Armilassa ja Kesämäenrinteessä ovet avoinna Kimpisen koululle

Armilan koulun yläluokkalaisilla ei ole mitään yhdistämistä vastaan. Oppilaat tuntevat pienen tilanahtauden jo nyt, mutta Armilan rehtorin Olavi Piipposen mukaan puolentoistasadan oppilaan lisäys ei tuntuisi missään. Tilaa kasvaa on myös Kesämäenrinteen k

LAPPEENRANTA. Armilan koulun oppilaat tungeksivat käytävällä. Käytävät ovat leveät, mutta käyvät ahtaiksi, kun kello soittaa koululaiset välitunnille.

Tuupituksi ei kuitenkaan joudu, mutta ei Armilan käytävillä noin 450 oppilaan joukossa pysty kauan kiemurtelemaankaan.

– Tällaista se on aina, mutta aina olemme selvinneet ulos asti, kiirehtivät välitunnille myös koulun ysiluokkalaiset Viivi Kosonen, Maiju Myllys ja Teemu Saareks.

Oppilaat tuntevat pienen tilanahtauden, mutta Armilan rehtorin Olavi Piipposen mielestä ahtaus ei ole mikään ongelma.

Ei silloinkaan, jos Lappeenrannan kouluremontti toteutuu, eli Kimpisen koulu lakkautetaan ja yhdistetään Armilaan vuonna 2011.

Yläkoululaiset toivottavat Kimpisen tervetulleeksi Armilaan. Viivi Kososella, Maiju Myllyksellä ja Teemu Saareksilla ei ole mitään yhdistämistä vastaan.

– Toivottavasti vain mahtuvat, sillä liikaa tilaa ei ole nytkään, he pohtivat.

Heidän mukaansa tilanahtaus ei tunnu kuitenkaan luokissa. Väljempää toki saisi olla, laajennuskaan ei olisi pahitteeksi, mutta sitäkin tärkeämpänä ysiluokkalaiset pitävät koulun remonttia. Vaaleaksi rapattu rakennus on valmistunut vuonna 1938.

– Aika kolhon näköinen rakennus. Viihtyvyyttä kyllä voisi lisätä. Ilme saisi kohentua sekä sisä- että ulkopuolelta, he toivovat.

Tällä hetkellä Armilassa on 380 oppilasta, sekä 74 Peltolan koululaista. Kimpisen lakkauttamisen jälkeen Armilassa olisi noin 550 oppilasta vuonna 2012. Väestösuunnitteen ennusteen mukaan kolme vuotta myöhemmin määrä olisi noin 570.

Piipposen mukaan Kimpisen mahtuminen Armilaan ei ole ongelma, koska Armilassa on ollut aiemminkin noin 550 oppilasta lukioineen ja taipalsaarelaisineen.

– Opetushallituksen tilakriteereissä Armilaan mahtuu jopa 600 oppilasta, mutta kyllä noin 550 on maksimissa.

Osa Kimpisen alueeseen kuuluvista oppilaista on tarkoitus ohjata vuoden 2011 jälkeen Kesämäenrinteen kouluun.

Tällä hetkellä Kesämäen oppilasmäärä on 436. Jos ennuste toteutuu, vuonna 2012 oppilaita olisi siellä 429, mutta 2015 enää 392.

– Jos ennuste toteutuu ja mikäli Itä-Suomen koulun kasvu tapahtuu hillitysti, meille ei tule tilaongelmaa, sanoo Kesämäenrinteen rehtori Petri Huovila.

Ylisuuret luokkakoot ja ylityöllistetyt opettajat ei kuulosta hyvältä yhdistelmältä. Armilan rehtori Olavi Piipponen ei näe Kimpisen yhdistämisessä kuitenkaan mitään ongelmaa. Piipponen sanoo, että isossa koulussa oppilaiden valinnaismahdollisuudet lisääntyvät ja ryhmäkoot pienenevät. Samaa vakuuttaa myös kesämäen Huovila.

Tällä hetkellä Armilan yläkoulussa on 20 luokkaa. Kuudennella ja yhdeksännellä rinnakkaisluokkia on kuusi ja seitsemännellä kahdeksan. Joinakin vuosina rinnakkaisluokkia on ollut kymmenenkin.

– Tälläkään hetkellä keskikoko ei ole kuin noin 18, Piipponen tietää kertoa.

– Meillä on 18 oppilasta, Viivi Kosonen vahvistaa.

Teemu Saareksin ja Maiju Myllyksen luokalla oppilaita on 19. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan sopiva luokkakoko on maksimissaan 20 oppilasta.

– Kimpisen oppilaiden vanhemmilla ei ole mitään syytä olla huolissaan, jos kouluremontti toteutuu ja Kimpinen sulautuu Armilaan, Piipponen valistaa.

KUVATEKSTI

MARLEENA LIIKKANEN

Ysiluokkalainen Teemu Saareks on viihtynyt Armilan koulussa.

Maiju Myllyksellä ja Viivi Kososella ei ole mitään sitä vastaan, että Kimpinen yhdistetään Armilaan.

Kimpisen oppilaiden vanhemmilla ei ole mitään syytä olla huolissaan, jos Kimpinen sulautuu Armilaan.

Olavi Piipponen

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen