Toinen Tutkijoiden yö henki akateemista charmia

Se mikä on tavatonta, ei ole insinöörille mahdotonta. Lappeenrannan teknillisen yliopiston Tutkijoiden yössä oli tyyliä ja taikaa.

LAPPEENRANTA. Insinöörille vetten päällä kävely ei ole ihme. Se on haaste.

Silmiä piti kuitenkin hieraista toisenkin kerran, kun Eero Kaipainen kipaisi paljain jaloin Lappeenrannan teknillisen yliopiston päärakennuksen eteen rakennetun altaan päästä päähän altaan täyttävän nesteen pinnalla. Tutkijoiden yön tekijät eivät turhaan luvanneet näyttää katsojille tieteellisiä taikatemppuja.

– Altaassa on maissivettä yli 50-prosenttisena liuoksena. Silloin sen pinnalla pystyy juoksemaan, Liisa Puro paljasti, miten temppu tehdään.

Puro tekee väitöskirjaa yliopiston kemian tekniikan laitoksella.

– Minä tutkin kalvotekniikkaa. Miten esimerkiksi keinomunuaisessa käytettävät kalvot käyttäytyvät, hän kertoo.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto järjesti perjantaina toisen kerran tukijoiden yön yliopiston tiloissa. Kaipaisen mukaan malli tälle tieteentekijöiden happeningille on saatu Euroopasta.

– Tämä on Euroopan laajuinen ohjelmakokonaisuus ja meille toinen kerta, kun olemme mukana tässä. Kemian tekniikan osasto on tapahtumassa aika vahvasti mukana. Meillä on tällä 12 eri rastia, Kaipainen kertoi.

Prosessitekniikan lehtori Ritva Tuunila ylitti vesialtaan vähintään yhtä kepeästi kuin Kaipainenkin.

– Tämä on järjestyksessä toinen Tutkijoiden yö ja tämän jälkeen on tarkoitus pitää vuosi väliä, Tuunila kertoi.

Tutkijoiden yö on hänen mukaansa suuri projekti. Pelkästään kemian tekniikan ostolta perjantai-iltana paikalla oli pyörittämässä osaston rasteja 60 ihmistä.

– Tarkoitus on tehdä yliopistoa tunnetuksi, Tuunila perusteli satsausta.

Perjantai-iltana muun muassa Idols-tähti Kristiina Braskia kuuntelemaan tulevat lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden opiskelijoita.

Lappeenrannan teknillisenä korkeakouluna toimintansa aloittanut yliopisto on toiminut Lappeenrannassa yli 30 vuotta ja Taina Haapasalo on ollut yliopistolla töitä melkein yhtä kauan. Perjantaina hän jakoi päärakennuksen edessä tapahtuman ohjelmaa.

– Minä olen työskennellyt kemian tekniikan osastolla 32 vuotta eli melkein alusta asti. Osasto oli toiminut vuoden, kun tulin taloon, hän kertoo.

Tutkijoiden yön kohokohtiin kuului muotinäytös, jossa yliopiston opiskelijat, tutkijat ja opettajat toimivat mannekiineina esittelivät akateemisten hillittyä charmia pukeutumisen suhteen.

Catwalkilla nähtiin muiden muassa yliopiston rehtori Ilkka Pöyhönen ja laatupäällikkö Annikka Nurkka.

Ihan kaikkea eivät kuitenkaan insinööritkään osaa. Tai ainakin muotinäytöksen juonto ja ohjaus oli jätetty alan ammattilaisille.

– Olemme tehneet yhteistyötä yliopiston kanssa tässä näytöksessä. Minä olen ollut suunnittelemassa ja auttamassa heitä tämän toteuttamisessa, imatralainen Marika Taitokari kertoi.

Taitokari antaa yliopistoväelle kuitenkin tämänkin lajityypin osaamisesta korkeat pisteet.

– Tämä on mennyt aivan upeasti. Nämä ovat kuin ammattimalleja, Taitokari jakoi tunnustusta.

LTY:n tutkijat saivat torstaina Suomen Akatemialta lähes miljoona euroa tutkimushankkeisiinsa. Pöyhösen mukaan myös uusien opiskelijoiden rekrytointi onnistui viime keväänä hyvin.

– Se onnistui selvästi paremmin kuin edellisvuonna, hän sanoi.

Akavan puheenjohtaja Matti Viljasen lopettamispuheista kevättalvella syntynyt kohukin kääntyi lopulta kevättalvella LTY:n voitoksi.

– Meistä tuntuu, että se kääntyi lopulta meidän kannaltamme positiiviseksi asiaksi, Pöyhönen sanoo.

KUVATEKSTI

TONI SIHVONEN

Muotinäytöksessä catwalkilla nähtiin muiden muassa rehtori Ilkka Pöyhönen ja laatupäällikkö Annikka Nurkka.

Tämä on mennyt aivan upeasti. Nämä ovat kuin ammattimalleja.

Marika Taitokari

Kirjoittaja:
Matti Saarela