuserot ovat hirmuiset.

– Pitää silti muistaa, että tulosluettelossa ei lue mitään kokemuksesta, vaan pelkät ajat.

Huipputason kilpailukokemuksen karttuminen on arvokas asia, eli maaliin olisi päästävä.

– Kovaa kuitenkin ajetaan. Ei todellakaan lähdetä viemään mummoa kirkkoon.

Tervepäinen nuorukainen tietää hyvin, että Jyväskylä on erinomainen näyttöpaikka tulevaa ajatellen.

– Tavoitteena on tehdä pari kovaa aikaa, sillä nopeus on se, mikä kiinnostaa.

Tiippanalla ei vielä ole takanaan henkilökohtaisia sponsoreita samaan malliin kuin suurempia kisoja säännöllisesti kiertävillä. Tärkeimmät tukijat ovat olleet omat vanhemmat.

Perheen Jyväskylä-projektin muhkeanomarahoitusosuuden kulmakivi on VIP-teltta, jonne on myyty toista sataa lippua. Tilaisuuden tähtinä toimivat Juhat Kankkunen ja Repo.

Tunnelmaa luo imatralainen Osmos Cosmos, jonka musiikkivideon kuvauksissa Tiippanan ja Juha Kankkusen yhteistyö sai alkunsa.

– Jussin äiti Marja-Liisa on tehnyt kaksi kuukautta täysillä töitä VIP-tilaisuuden kanssa. Parikymmentä lippua on vielä jäljellä, isä Arto Tiippana kertoo.

Tiippanoiden teltta nököttää maineikkaasta Ouninpohjasta lohkaistun Kakariston erikoiskokeen varrella. Pätkä ajetaan kahteen kertaan rallin jälkimmäisellä puoliskolla.

– Sinne asti pitäisi selvitä, jotta lipun ostaneet saavat vastinetta rahoilleen, Jussi Tiippana nauraa.

Tulevaisuudessa Korpjärvi Racing Teamin tavoitteena on löytää tukijoita, jotka mahdollistaisivat suuriin kisoihin osallistumisen.

– Se tiedetään, että mahdollisuuksia tulee, kun rahoitusta löytyy.

Tammikuussa rautjärveläistä kutsuu isänmaa. Näillä näkymin Tiippana aloittaa asepalveluksensa Joensuun Kontiorannassa, mutta osoite voi vielä vaihtua Lahden urheilujoukkoihin.

– Se riippuu ihan siitä, miten tulee keikkaa.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen