Lappeenrannan yliopisto saa 1,5 miljoonan lisäpotin

Kaikkiaan Lappeenrannan teknillinen yliopisto saa tänä vuonna valtiolta noin 40 miljoonaa euroa.

KIRSI KERKKÄNEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan teknillinen yliopisto saa tänä vuonna valtion budjetista noin 1,5 miljoonaa euroa ylimääräistä tukea. Kokonaisuudessaan yliopiston vuosibudjetti on 60-70 miljoonaa euroa, joten kovin merkittävästä summasta ei ole kysymys.

– Kaikki lisäraha on tietysti tarpeen, mutta eihän tuolla summalla ihmeitä tehdä. Kunnollinen lisäpanostus tutkimukseen vaatisi useampia kymmeniä miljoonia euroja, yliopiston rehtori Ilkka Pöyhönen kommentoi.

Pöyhösen mukaan vain uuteen Aalto-korkeakouluun menevät summat ovat merkittäviä. Kolmesta pääkaupunkiseudun korkeakoulusta muodostettava Aalto-korkeakoulu saa peruspääomaansa 200 miljoonaa euroa ja toimintamenoihinsa 13,9 miljoonaa euroa.

Loput yliopistot saavat ylimääräistä kertatukea tänä vuonna 50 miljoonaa euroa, josta Lappeenrannan osuus on Pöyhösen laskelmien mukaan noin 1,5 miljoonaa.

Lisäksi yliopistot saavat toimintamenoihinsa 20 miljoonan euron korotuksen. Summasta heruu Lappeenrannalle muutamia satoja tuhansia euroja.

Ylimääräistä noin kahden miljoonan euron pottia ei ole korvamerkitty. Pöyhönen arvioi, että se käytetään opetuksen kehittämiseen ja yliopiston painopistealueiden tukemiseen.

Virallisesti määräraha on tarkoitettu julkisoikeudellisiksi laitoksiksi muutettavien yliopistojen maksuvalmiuden ja käyttöpääoman turvaamiseen.

KAIKKIAAN Lappeenrannan teknilliselle yliopistolle on budjettiesityksessä merkitty määrärahaa 40,069 miljoonaa euroa.

Summa on noin 60 prosenttia yliopiston kokonaisbudjetista. Ulkopuolisen rahoituksen määrää on tarkoitus lisätä niin, että puolet rahoista tulisi valtion kirstun ulkopuolelta.

– Silloin tutkimus ja opetus olisivat hyvässä tasapainossa, sanoo Pöyhönen.

Yliopiston tärkeitä ulkopuolisia rahoittajia ovat muun muassa eri yritykset, teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes, Suomen Akatemia ja EU:n tutkimusrahoitus.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO / MIKA STRANDÉN

Rehtori Ilkka Pöyhösen mukaan Lappeenrannan teknillinen yliopisto pärjää tyydyttävästi nykyisellä vajaan 70 miljoonan vuosibudjetilla. Kuvassa yliopiston kirjasto.

Kirjoittaja:
Kirsi Kerkkänen