Etelä-Karjalan pk-yrityksillä pulaa osaavasta työvoimasta

Yritysten vastaukset ovat hieman ristiriitaisia, kun suhdanteet ovat laskussa. Etelä-Karjalan yrityksiltä puuttuu kasvuhaluja.

Etelä-Karjalan pienten ja keskisuurten yritysten kehittämisen ja työllistämisen pahimpana esteenä on työvoiman saatavuus. Sen sijaan palkkataso tai työn sivukulut eivät tuoreen yrityskyselyn mukaan vaikuta asiaan ainakaan tällä hetkellä.

Yrittäjien suhdannenäkymät ovat laskussa koko maassa, mutta ne ovat kuitenkin vielä positiiviset.

Etelä-Karjalan yrittäjien toimitusjohtaja Jukka Korkeila sanoo pk-yritysten elävän nyt taloussuhdanteen murrosvaihetta.

Jotkut kyselyn tulokset ovat hänen mukaansa hieman ristiriidassa keskenään. Yritykset aikovat työllistää lisää, vaikka suhdanteet ovat laskussa. Myös yritysten kone- ja laiteinvestointeja aiotaan tehdä suhdanteista huolimatta.

Kysely tehtiin kolme viikkoa sitten. Pk-yritysten vastaukset olisivat saattaneet olla Korkeilan mukaan toisenlaiset, jos metsäyhtiöiden keskiviikon päätöksistä olisi ollut tietoa. Ne vaikuttavat melkoisesti myös maakunnan pk-yritysten toimintaan.

Autopoints Oy:n toimitusjohtaja Markku Rusanen kommentoi kyselyä siten, että USA:n talouden mollivoittoisuus heijastuu myös Suomeen. Pienyritykset tuntevat itsensä aika haavoittuviksi, ja siksi ne suhtautuvat tulevaisuuteen varovaisesti.

Rusasten autotuonti- ja kahvilabisnekset työllistävät Lappeenrannassa noin 20 ihmistä.

– Meillä olisi tarvetta lisätä henkilökuntaa yhdellä tai kahdella ihmisellä, mutta suhdannetilanne tekee varovaiseksi.

Lappeenrannassa on Rusasen mukaan vielä kohtuullisen helppoa saada ammattitaitoisia kahvilatyöntekijöitä, mutta Helsingin seudulla hakijoita on vähän ja henkilökunta vaihtuu tuhkatiheään.

Finnveran Kaakkois-Suomen apulaisaluejohtajan Helena Toikan mukaan rahoitus ei ole Etelä-Karjalan pk-yritysten kehittämisen este. Sen mainitsi kyselyssä vain kolme prosenttia vastaajista. Jos rahoitus on ongelma, kyseessä on yleensä vakuuksien puute.

Finnveran lainojen ja takausten myöntämisvaltuus Kaakkois-Suomessa on tänä vuonna 43 miljoonaa, josta on annettu ulos 23 miljoonaa. Etelä-Karjalan yritysten osuus on ollut yleensä puolet, mutta tänä vuonna se on pudonnut 36 prosenttiin. Nyt rahaa on mennyt Kymenlaaksoon.

Toikka sanoo, että Finnvera tehostaa toimintaansa äkillisten rakennemuutosten alueilla.

– Rahoitus ei ole este. Pyrimme tukemaan kaikkia kannattaviksi arvioituja hankkeita. Voimme lisätä myös riskinottoa.

Etelä-Karjalan pienet ja keskisuuret yritykset eivät ole kovin kasvuhakuisia. Voimakkaasti tai mahdollisuuksien mukaan kasvavia pk-yrityksiä on maakunnassa 34 prosenttia, mutta koko maassa kymmenen prosenttia enemmän.

Samaan suuntaan viittaa, että Etelä-Karjalan alueella odottaa neljä yritystä kymmenestä sukupolven- ta omistajanvaihdosta viiden vuoden sisällä. Muualla maassa luku on pienempi. Etelä-Karjalan yrittäjät ovat keskimääräistä iäkkäämpiä.

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Autopointsin toimitusjohtajan Jukka Rusasen mukaan käytettyjen autojen tuontifirmalla on hyvät mahdollisuudet, jos uusien autojen myynti vähenee. Autopoints tuo vähän käytettyjä autoja Saksasta.

Finnvera tehostaa toimintaansa äkillisten rakennemuutosten alueilla. Rahoitus ei ole este. Voimme lisätä myös riskinottoa.

Helena Toikka

PK-YRITYSBAROMETRI

Suomen Yrittäjät ja Finnvera tekevät yhteistyössä kaksi kertaa vuodessa kyselyn pienille ja keskisuurille yrityksille.

Barometri perustuu noin 3 800 pk-yrityksen vastauksiin. Etelä-Karjalasta oli elokuussa mukana 107 yritystä, joista yli puolet palvelualoilta sekä vajaat puolet teollisuudesta, rakentamisesta ja kaupasta.

Puolet Etelä-Karjalan vastanneista yrityksistä työllisti alle 5 ihmistä. Puolella liikevaihto jäi alle 0,5 miljoonan euron. Vain 35 prosentilla oli kasvuhaluja.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen