Categories
Artikkelit

Yksinäinen rakuuna penkillä

Joukkueenjohtaja Keijo Pietarinen joutui Rakuunoissa keskelle suurta seikkailua. Seikkailun hinnaksi on tulossa kymmenien tuhansien velat, ulosotossakin on Pietarisen mukaan useampi kymppitonni.

LAPPEENRANTA. Rakuunoiden vaihtopenkillä ei ole enää tungosta. Siellä istuu Keijo Pietarinen.

– Luulin, että olen kokenut kaiken, mutta tämä on ollut uskomaton seikkailu, joukkueenjohtaja huokaa.

Kolme jalkapallon kakkosen peliä Pietarinen kertoo istuneensa yksin vaihtopenkillä.

Kesän keskellä lopettaminen kävi jo mielessä.

– Kyllä kiintiö on ollut jo pitkään täynnä, mutta kun on luvannut hoitaa, niin hoidetaan.

ENNEN PÄÄTTÄJÄISIÄ on vielä kolme ottelua. Erikoisin koitos on tänään, kun bussilastillinen HIFK:n faneja soihtuineen saapuu Kimpiseen.

Se tietää Pietariselle lisää hommia, paikalle piti varata poliisipartio ja viisi järjestysmiestä. Edellisten kotiotteluiden katsojajoukko, keskimäärin viisi, ei juuri päänvaivaa aiheuttanut.

Siitä joukkueenjohtaja ei ole varma, onko joukkue odottamassa kentällä, kun peli alkaa. Harjoituksia ei ole ollut enää pitkään aikaan. Suomessa on pari pelaajaa, loput saapuvat Pietarista tai muualta rajan takaa. Puheenjohtaja Vasili Manushin ilmestynee paikalle ja ehkä pelaakin, ehkä ei.

Uusia pelaajia saattaa olla taas ensi viikolla, sillä kuuden uuden kaverin luvat ovat valmiina.

RAKUUNOIDEN viime kausi päättyi lupaavasti ja joukkue säilytti sarjapaikkansa. Vielä keväällä kaikki näytti toimivan, kun joukkue lähti harjoitusmatkalle Turkkiin. Tosin jo silloin ilman suomalaispelaajia.

Pietarisen mukaan juhannuksen jälkeen kaikki alkoi kääntyä. Valmentaja Aleksander Tumasyanin ja hänen poikansa viisumit umpeutuivat, eikä heitä sen jälkeen ole Lappeenrannassa nähty. Pelaajia on matkannut näytille Ouluun ja päätynytkin sinne, osa on jäänyt Venäjälle.

Kotimaisista pelaajista Pasi Hovi lähti ensimmäisenä, sen jälkeen oli vuorossa Henri Kiili, joka palasi vielä, mutta lähti lopulta PEPOon Jorma Spetsin kanssa. Pietarinen epäilee, että viimeinen pisara oli, kun Hyvinkäällä Manushin peruutti tappion vuoksi pelaajien ruokailun.

Venäläispelaajien kanssa Pietarisella ei ole ollut ongelmia, vaikka kieli taipuu vain da dan ja davain verran.

– Kauhea polotus kuuluu, mutta mitään en ymmärrä.

AUKKOJA ovat kentällä paikanneet niin puheenjohtaja Manushin kuin varapuheenjohtaja Aleksander Hyppönenkin. Tuloksena on ollut murheellinen maaliero.

Manushinia Pietarinen luonnehtii sanalla sanoinkuvaamaton.

– Sieltä tulee vain viesti, että tee tämä homma ja tee tämä homma.

Puheenjohtajan motiiveja Pietarinen ei osaa edes arvata, koska siihen tarvittaisiin hänen mielestään psykologia. Villejä huhuja pyörii seuran ympärillä, mutta ainakin Suomessa rahaa vain kuluu, Venäjän puolen kuvioista Pietarinen ei tiedä.

– Seuran tilien kautta ei kulje kyllä yhtään mitään. Manushin hoitelee ilmeisesti käteisellä kaiken.

– Futishullu se on, mutta ei sillä ole hajuakaan, miten seuraa pitäisi hoitaa.

TALOUDENHOIDOSTA Pietarinen sanoo olevansa ulkona, hän junailee vain joukkueen käytännön järjestelyt. Postistakaan ei enää ole huolta, sillä postilokero on suljettu, koska maksuja ei ole hoidettu.

Pietarinen arvelee, että velkaa on eri puolille 60 000–70 000 euroa. Laskulle ei saa enää mitään, vierasmatkojen bussit on maksettu käteisellä etukäteen ja kun ei enää maksettu, on ajettu pikkuautoilla ja tila-autolla.

– Kolme kertaa olen ajanut peliin omalla autollani.

Yhdelle vierasmatkalle ei bussia yllättäen tullut, ja Pietarinen lähti kotiin. Pelaajat pääsivät Helsinkiin lopulta matkailuautolla, jonka omistajaa joukkueenjohtaja ei tiedä.

– Next week ja rahaa tulee, Pietarinen kuvaa Manushinin vakuuttelua.

PALLOLIITON maksut hoidettiin ennen kauden alkua, mutta nyt liitosta on soiteltu erotuomarimaksujen perään.

Rästit ovat Pietarisen kannalta kiusalliset, sillä hän on siviilityössään Lappeenrannan käräjäoikeuden haastemies. Pietarinen muistaa hyvin, kuinka hän vei takavuosina haasteita paikallisille jalkapalloseuroille. Rakuunoilla on ulosotossa Pietarisen tietojen mukaan 30 000 euroa.

Vuoden 2006 tilinpäätöksestä ei Pietarisen mukaan vastuuvapautta seuran hallitukselle ole myönnetty. Vuoden 2007 kirjanpidosta hän ei tiedä, koska tuli mukaan kesken kauden. Kuluvan kauden tilinpidosta hänellä puolestaan ”ei ole hajuakaan”.

Omansa Pietarinen sanoo saaneensa pois.

– Kulukorvauksia, ei mitään isoa. Sen verran, että kulut peittyvät.

Pietarinen epäilee, että koko touhu on paketissa kauden jälkeen Rakuunoiden edustusjoukkueen osalta, vaikka puheenjohtaja Manushin on uhonnut joukkueen jatkavan kolmosessa.

Viimeinen peli on edessä Kimpisellä 12. lokakuuta. Sitten homma on ohi.

– Tuskin seuralla mitään saunailtaa on.

– Ne ovat varmaan illalla jo naapurissa.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen