Tali-Ihantala-keskus saa kaksi miljoonaa euroa valtion budjetista

Ensi vuoden budjettiin tulee kaksi miljoonaa keskuksen perustamiseen. Ensimmäiseksi jatketaan keväällä keskeytynyttä arkkitehtuurikilpailua. Valmis keskus on näillä näkymin vuoden 2011 alussa

Lappeenrannan Linnoitukseen kaavailtu Tali-Ihantala-keskus sai rahoituksen valtion ensi vuoden budjettiin. Hallituksen torstaisessa budjettiriihessä ratkesi, että keskukselle järjestyy kaupungin toivomat kaksi miljoonaa euroa.

– Ensi vuoden budjettiin tulee miljoona euroa ja toinen miljoona tulee lisätalousarvion kautta. Toivotaan, että tämä nähdään hyvänä asiana, kertoo opetusministeri Stefan Wallinin (r.) erityisavustaja Carl Haglund.

Tali-Ihantala-keskusta suunnittelevan toimikunnan puheejohtaja Heikki Järvenpää on budjettipäätöksestä helpottunut. Naftaliinissa ollut hanke voidaan nyt laittaa eteenpäin.

– Valtion myöntämä raha on erinomaisen tärkeä, koska maakuntaliitonkin myöntämä vajaan 400 000 euron suunnitteluraha oli siitä riippuvainen. Samoin tietysti Lappeenrannan kaupungin hankkeelle varaamat kaksi miljoonaa euroa, Heikki Järvenpää sanoo.

– Ensimmäiseksi jatketaan keväällä keskeytettyä arkkitehtuurikilpailua, myös sisällön suunnittelu jatkuu nyt kun keskuksen perustamisrahoituksen neljä miljoonaa euroa on varmistettu, Järvenpää jatkaa.

Keskuksen käsikirjoituksen ja sisällön suunnittelua varten on valittu 15 asiantuntijan ryhmä. Järvenpää laskee, ettei keskus valmistu ainakaan vielä vuonna 2010.

– Rakentaminen voisi alkaa vuonna 2010, ja valmista olisi sen vuoden lopussa tai 2011, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen sanoo.

Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantalan perustamisen on laskettu maksavan kuusi miljoonaa euroa. Keskuksen suunnittelutoimikunnan tehtävä on löytää perustamiskustannuksiin kaksi miljoonaa euroa yksityiseltä puolelta.

Järvenpään mukaan yksityisen rahan keräämisestä on jonkin verran suunnitelmia, mutta ne tarkentuvat pitkin syksyä.

– Lähteet voisivat olla esimerkiksi samoja kuin mistä Åke Lindman sai rahaa Tali-Ihantala-elokuvalleen.

– Paikallisilta emme ole yksityistä rahaa keräämässä, koska kysymyksessä on täysin valtakunnallinen hanke. On olemassa säätiöitä, yrityksiä, yhdistyksiä ja kenties yksityisiäkin, jotka ovat kiinnostuneet rahoittamaan tämänkaltaisia hankkeita, Järvenpää sanoo.

Arkkitehtuurikilpailulla haetaan Järvenpään mukaan parasta mahdollista ratkaisua, miten rakentaa arkaan ja tärkeään historialliseen paikkaan uutta.

Arkkitehtikilpailu käsittää Linnoituksen rakennusten 1 A ja 1 B väliin sijoittuvan täydennysrakennuksen. Uuteen rakennukseen tulisi tieto- ja näyttelykeskuksen sisääntulo ja aputilat. Panoraamateatteri sijaitsisi maan alla.

– En epäile ollenkaan ratkaisun löytymistä, kilpailuun ottaa osaa maan parhaita arkkitehtitoimistoja, Järvenpää sanoo.

Valtion myöntämä kaksi miljoonaa euroa on perustamiskustannuksiin, keskuksen vuotuisten käyttömenojen on laskettu olevan noin 300 000 euroa.

– 25 000 vuosittaisella kävijällä saataisiin maksetuksi näillä näkymin käyttömenot ja markkinointi, Järvenpää sanoo.

– Hanke on sentyyppinen, että alkuvuosina se herättää niin paljon kiinnostusta, ettei markkinointiin tarvinne laittaa paljoakaan rahaa. Taidemuseon Repin-näyttely veti vuonna 2006 kaikkiaan 30 000 kävijää, mikään mahdottomuus 25 000 kävijää ei siis ole, Järvenpää sanoo.

Hankkeen projektipäällikkö Anu Talka on aiemmin luonnehtinut, että tulossa on tieto- ja näyttelykeskus, ei perinteinen museo.

Sitä ei voi verrata Suomessa jo oleviin. Heureka on ehkä lähinnä, mitä haetaan. Kyseessä on nimenomaan matkailuhanke.

Talka arvioi, että vuotuisten noin 300 000 euron käyttömenojen lisäksi tarvitaan rinnalle hankerahoitusta.

Tali-Ihantala-keskuksen isä on Paavo Lipponen. Hän esitti vuonna 2004 Tali-Ihantalan ja muiden torjuntataistelujen museon perustamista Lappeenrantaan.

KUVATEKSTI

Pekka Hölkki

Valtion rahoituksen varmistuttua käynnistyy keväällä keskeytetty arkkitehtuurikilpailu Tali-Ihantala-keskuksen uudisosasta, joka rakentuu näiden kahden rakennuksen väliin. Valmis keskuksen arvellaan olevan aikaisintaan vuoden 2010 loppupuolella tai vuonna 2011.

25 000 vuosittaisella kävijällä saataisiin maksetuksi näillä näkymin käyttömenot ja markkinointi.

Heikki Järvenpää

Tali-Ihantala-keskus

Linnoituksen arkistorakennus ja sen vieressä tyhjillään oleva rakennus yhdistetään uudella rakennuksella. Maan alle tulee 500 neliötä ja päälle sama määrä lisätilaa.

Ratsuväkimuseo tulee rakennukseen 1 A, joka nyt tyhjillään ja jota peruskorjataan (ratsuväkimuseo, 50-paikkainen auditorio, toimitiloja 4-5 työntekijälle) Lisäksi rakennukseen 1 A ja uudisrakennukseen tulevat Suomen sodat 1939-1945 ja vuoden 1944 torjuntataistelut sekä Lotta-museo.

Tali-Ihantala-memoriaali maan alle, panoraamateatteri.

Arkistorakennus otetaan käyttöön myöhemmin.

Kyseessä on monitahoinen tapahtumakeskus, joka muuntuu eri tarpeisiin ja tapahtumiin ja jossa matkailutavoitteet painottuvat.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju, Liisa Kukkola