Terveysasemat kärsivät kesällä kandipulasta

Terveysasemille pääsevät töihin vasta viidennen vuoden lääketieteen opiskelijat. Etelä-Karjalassa tämä on vaikeuttanut eniten Lappeenrannan terveysasemien henkilöstötilannetta. Keskussairaala on sen sijaan saattanut hyötyä asetusmuutoksesta.

MAIJA KARJALAINEN

Terveyskeskuslääkärien sijaisuuksia tekee tänä kesänä Etelä-Karjalassa vain muutama opiskelijalääkäri. Kesän henkilöstövaje on pitänyt paikata muilla keinoilla, koska vaatimuksia tiukennettiin kesäkuun alussa.

– Tilanne on tukala, myöntää Lappeenrannan kaupungin johtava lääkäri Pekka Keränen.

Lääkärin sijaisena toimivilta lääketieteen opiskelijoilta on vaadittu kesän alusta enemmän opintoja. Uusi kandiasetus on pahentanut erityisesti syrjäisten kuntien lääkärivajetta.

Tänä kesänä Lappeenrannan terveysasemilla lääkärin sijaisena työskentelee yksi lääketieteen kandidaatti, ja Joutsenossa on töissä toinen. Viime kesänä lääkäreitä oli enemmän, koska Lappeenrannassa työskenteli neljä kandia ja Joutsenossa kaksi.

– Kyllä me ennakoimme tämän, kun asetusta valmisteltiin. Tänä vuonna ei tullut edes kyselyitä neljännen vuoden opiskelijoilta.

Vakituisten lääkärien lomien ajaksi terveyskeskuksen toimintaa onkin jouduttu supistamaan reippaasti.

Imatralle kandeja taas on hakeutunut. Honkaharjun sairaalan vuodeosastolla työskentelee yksi kandi ja terveyskeskuslääkäreinä kolme. Kuluva kesä on kuitenkin ylilääkäri Tuomo Pöyryn mukaan Imatralla poikkeuksellinen, koska lääkärit pitävät vain vähän lomia.

Terveysasemat kärsivät Pöyryn mukaan tiukennetuista vaatimuksista eniten. Vaikka Imatralla sijaisia on tarpeeksi, ylimääräistä työtä teettää päivystyksen järjestäminen. Jonkun lääkäreistä on aina oltava kandin tavoitettavissa ja saapumisvalmiudessa ongelmatilanteiden varalta.

Parikkalan terveysasemalla toimii lähialueiden ilta- ja yöpäivystys. Siellä lääkärin tehtävissä on johtava lääkäri Ritva Simpasen mukaan kolme opiskelijaa, jotka täyttävät uudet vaatimukset. Terveyskeskuslääkärien kesälomat on monessa pienessä kunnassa järjestetty muilla sijaisilla tai toimintaa supistamalla.

Sairaaloiden lääkäritilanteeseen asetus vaikutti puolestaan myönteisesti. Etelä-Karjalan keskussairaala saattoi jopa voittaa kiistellyn asetuksen myötä. Medisiinariliiton hallituksen jäsenen Terhi Savolaisen mukaan Pohjois- ja Itä-Suomessa lääkäriksi opiskelevat ovat aikaisemmin hakeneet kesätöihin nimenomaan terveyskeskuksiin.

– Tänä kesänä pitkästi yli toistasataa opiskelijaa on suunnannut kuitenkin sairaaloihin lääkäreiden sijaisiksi.

Siten pienempien kaupunkien kuten Lappeenrannan sairaalat ovat saaneet valita kandinsa suurista hakijajoukoista.

Etelä-Karjalan keskussairaalassa lääkäreiden lomia on paikkaamassa heinäkuussa 25 lääketieteen opiskelijaa. Heidän nimikkeensä on vs. erikoistuva lääkäri, sillä kaikkia erikoislääkärin tehtäviä kandeille ei voida siirtää.

Eniten kandeja on sisätautien osastolla, syöpätautien ja ihosairauksien osastolla heitä ei ole ollenkaan.

– Meidän osastollamme lääkärivaje on hälyttävä, toteaa syöpätautien ylilääkäri Kari Möykkynen.

Möykkysen mielestä kandiasetus ei ole kuitenkaan syynä henkilöstövajeeseen tänä kesänä. Syöpätautien ala ei hänen mukaansa ole muodissa nuorten lääkäreiden joukossa tällä hetkellä.

Uudet vaatimukset opiskelijalääkäreille

Aiemmin terveyskeskuslääkärin tehtävissä saivat toimia neljä vuotta alaa opiskelleet.

Kesäkuusta alkaen opiskelijoilta on vaadittu viiden vuoden lääketieteen opinnot.

Neljännen vuoden kandi saa kuitenkin työskennellä lääkärin sijaisena sairaalassa, koska siellä hän toimii aina yhdessä valmistuneen erikoislääkärin kanssa.

Lääketieteen opiskelijoiden muodostama Medisiinariliitto ja Lääkäriliitto ovat vastustaneet vaatimusten tiukentamista.

Kirjoittaja:
Maija Karjalainen