Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantala aloittaa Linnoituksessa vuonna 2011

Valtion talousarvioesityksestä irtosi Tali-Ihantala-keskuksen perustamiseen kaksi miljoonaa euroa. Arkkitehtuurikilpailu käynnistyy nyt uudestaan.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantalan keväällä keskeytetty arkkitehtuurikilpailu voidaan käynnistää uudestaan. Valtion talousarvioesitykseen varattiin budjettiriihen jälkeen kaksi miljoonaa euroa keskuksen rakentamiseen, mikä tarkoittaa keskuksen suunnittelun jatkamista täysipainoisesti. Valmista pitäisi olla reilun kahden vuoden päästä.

Valtion päätös vapauttaa Etelä-Karjalan liiton hankkeelle myöntämän vajaan 400 000 euron suunnittelurahan.

Myös Lappeenrannan kaupungin lähteminen mukaan hankkeeseen oli kiinni valtion myöntämästä rahasta.

– Helpottunut olo, keskuksen suunnittelutoimikunnan puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) totesi valtion lupaamista kahdesta miljoonasta ja hankkeen suunnittelun jatkumisesta.

Arkkitehtuurikilpailun tarkoituksena on suunnitella Linnoituksessa sijaitsevien kahden talon väliin uudisrakennus, joka toimii aikanaan Tali-Ihantala-keskuksen sisääntulo- ja aputiloina.

– Alue on historiallisesti arka ja tärkeä, mitä tahansa sinne ei voi rakentaa, Järvenpää huomauttaa.

Arkkitehtuurikilpailun lisäksi hankkeen sisällöllinen suunnittelu voi nyt jatkua valtion rahoituksen varmistuttua. Käsikirjoitus- ja suunnitteluryhmään on valittu 15 asiantuntijan ryhmä.

Valmis Tali-Ihantala-keskus on Järvenpää laskujen mukaan 2011, Lappeenrannan kaupunginjohtajan Seppo Miettisen laskelmat osuvat samoihin lukuihin.

– Rakentamaan päästäneen vuonna 2010, valmista on sen vuoden lopussa tai vuoden 2011 alussa, Miettinen sanoo.

Keskuksen rakentamiskustannuksiksi on arvioitu kuusi miljoonaa euroa. Valtion ja Lappeenrannan kaupungin kahden miljoonan euron lisäksi toimikunta aikoo kerätä rahaa yksityisiltä tahoilta kaksi miljoonaa euroa.

– Paikallisilta yhdistyksiltä ja yrityksiltä emme rahaa aio pyytää, koska kysymyksessä on valtakunnallinen hanke, Järvenpää sanoo.

Keskuksen vuosittaisiksi käyttömenoiksi on laskettu 300 000 euroa, niiden maksajaksi valtio ei ole lupautunut.

– Käyttömenot maksetaan 25 000 vuosittaisella kävijällä, Heikki Järvenpää laskee.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Tali-Ihantala-keskuksen arkkitehtuurikilpailu koskee näiden kahden talon väliin jäävää aluetta, johon on suunniteltu uudisrakennusta. Se toimii aikoinaan keskuksen sisääntulo- ja aputiloina.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola