Henkilöstön osaaminen kartoitetaan pikaisesti

Työnantaja haluaa saada jäljelle jääville paikoille osaavimmat tekijät. Paperiliitto pitää tiukasti kiinni työehtosopimuksen irtisanomisperusteista ja -järjestyksestä.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Koko henkilöstöä koskeva osaamiskartoitus on jo aloitettu Stora Enson Imatran tehtailla. Kartoitus aloitettiin tehtaan ylimmästä johdosta.

Henkilöstöpäällikkö Jouko Lehtolan mukaan kartoitusta ei varmastikaan ehditä saada valmiiksi ennen henkilöstövähennyksistä käy- tävien yhteistoimintaneuvottelujen alkamista. Tavoitteena on, että kartoituksen tulokset ovat käytettäessä ennen neuvottelujen päättymistä.

– Haluamme, että se porukka, joka tänne jää on meidän paras porukkamme, Lehtola sanoo.

Hänen mukaansa osaamiskartoitusta voidaan käyttää eräänlaisena mittarina mahdollisista irtisanomisista päätettäessä työehtosopimuksen irtisopimussuojan lisänä.

Yhteistoimintaneuvottelut alkavat 22. päivä syyskuuta. Neuvotteluille on varattava lain mukaan vähintään kuuden viikon aika, jos osapuolet näin haluavat.

– Emme halua antaa sellaista viestiä, että neuvottelut kestävät juuri tuon kuusi viikkoa. Ne voivat päättyä yhteisestä sopimuksesta aikaisemmin tai myöhemmin.

PAPERILIITON osasto 21:n pääluottamusmiehellä Ilkka Nokelaisella ei ole mitään sitä vastaan, että Imatran tehtaiden henkilöstön osaaminen kartoitetaan.

– Sopii, jos se tehdään yhteistyössä ammattiosastojen kanssa. Tähän mennessä meiltä ei ole kysytty mitään.

Paperiliiton puheenjohtajan Jouko Ahosen mielestä osaamiskartoitus voi olla työntekijöidenkin kannalta hyvä ratkaisu.

– Irtisanomisjärjestys pitää perustua asiallisiin perusteisiin, ei pärstäkertoimeen. Ammattitaidolla on tietenkin merkittävä osuus järjestystä mietittäessä. Tämän lisäksi täytyy tietysti kiinnittää huomiota työsuhteen kestoon ja esimerkiksi huoltovelvollisuuteen. Yleisenä periaatteena on ollut, että viimeksi tulleet lähtevät ensimmäisinä, Ahonen selostaa.

Hänen mukaansa Imatran tilanteessa pitää kuitenkin tehdä kaikki mahdollinen, ettei suoranaisiin irtisanomisiin jouduta.

– Asia voidaan muutaman vuoden periodilla hoitaa muutenkin kuin irtisanomisin, Ahonen uskoo.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen