Salibandykenttä mahtuu nipin napin Joutseno-halliin

Joutsenon liikuntahalli otetaan käyttöön vuodenvaihteessa. Silloin loppuvat myös liikuntaseuroilla aikuisten ilmaisvuorot Joutsenossa.

JARMO HÄMÄLÄINEN

JOUTSENO. Joulukuussa valmistuva ja vuodenvaihteessa käyttäjille avattava Joutsenon liikuntahalli tuo helpotusta monen lajin harjoitusmahdollisuuksiin.

Valituksiakin hallista on tullut liikuntasihteeri Aija Rautiolle, vaikka hallin sisällä vasta tehdään seiniä ja kuivatellaan paikkoja.

– Viime keväänä puhelin alkoi soida, kun selvisi, että Lappeenrannassa salibandyhalli suljetaan. Monet seurat kysyivät minkälaiset tilat Joutsenon uudesta hallista heille löytyisivät.

Monet kysyjistä olivat myös pettyneitä hallin mitoitukseen.

– Halliin mahtuu täysimittainen salibandykenttä varoalueineen, mutta silloin alhaalla olevat teleskooppikatsomot pitää ottaa pois. Siinä menee 180 istumapaikkaa. Toiseen kerrokseen jää 133 hengen kiinteä katsomo, Aija Rautio selvittää.

– Täytyy nyt muistaa, että tätä hallia on lähdetty tekemään Joutsenon tarpeisiin, ei kuntaliitosta ajatellen. Ennen kaikkea tämä toimii harjoitushallina. Joutsenossa Katajallakin on paljon juniorijoukkueita ja Korven Honkakin pelaa salibandya.

Joutsenon 5,2 miljoonaa euroa maksavan liikuntahallin toivotaan tuovan helpotusta mahdollisimman monen lajin harjoitusolosuhteisiin.

– Hallin lattia ei ole parkettia vaan aluepistejoustavaa kumipohjaista materiaalia, jonka pitäisi olla erittäin hyvä juuri salibandyyn. Koripalloon ja tennikseen se ei ole niinkään hyvä, Rautio selvittää.

Halliin tulee yksi 60 metrin juoksurata sekä pituus- ja korkeushyppypaikka. Heittopaikalla korkeutta on yhdeksän metriä, ja esimerkiksi keihästä voi paiskoa viritettyyn pressuun.

Hallin pääsalin voi jakaa kolmeen osaan. Salissa on korkeutta yli kymmenen metriä, eli tilaa riittää siinäkin suunnassa niin lento- kuin sulkapalloon.

Urheiluhallin kuntosalissa on tilaa 140 neliömetriä ja budjetissa oli varaa upouuden salikaluston hankkimiseenkin.

Urheilukentän kupeeseen nousevan hallin seinustalle nousevat ulkokatsomot, jotka palvelevat urheilukentän yleisötapahtumia kesällä. Näissä tapahtumissa voidaan Aija Raution näkemyksen mukaan hienosti hyödyntää hallin pukuhuone- ja myyntitiloja.

Joutseno-halliksi nimetty liikuntahalli otetaan käyttöön vuodenvaihteen jälkeen, jolloin Joutseno on osa Lappeenrantaa. Samalla jäävät historiaan myös Joutsenon ilmaisvuorot liikuntaseuroille.

– Yhtenäistä taksapolitiikkaa noudatetaan tietysti koko kaupungissa. Aikuisten vuoroista maksetaan, vaikka se seuroja koetteleekin. Kyllä se vuorojen maksullisuus Joutsenossa olisi tullut eteen ilman kuntoliitostakin, Rautio muistuttaa.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Läheisen koulun kahdeksasluokkalaiset viettivät liikuntatuntia keskuskentällä, jonka kupeeseen 5,2 miljoonaa euroa maksava liikuntahalli valmistuu vuodenvaihteessa.

JOUTSENON LIIKUNTAKESKUS

5,2 miljoonan urheiluhalli valmistuu keskuskentän kupeeseen.

Samaan yhteyteen on kaavailtu myöhemmin rakennettavaksi jäähallia ja uimahalliakin.

Urheilukentän viereen raviradan harjoituskentälle on kaavailuitu tekonurmea.

Liikuntahalli valmistuu vuodenvaihteessa, muut ovat suunnitelmia ilman tarkkaa aikataulua.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen