Oka Oy haluaa lähteä koko City-korttelin kehittäjäksi

Oka osti Tapanaisen kiinteistön Lappeenrannan City-korttelista. Kauppahinta oli 1,4 miljoonan euroa. Rakennusyhtiötä kiinnostavat myös muut korttelin kiinteistöt.

JYRKI NUOTTIMÄKI

LAPPEENRANTA. Rakennusyhtiö Oka Oy on ostanut Tapanaisen kiinteistön Koulukadun ja Kirkkokadun kulmasta Lappeenrannan City-korttelissa. Kiinteistö siirtyy keskiviikkona solmitulla kaupalla Okalle 1,4 miljoonalla eurolla.

Lappeenrannan aluetoimiston toimitusjohtaja Kari Metsäkallion mukaan Oka on valmis ostamaan myös muiden City-korttelin kiinteistönomistajien kiinteistöjä.

– Neuvottelemme nyt kiinteistönomistajien kanssa City-korttelin kehittämiseen liittyvistä asioista, mutta myös kiinteistökaupoista.

Metsäkallio sanoo rakentamisen laajuuden riippuvan siitä, mitä muut korttelin omistajat haluavat tehdä.

– Paras ratkaisu olisi edetä laajemmalla kokonaisuudella, mutta jos se ei onnistu, Oka toteuttaa asuin- ja liikehuoneistoja sisältävän Tapanaisen korttelin uudisrakennuksen omana projektinaan kaavan ehtojen mukaisesti.

– Tapanaisen tontilla yleiskaava mahdollistaa noin 3 200 kerrosneliömetrin ja viiden tai kuuden kerroksen uudisrakennuksen.

Metsäkallio arvelee, että City-korttelin rakentamisen tulevaisuus ja aikataulut ovat selvillä puolen vuoden kuluessa. Hän pitää mahdollisena myös 700 autopaikkaa sisältävän pysäköintilaitoksen toteuttamista Cityn alle.

ETELÄ-KARJALAN Säästöpankin toimitusjohtaja Jarmo Partanen toivoo City-korttelin kokonaisuuden kehittämistä. Pankki omistaa korttelissa Keskustalo Oy:n, josta se on valmis luopumaan, jos sopiva ostaja löytyy.

– Myymme kiinteistön tulevien rakennusoikeusneliöiden perusteella, ja olemme neuvotelleet myynnistä kahden ostajatahon kanssa. Neuvottelut ovat kesken, Partanen sanoo, eikä halua kertoa ostajaehdokkaitten nimiä.

Hän pitää parhaana vaihtoehtona, että City-korttelin kehittäjäksi tulee joku ammattilainen, joka homman osaa.

– Pankin toimialaan rakentaminen ei istu, mutta toivomme City-korttelia koskevan suunnitelman nyt vauhdittuvan.

– Tavoitteena on oltava tiivis ja viihtyisä ydinkeskusta, jolla on Cityn sykkivä sydän, Partanen muotoilee.

Myös Lappeenrannan Liiketalo Oy:n toimitusjohtaja Mauri Hiltunen on samoilla linjoilla.

– Kysymys on kokonaisuudesta, joka pitäisi rakentaa alkuperäisen ajatuksen mukaisesti samaan aikaan eikä paloissa. En usko, että Okalla on mielessään vain yhden palasen rakentaminen, Hiltunen arvelee.

METSÄKALLIO vakuuttaa, että Okalla on halu ottaa vastuu koko City-korttelista.

– Neuvottelemme kaikkien korttelin omistajien kanssa kehittämismahdollisuuksista. Se tarkoittaa sitä, että nykyisen suunnittelualueen lisäksi on tarkasteltava koko korttelialuetta Oleksille saakka.

– Myös länsipään omistajien näkemyksiä tulevasta pitää kysyä. Jos kiinnostusta ilmenee, mukaan voitaisiin ottaa myös City-käytävän suunnittelu.

Metsäkallio pitää mahdollisena myös pysäköintilaitoksen rakentamista Cityn alle, jos kaupunki lähtee siihen mukaan.

– Jos mukana on laajempi porukka ja maan alla voidaan välttää vaikeat rakennuspaikat, hinta autopaikkaa kohti voi vielä tippua.

KAUPUNGIN tavoitteena on kehittää Cityn aluetta yhtenä kokonaisuutena, sanoo kaupunginjohtaja Seppo Miettinen.

– Neuvottelemme nyt uuden ja entisten omistajien kanssa, kuinka korttelin uudistamista viedään eteenpäin. Se on koko keskustan kehittämisen kannalta keskeisimpiä alueita.

– Toivon, että tässä asiassa syntyy yhteinen näkemys ja myös aikataulu.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki