Taideviikko madaltaa kulttuurikynnystä

MIRVA TUUSALAPPEENRANTA. Jos kulttuurin harrastaminen on viime aikoina jään

MIRVA TUUSA

LAPPEENRANTA. Jos kulttuurin harrastaminen on viime aikoina jäänyt vähemmälle, tarjoutuu ensi viikolla loistava mahdollisuus korjata tilanne.

Lappeenrannan kulttuuritoimi järjestää 2.-6. syyskuuta Taideviikon. Sen aikana kaupunkilaisia kutsutaan tutustumaan kaupungin kulttuurilaitoksiin: maakuntakirjastoon, Lappeenranta-saliin, kaupunginteatteriin ja Etelä-Karjalan museoon, jopa ulos kalliomaalauksia katsomaan.

Taideviikko järjestetään Lappeenrannassa nyt ensimmäistä kertaa.

Viikon tarkoitus on liikuttaa kulttuurin ystäviä, mutta etenkin kulttuurista vieraantuneita. Ohjelmaan on valittu niin sanottuja matalan kynnyksen tapahtumia. Niihin voi huoletta osallistua, vaikkei kulttuuri olisikaan aivan henki ja elämä.

– Esimerkiksi kirjastossa on julkisuuden henkilö ja satutuokioita. Kaupunginorkesterilla taas voi tavata tähtisolistin ja kuunnella Beethovenia, joka on ehkä tutumpaa kuin joku muu, Lappeenrannan kulttuuritoimen markkinointipäällikkö Heini Hyvärinen luettelee.

Eikä edes maksa paljoa. Esimerkiksi Etelä-Karjalan museon kolmeen näyttelyyn pääsee perjantaina tutustumaan ilmaiseksi.

– Ilmaiseksi pääsee myös kierrokselle Lappeenrannan kaupunginteatterin kulisseihin. Ja halvemmalla hinnalla illan ennakkoesitykseen, Hyvärinen vinkkaa.

Lippu Salarakas rajan takaa -näytelmän ennakkoesitykseen maksaa perjantaina 9 euroa. Normaalisti lipun hinta vaihtelee välillä 16-20 euroa.

Taideviikko muistuttaa kaupunkilaisia myös siitä, että vaikka kesä päättyy ja satama hiljenee, ei kulttuuritarjonta hiivu.

– Tämä on syksyn ja talven avaus. Nyt tapahtuu myös kaupungissa ja paikallisille ihmisille on koko ajan jotakin tarjolla, Hyvärinen sanoo.

Hän muistuttaa, että kulttuurin käyttö on mukavaa ja vaaratonta.

– Kulttuurikunnosta huolehtiminen ehkäisee henkistä kolotusta. Eikä varmasti saa yliannostusta, vaikka osallistuisi jokaiseen viikon tapahtumaan, Hyvärinen nauraa.

Taideviikko

Tiistai 2.9.

Panu Rajala luennoi Mika Waltarista otsikolla Polttava hurmio. Lappeenrannan maakuntakirjaston lainaushalli klo 18.

Satutuokio klo 18, suositusikä 3 vuotta. Jatkossa satutuokiot Lappeenrannan maakuntakirjastossa joka ti klo 18 ja joka ke klo 9.30.

Keskiviikko 3.9.

Saimaa Sinfoniettan konsertti ja kaupunginorkesterin kauden avaus. Kapellimestari Tibor Bogányi, solisti Samuli Peltonen. Lappeenranta-sali klo 19. Peltonen tavattavissa kaupungintalon aulassa klo 18.

Perjantai 5.9.

Opastetut kierrokset teatteritaloon ja kulisseihin. Lappeenrannan kaupunginteatteri klo 14 ja 16.

Erikoishintainen ennakkonäytös Timo Taulon Salarakas rajan takaa -näytelmästä. Lappeenrannan kaupunginteatteri klo 19, liput 9 euroa.

Ilmainen sisäänpääsy Etelä-Karjalan museoon.

Arkeologian päivät: luentoja ja retket Luumäen ja Ristiinan kalliomaalauksille. Tiedustelut ja ilmoittautumiset www.kesyli.fi, puh. 05-541 2830.

Lauantai 6.9.

Arkeologian päivät: luentoja ja retket Luumäen ja Ristiinan kalliomaalauksille. Tiedustelut ja ilmoittautumiset www.kesyli.fi, puh. 05-541 2830.

Kirjoittaja:
Mirva Tuusa