Konnunsuo on linnuille tärkeä levähdysalue

Konnunsuon asukkaat ovat huolissaan alueen luonnonarvojen katoamisesta. Ympäristöministeriön luonnonsuojeluvalvoja Pekka Salminen luottaa asiassa maakuntakaavaan.

MATTI SAARELA

JOUTSENO. Villi ja vapaa luonto voi hyvin, kun ihmiset laitetaan häkkiin. Konnunsuo on osa Etelä-Karjalan luonnon monimuotoisuusaluetta. Alueella sijaitseva Hyvättilänsuo on suojeltu oikeusministeriön päätöksellä.

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri on kuitenkin huolissaan Konnunsuon tulevaisuudesta. Se kirjelmöi asiasta ministeriölle jo keväällä. Torstaina alueella vieraili ympäristöministeriön luonnonsuojeluvalvoja Pekka Salminen.

– Olemme keskustelleet asioista, jotka ovat alueen luonnonsuojelun kannalta merkittäviä. Olemme myös tutustuneet eri kohteisiin maastossa, Salminen kertoo.

Salmisen mukaan Konnunsuo on tärkeä lintualue.

– Erityisen tärkeä se on muuttolintujen levähdysalueena. Myös alueen pesivä, itäistä lajistoa edustava linnusto on mielenkiintoinen, hän sanoo.

Konnunsuon vankilan vangit ovat vuosikymmenten saatossa raivanneen noin tuhat hehtaaria alueen soista pelloksi. Vankilan alueella valtiolla on luomupeltoja, soita ja pieniä metsiä.

– Juuri näiden soiden tilanne meitä hieman huolestuttaa. Osa niistä on menettänyt luonnontilansa, Salminen sanoo.

Vapo nostaa alueelta turvetta. Suuria osa alueen soista on turvekenttänä.

– Meillä on kuitenkin edelleen täällä lähes luonnontilaisia keidassoita. Ne ovat merkittäviä, koska soiden ojitus on Suomessa ollut hyvin tehokasta, Salminen kertoo.

Ministeriöllä ei Salmisen mukaan ole suunnitelmia Konnunsuon soiden suojelemiseksi.

– Varmasti olemme kiinnostuneita, mitä täällä tapahtuu. Toivomme että tämä monimuotoinen kokonaisuus säilyy eikä viimeisiä alueen soita tuhota.

Salmisen mukaan kaikkia luonnonsuojelukohteita ei tarvitse liittää Naturaan. Konnunsuon kannalta avainasemassa on maakuntakaava, jonka ympäristöministeriö vahvistaa.

– Sitä ollaan juuri saattamassa uuden maankäyttö- ja rakennuslain mukaiseksi maakuntakaavaksi, hän sanoo.

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin puheenjohtajan Pertti Siilahden mukaan torstain keskusteluissa Salmiselta on myös saatu vastauksia piiriä askarruttaviin kysymyksiin.

– Olemme sopineet Salmisen kanssa siitä, miten jatkossa menetellään, jotta Hyvättilänsuon suojelu saisi virallisen aseman. Meidän hankkeisiimme kuuluu lintukosteikon perustaminen alueelle ja siihen on myös vankila luvannut osallistua, Siilahti kertoo.

Biologi Karri Kuitunen on seurannut alueen linnustoa yli 25 vuotta.

– Alue on muuttolinnuille tärkeä levähdysalue. Tundrahanhen ja metsähanhen itäisen alalajin lepäilijämäärät ovat alueella huippuluokkaa, Kuitunen kertoo.

Lähes koko ikänsä Konnunsuolla asunut Martti Karhu on huolissaan alueen luonnon köyhtymisestä.

– Olen nähnyt luonnon tilan huononemisen ja sitä kautta herännyt puolustamaan luonnonarvoja täällä. Ministeriön virkamies on antanut meille arvokkaita tietoja, miten asioita voidaan viedä enteenpäin, hän sanoo.

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Ympäristöministeriön luonnonsuojeluvalvoja Pekka Salminen vieraili torstaina Konnunsuolla Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin vieraana.

Kirjoittaja:
Matti Saarela